Problem z szufladkami RH–06F

Witam!

Niedawno zakupilem 2 szufladki RH–06F. Po pewnym czasie zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Mianowicie (szufladka z dyskiem systemowym WDC 200GB)przy uruchamianiu zamiast startującego się Windowsa ujrzalem napis "blad oczytu dysku, nacisnij ctrl+alt+del aby zrestartowac komputer". Po wyjeciu szufladki i ponownym wlozeniu Winda zaskoczyla. Tak wiec przekladalem pojscie do serwisu z dnia na dzien (co jakis czas trzeba bylo ponowic sposob), az pewnego cudownego dnia posypaly mi sie partycje. Tak wiec przelozylem dysk do drugiej szufladki, ktora takze po niedlugim czasie zaczela robic problemy. Pod silna mobilizacja ponownego utracenia danych poszedlem do sklepu w ktorym kupilem owy sprzet. Szufladki dostalem nowe. Problem jednak w tym ze nie minal nawet tydzien a wraca ta sama historia. W sklepie dowiedzialem sie ze (!) dyskow powyzej 200GB nie powinno trzymac sie w szufladkach (ze to niby moja wina). Czy to mozliwe?? Nigdy o czyms takim nie slyszalem. Moglby mi ktos wyjasnic czy ja cos zle zrobilem czy sprzedawca po prostu probuje sie mnie pozbyc wciskajac jakis tani kit.

Za wszelka pomoc z gory dziekuje.

Odpowiedzi: 1

Problem moze byc zwiazany z tym iz kieszen zapewne jest z tworzywa sztucznego, bez dodatkowej wentylacji ? Po prostu dysk w takiej kieszeni moze sie przegrzewac i stad te wszystkie problemy. Sprawdz temperature dysku np. programem Everest, nie powinna przekraczac 40 stopni.

Osobiscie mialem kieszen plastikowa i szybko sie jej pozbylem, a to dlatego:

Dysk podczas pracy, zamontowany standardowo: 39 stopni
Zamontowany w kieszeni plastikowej: 50 stopni
Kieszen aluminiowa Chiefteca, temperatura: 31 stopni.
mettal
Dodano
10.10.2005 22:12:36
Euforius
Dodano:
10.10.2005 21:52:35
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1