Problem z taktowaniem RAM i nie tylko...
Witam serdecznie. :) Moje problemy zaczely sie odkad dokupilem nowa kosc pamieci. Posiadam plyte glowna Shutle AV45GT. Procesor Celeron 1.7 GHz. Miałem kość (nieznanej mi firmy) 128 MB 266 MHz. Dokupilem niedawno 512 MB 400 MHz. Na pozor wszystko chodzi jak powinno. No ale kiedy zaczynam grac w moja ulubiona gre NFSU 2 po 15–20 minutach gry nastepuje restart komputera, tak jak by zabraklo pradu i komputer startuje od nowa. Kiedy jest w fazie wykrywania dyskow (bios) robi to bardzo wolno i dokladnie widac jak po kolei je wykrywa, zauwazylem w ten sposob komunikat, ktory mniej wiecej brzmi tak (jest na dole, zaraz jak wykrywane sa dyski i napedy): IDE cable port 80 not installed. Po czym komputer uruchamia sie normalnie i wszystko wraca do normy. Dokupilem rowniez nagrywarke DVD Lite–on 1653S, ale raczej nie sadze zeby to mialo zwiazek z tym komunikatem. Rozmawialem z kolegami i kazdy mi mowi co innego. Jeden twierdzi, ze trzeba wyjac 128 kosc, drugi ze jakies taktowanie mam w biosie przestawic. Sam juz nie wiem. :cry: Prosze o pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich. :roll:
Odpowiedzi: 2
A więc tak. Zrobiłem zapis dziennika zdarzeń. Są jakieś błędy dotyczące cd–rom'u. Załanczam plik tekstowy z dziennika. Co do zasilania i napięcia to nie mam pojęcia jak to sprawdzić :oops:
1. – komunikat dotyczy rodzaju tasmy sygnałowej i moźna go w BIOS–ie wyłaczyc.
Szczególnie jeźlei to kwestia tego IDE, na kórym jest nagrywarka, an ie dysk. Jeźlei dysk to albo masz rzczewiście tasmę 40 źyłowa, albo 80,ale źle (odwrotnie ) wpiętą.
2. – pamięć – najproście przetestuj obie kosci jakim memtest–em czy goldmemory, źeby wykluczyć/potwierdzić błedy w jej działaniu.
3. – restarty – wymuś BSOD – mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – uruchom ponownie w rzie awarii odznaczyć.Zamiast restartu pojawi się ekran z informacją o numerze błędu i ew. pliku, kory za niego odpowiada.
4. – sprawdź w logach – panel sterowania – narźedzia administracyjne – podgląd zdarzeń czy i jakie błedy występują.
5.– sprawdź temeratury procesora i karty graficznej, bo restart moze bć wynikiem przegrzania.
6. – przydałby się jakaś inforamcja o zasilaczu i napięciach.
To na razie tyle "zadań domowych".
Szczególnie jeźlei to kwestia tego IDE, na kórym jest nagrywarka, an ie dysk. Jeźlei dysk to albo masz rzczewiście tasmę 40 źyłowa, albo 80,ale źle (odwrotnie ) wpiętą.
2. – pamięć – najproście przetestuj obie kosci jakim memtest–em czy goldmemory, źeby wykluczyć/potwierdzić błedy w jej działaniu.
3. – restarty – wymuś BSOD – mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – uruchom ponownie w rzie awarii odznaczyć.Zamiast restartu pojawi się ekran z informacją o numerze błędu i ew. pliku, kory za niego odpowiada.
4. – sprawdź w logach – panel sterowania – narźedzia administracyjne – podgląd zdarzeń czy i jakie błedy występują.
5.– sprawdź temeratury procesora i karty graficznej, bo restart moze bć wynikiem przegrzania.
6. – przydałby się jakaś inforamcja o zasilaczu i napięciach.
To na razie tyle "zadań domowych".
Strona 1 / 1