Problem z udostępnainiem (błędne IP)

Witam

Mam problem z udostępnieniem połączenia internetowego.(Windows XP Prof.)

Ale po kolei: - mam dostęp przez kablówkę przez kartę sieciową i to połączenie jest cały czas ok.

Natomiast udostępniam połączenie poprzez łącze bezprzewodowe dla laptopa (pod USB w PC).

Do tej pory nie miałem z tym żadnego problemu i wszystko działało jak trzeba.

Aż zainstalowałem cfossa i pozamieniałem porty USB (fizycznie podłączyłem bezprzewodówke do innego portu) no i mam teraz problem! Za nic nie chce mi się połączyć laptop z internetem!

Nie pomaga odinstalowanie i ponowne zainstalowanie cfossa i wszystkich kart sieciowych.

Problem polega na błędnym nadawaniu adresu ip dla Laptopa. W PC jest wszystko w porządku(na oko) połączenie udostępnione , adres ip 192.168.0.1 brama 255.255.255.0 w sieciówce sam się nadaje a laptop za nic nie łapie tego tylko ciągle pobiera adres zewnętrzy a nie nadany przez DHCP.

Sprawdziłem na innym komputerze z cfossem i wszystko zadziałało od reki bez problemu.

Nie pomaga też ręczne nadanie ustawień adresów w laptopie.

Nie mam zapory , ani firewalla włączonego.

A w dzienniku zdarzeń są komunikaty o jakimś błędzie DCOM (nie wiem czy to jest z tym związane)

Moja wiedza jest mizerna jeśli chodzi o głębsze grzebanie w WIN XP w związku z tym proszę o pomoc fachowców.....

Odpowiedzi: 1

jarba:
laptop za nic nie łapie tego tylko ciągle pobiera adres zewnętrzy a nie nadany przez DHCP
Co znaczy "zewnetrzny" ? Pewnie 169.254.xxx.xxx ?
Jesli tak, to znaczy ze laptop nie ma po prostu komunikacji z kompem stacjonarnym i nie jest mu przyznawany zaden adres przez DHCP. A skoro nie jest przyznawany, przypisuje sobie adres taki jaki widzisz - APIPA.
EL NINO
Dodano
20.06.2006 22:21:28
  • jarba 20.06.2006 23:39:58

<P>No dokładnie laptop ma przyznawany zewnętrzne ip z grupy: 169.254.xxx.xxx.</P> <P>Nie bardzo wiem co oznacza nie widzą się bo skoro pc widzi połaczenie bezprzewodowe i klikam na połącz z widniejącą siecią w zasięgu to co on widzi?</P> <P>Sprawdzałem wszystkie ustawienia i niby jest ok ad-hoc , ip itp a nadal niedziała....</P> <P>Jak sprawić żeby się "widziały" w takim razie?</P>

• jarba 21.06.2006 11:39:59

<P>Rozwiązanie okazało się dość proste.</P> <P>Pousuwałem istniejące profile sieci bezprzewodowej w laptopie i Pc , stworzyłem ja na nowo i ..........................RUSZYŁO !</P> <P>W takim razie do następnego problemu.......</P> <P>Pozdrawiam</P>

jarba
Dodano:
20.06.2006 17:38:37
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1