Problem z temp. procesora

Witam. Posiadam procesro Athlon Xp 2000+. Niedawno zmienilem plyte glowna na Asusa AN78X–E. Wczesniej posiadalem ECS K7S5A PRO. Po wymianie plyty pojawil sie problem z temp procesora. Na starej plycie bylo od 42 do 52 stopni. Wszystko chodzilo stabilnie i bezproblemowo. Wymiana plyty przyniosla dosc nieoczekiwane zmiany. Temp procesora to min 53 stopnie a max 58. Wszytsko nadal chodzi stabilnie, ale dlaczego jest taka roznica. Sprawdzalem mocowanie radiatora do CPU. Kupilem nowa paste (ze srebrem). Rdzen nie jest ukruszony, na radiatorze nie ma uszkodzen, wentylator jest czysty i chodzi jak powinien. W obudowie jest dodatkowy wentylator a ostatnio wstwailem zasilacz ModeCom z duzym wetylem wiec chlodzenie powinno byc nieco lepsze. Co zatem powoduje taki przyrost temp? Inny rodzaj czujnika? Moze wada plyty glownej? Odczyty sprawdzane w biosie, programem SpeedFan i sandra. Prosze o pomoc w ustaleniu przyczyny. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Mariusz.

Odpowiedzi: 4

Czyli poki system chodzi stabilnie martwic sie za bardzo nie trzeba. A czy czasem Athlon Xp nie ma jakiegos wewnetrznego czujnika z ktorego podawana jest ta temp. Moze poprzednia (stara juz) plyta nie potrafila tej tam zczytac i podawala ja wylacznie ze swojego czujnika.

Mam jeszcze pytanie: Jak sprawdzic temp procesora innym sposobem nic odczyt wskazan czujnika na plycie?
mst14
Dodano
20.11.2005 13:11:01
ford_mondeo:
To sprawdz w biosie jaką masz temperaturę CPU


Odczyty sprawdzane w biosie, programem SpeedFan i sandra
Rebe
Dodano
20.11.2005 11:55:20
To sprawdz w biosie jaką masz temperaturę CPU
ford_mondeo
Dodano
20.11.2005 11:54:09
Programy podają dane z czujnika – często mają się one nijak do prawdy. Trudno nawet określić na ktorej płycie mógł kłamać, bo to źe i na obu teź trafić się moze.
Inna sprawa, źe to jakiś Palomino i temperatura nawet 60 stopni przekraczająca nie jest dal niego niczym niezwykłym.

PS.
Bez "termometru" nie dowiesz sie jak z tą temperaturą jest.
Rebe
Dodano
20.11.2005 09:21:13
mst14
Dodano:
20.11.2005 01:39:03
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1