Problem z UDMA!!
Witam! Mam dysk WD 80 GB z 8 MB cache. Jest bardzo szybki, ale po instalce WinXp niestety nie chodzi tak jakbym chcial. W podstawowym kanale IDE widzi ze dysk jest w trybie Multi–Word DMA tryb 2, a powinno byc o ile sie nie myle 5. Zainstalowalem juz via4in1 i nic to nie dalo. Dysk wlecze sie i to strasznie. Posiadam plyte glowna KT133A/686B. Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 6
jeszcze zobacz w Biosie czy usawienia masz wszedzie na enabled przy DMA lub UDMA
Więc sprawa wygląda następująco: dysk jest na osobnej taśmie, a nagrywara na drugiej. W WD jest tak ze jak dysk jest sam na master to nie ma zwory, wiec zwora jest wyjeta. Sprobuje jeszcze z tasma pokombinowac. A czy da sie recznie przestawic DMA?? Jak tak to gdzie?
odlacz CDROM z tasmy gdzie jest dysk , a jezeli tak nie masz , to wez podlacz dysk na koniec tasmy i ustaw go na mastera 0 bo moze byc problem zworek , ze ma ustawionego slave , a na tasmie jest na pozycji master i to moze go gryzc (nie wiem jak to jest na WD'kach , ale ja tak mialem na moich dyskach – barracuddach – ale to mialem pod 2k)
No cholera nie bardzo... Czy dysk jest sam na tasmie czy jakies inne urzadzenia sa do niej podpiete???
Ale pod Win 98 mialem 45MB/s a pod XP mam 9MB/s. A kabel jest na bank dobry. Jakies inne pomysly?
A ile zylowy jest kabel IDE??? Jak podpioles do 40–zylowego (tak jak. np CD Rom sie do takiego podpina)to nie bedzie nic z UDMA5. Sprawdz to!