Problem z udostępnianiem drukarki WinXP i Win2000
Witam wszystkich!
Mam pewien problem – troche szukałem ale nie rozwiązałem go.
Mam dwa kompy:
Jeden Win2000 Profesionall do którego podłączona jest drukarka. Drukarka jest udostępniona.
Drugi komp to WinXP i chce drukować na tej udostępnionej drukarce.
Wszystko działa ale jest mały problem. Zanim zaczne drukować musze wejść w otoczenie sieciowe kliknąć na komputer z Win2000 i wpisać nazwe uźytkownika – tylko raz, ale po kaźdym restarcie. Czy moźna jakoś to wyłączyć, lub spowodować by Win2000 lub XP zapamiętał to co wpisałem i sam sobie logował tego uźytkownika (w Win98 tak było)
Pomóźcie!
Dzięki!
Mam pewien problem – troche szukałem ale nie rozwiązałem go.
Mam dwa kompy:
Jeden Win2000 Profesionall do którego podłączona jest drukarka. Drukarka jest udostępniona.
Drugi komp to WinXP i chce drukować na tej udostępnionej drukarce.
Wszystko działa ale jest mały problem. Zanim zaczne drukować musze wejść w otoczenie sieciowe kliknąć na komputer z Win2000 i wpisać nazwe uźytkownika – tylko raz, ale po kaźdym restarcie. Czy moźna jakoś to wyłączyć, lub spowodować by Win2000 lub XP zapamiętał to co wpisałem i sam sobie logował tego uźytkownika (w Win98 tak było)
Pomóźcie!
Dzięki!
Odpowiedzi: 4
Dzięki, sprawdze.
Zmapuj ja tak:
net use lpt2: \nazwa_kompa azwa_drukarki /USER:uźytkownik /PERSISTENT:YES
net use lpt2: \nazwa_kompa azwa_drukarki /USER:uźytkownik /PERSISTENT:YES
Tak zainstalowałem ją jako sieciową. Ma ustawione drukuj do portu //nazwa_kompa/nazwa_drukarki. Ale póki nie wejde w otoczenie sieciowe (tak jak to opisałem) nie moge wywołać właściwości bo mam komunikat "Zatrzymana usługa buforowanie wydruku". Usługa pracuje, po wejściu w otoczenie wszystko ok.
Dlaczego nie zmapujesz tej drukarki na stale w XP ? Instalowales ja na XP jako sieciowa ?
Strona 1 / 1