Problem z udostepnianiem dysków
Zrobilem reinstalla windowsa poniewaz u kolegi postanowilem od nowa partycje zrobic (z 3 lata tak byly, zmienialem tylko rozmiar jak cos PM), jak porobilem partycje to od razu na NTFS je pełnym formatem robilem (partycje robilem przez zarzadzanie dyskami) no i po zainstalowaniu windowsa wszystko ladnie ale jak udostepnilem dyski w sieci to inni nie moga wejsc do niektorych katalogow, a jak juz wejda to z niektorymi plikami jest tak ze brak dostepu, probowalem odudostepniac i udostepniac ponownie dyski, to samo, zauwazylem ze tylko z NTFS tak jest :[ u jednego z sieciowcow udostepnilem C (ma ntfs) i nie moglem na windowsa katalog wejsc, to samo jest u niego ze nie moze do mnie na windows wejsc) a u innego kolesia z sieci tez udostepnilem c (ma na fat32) i moglem sie wszedzie dostac. No wiec, czy wiecie jak zrobic zeby inni mogli sie u mnie dostac do kazdego folderu i kopiowac cokolwiek ?
Edit: yyy, to powinno chyba do innego forum isc :] sory
Edit: yyy, to powinno chyba do innego forum isc :] sory
Odpowiedzi: 6
ok, zapamietam na przyszlosc :]
Zwrotem "kolego" niczego i nikomu nic nie sugeruje. Uzywam go naprzemian z "przyjacielu" i moim zdaniem sa to raczej zwroty grzecznosciowe.Kapela:takie zaczecie od "kolego" to moim zdaniem oznaczaze uwazasz mnie za kogos o przecietnejwiedzy...
Ponadto uzywam takze czasami nicka, jesli nie jest zbyt udziwniony i nie grozi mi polamanie palcow przy jego pisaniu.
P.S. Dzien mialem lekki jak portfel przed wyplata :P .
folder windowsa dalem jako przyklad, do kilku innych zwyklych na innych partycjach tez nie moglem sie dostac, oprocz windows to jeszcze np do program files nie moglem
"Do tego folderu musisz ustawic odrebnie prawa dostepu w zakladce Zabezpieczenia."
No akurat wlasnie dzieki temu rozwiazalem ten problem, po chyba pol godziny kombinowania z udostepnianiem plikow zorientowalem sie ze cos takiego jest w xp i tam zbadalem sprawe i juz jest ok, tzn moge sie dostac wszedzie z kompow z sieci (i o to mi chodzilo, np skopiowanie jakiejs dll'ki brakujacej odemnie lub cos, nie bede wymienial)
"P.S. NTFS nie jest durny. Jest bezpieczniejszy i wymaga innego myslenia"
NO wlasnie, nie wiedzialem o tym mialem partycje fat32 i je zwyczajnie cnvertem potraktowalem i wtedy uprawnienia dla folderow nie porobily sie takie jak gdybym kopiowal foldery na czystego NTFS, poprostu nie docenilem systemu plikow :D
PS. takie zaczecie od "kolego" to moim zdaniem oznaczaze uwazasz mnie za kogos o przecietnejwiedzy a tak nie jest, zapewniam cie :P albo poprostu miales ciezki dzien :> & u r pissed off :roll:
"Do tego folderu musisz ustawic odrebnie prawa dostepu w zakladce Zabezpieczenia."
No akurat wlasnie dzieki temu rozwiazalem ten problem, po chyba pol godziny kombinowania z udostepnianiem plikow zorientowalem sie ze cos takiego jest w xp i tam zbadalem sprawe i juz jest ok, tzn moge sie dostac wszedzie z kompow z sieci (i o to mi chodzilo, np skopiowanie jakiejs dll'ki brakujacej odemnie lub cos, nie bede wymienial)
"P.S. NTFS nie jest durny. Jest bezpieczniejszy i wymaga innego myslenia"
NO wlasnie, nie wiedzialem o tym mialem partycje fat32 i je zwyczajnie cnvertem potraktowalem i wtedy uprawnienia dla folderow nie porobily sie takie jak gdybym kopiowal foldery na czystego NTFS, poprostu nie docenilem systemu plikow :D
PS. takie zaczecie od "kolego" to moim zdaniem oznaczaze uwazasz mnie za kogos o przecietnejwiedzy a tak nie jest, zapewniam cie :P albo poprostu miales ciezki dzien :> & u r pissed off :roll:
Kolego, na FAT32 dostep do folderow systemowych bedziesz mial bez zadnych zabiegow. Na NTFSie nie i dobrze. Do tego folderu musisz ustawic odrebnie prawa dostepu w zakladce Zabezpieczenia.
P.S. NTFS nie jest durny. Jest bezpieczniejszy i wymaga innego myslenia.
P.S. NTFS nie jest durny. Jest bezpieczniejszy i wymaga innego myslenia.
wiem ze forum nie to, skapnalem sie za pozno, a co do topica el nino to jak to czytalem to mialem taka mine :shock: dziwne ze poprzednio nie mialem z tym problemow, teraz jak od nowa te partycje odwalilem to takie dziwy sa, ale swoja droga ja chce calej sieci caly hdd udostepnic, uzywalem prostego udostepniania zawsze i dzialalo, teraz jakos nie dizala, eh, durny system ntfs, na facie takich dziwow nie ma (za to ntfs sie 10x szybciej defragmentuje :D)
witaj, forum nie to
przeczytaj http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775
sprawdz
przeczytaj http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775
sprawdz
Strona 1 / 1