problem z trzecim napędem

Witam! Zakupiłem niedawno nagrywarkę DVD firmy LG. Mam oprócz tego jeszcze 2 inne napędy (tej samej firmy) i niestety nie wiem jak mam podpiąć nowo zakupiony sprzęt ponieważ taśma sygnałowa do wyżej wymienionych napędów ma tylko 2 gniazda. Problem polega na tym że chciałbym podpiąć nagrywarkę nie usuwając przy tym żadnego z napędów. Próbowałem podłączyć każdy z napędów do taśmy sygnałowej dysku twardego ale w każdym z przypadków komputer nie chce odpalić. Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi Smuteczek Czy jest to możliwe i jak mam to zrobić?
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

Zworki dobrze ustawiłeś?
Jak jest ustawiona zworka w dysku twardym?
SLAY3R
Dodano
21.12.2006 14:09:09
Nie ten dział.
Sprzęt nie jest SCSI, a i kontroler takoż więc tylko dwa urządzenia na jedną "dziurkę" w płycie przypadają.
Jeżeli masz na osobnym kanale tylko jeden dysk to czytnik/nagrywarka - dadzą się do tej samej taśmy z HDD podpiąc. tyle, że trzeba jeszcze odpowiednio zworki na tych urządzeniach poustawiac - apewne dysk na master, a ATAPI na slave. Bez tego objawy, które opisałeś są naturalne.
Jest jeszcze i inna możliwość - zakup dodatkowego kontrolera IDE i włóżenie tej karty rozszerzeń w gniazdo PCI, a potem podpięcie do niej czytnika/nagrywarki ( musisz tylko upenić isę, że producent kontrolera pozwala na podpinanie tkaich urządzeń, a nie tylko dysków twardych ).
To w zasadzie wszystko co na ten temat napisac wypada.
Nie, nie wszystko - zostaje jeszcze sprawa sprawdzenia czy zasilacz da radę pociągnąć to co pod niego ma być podpięte.
Rebe
Dodano
21.12.2006 14:07:41
grayter
Dodano:
21.12.2006 13:35:22
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1