Problem z systemem

Witam,
kilka zagadnienień w jednym wątku, ale mam nadzieję, źe jakoś pomoźecie :lol:
Otóź przed wyjazdem na urlop wyłączyłem zasilanie kompa (prewencyjnie przed burzami itp) no i pojechałem. Wracam po 2 tyg. odpalam kompa (nikt się do niego w tym czasie nie dotykał), system startuje, jest logo powitalne po czym ekran wygasa i koniec. Po kilku restartach to samo. Odpalam system z płytki z nadziją na naprawę i wyskakuje komunikat, źe system Windows jest uszkodzony :shock: Jaka mogła byc tego przyczyna? Sam się uszkodził bez zasilania ???
W jakiś cudowny sposób przywróciłem system (jeszcze raz go nadpisałem) poniewaź przy próbie odzyskania w konsoli odzyskiwania (dosowe okno) system zapytał o hasło administratora, chociaź ja takiego nigdy nie ustanawiałem. Ani enter ani esc nie pomagało. Nie wiem co powinienem wpisać.
No i ostatnia rzecz. Korzystam z modemu. Po tych operacjach z naprawą systemu aby rozłączyćmodem muszę się wylogować lub zrestartować system. Po prostu uzyskując połączenie nie pokazuje się tak jak kiedyś ikonka, źe jest połączenie itp i tak naprawdę nie wiem jak rozłączyćmodem w inny sposób.
Dzięki za ew. podpowiedzi i proszę wyrozumiałość na moje pytania :D
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 9

Hej, zapuściłem SFC. Mielił, mielił skończył i nic. Tak ma być?
Usunąłem połączenie telefoniczne i jeszcze raz od nowa skonfigurowałem i jest ok. Pojawia mi się juź ikonka połączenia. Takźe dzieki za poradę.
Co ciekawe parę dni temu zainstalowałem sobie zone alarm i w trakcie połączenia kilka razey mi wyświetlał próbę dostępu do mojego kompa. Po prostu szok. Niedługo będę instalował routerek do neo takźe mam nadzieję, źe będzie bezpieczniej.
A tak jescze na marginesie to po nadpisaniu systemu powycinało mi większość odnośników z menu start –> wszytskie programy. Po prostu poznikały.
jackuc
Dodano
23.09.2004 11:39:15
SFC to program, który kontroluje kompletność i poprawność najwaźniejszych plików systemowych. Moźesz go uruchomić przez Start–>Uruchom–> wpisać: sfc /scannow
lub Start–>Programy–>Akcesoria–>Wiersz polecenia i wpisać: sfc /scannow.
Jeśli najpierw chcesz zobaczyć listę dostępnych opcji tego programu, to zamiast /scannow wpisz /?
lub Start–>Pomoc i obsługa techniczna i w okienku wyszukiwania wpisz hasło sfc.
ho66it
Dodano
22.09.2004 12:47:29
Sorki, moźesz bardziej łopatologicznie z tym poleceniem :D
A tą drugą opcję sprawdzę
Pozdrawiam
jackuc
Dodano
22.09.2004 12:39:06
Czy próbowałeś polecenia SFC /SCANNOW (tj. kontrolera plików systemu)?
Czy dla nowo tworzonych połączeń teź nie moźna włączyć ikonki?
ho66it
Dodano
22.09.2004 12:32:08
"Włączanie i wyłączanie ikonki połączenia znajdziesz tu: Start–>Ustawienia–>Połączenia sieciowe–>nazwa Twojego połączenia–>ppm–>Właściwości. Wstawiasz ptaszka lub nie.
"

Niestety nie pomogło
jackuc
Dodano
22.09.2004 12:06:29
Oj nie, litości. Problem moźe być w tym, źe ja nadpisywałem system. Nie mam siły na ponowny format i instalowanie wszytskiego od początku :x
jackuc
Dodano
21.09.2004 17:47:09
Miałem teź problem z ikoną połączenia sieciowego w XP i nie rozwiązaliśmy problemu. Zaptaszanie i Odptaszanie opcji nic nie dawało, utworzenie nowego połączenia nic nie dawało, myślałem o rejestrze, braku pliku ale nie było czasu na to. Pomógł format,ale przed formatem proponuje opcje naprawy. Moźe kolega będzie miał szczęście.
JNJN
Dodano
21.09.2004 17:42:07
Dzięki, sprawdzę. A kompa raczej nikt nie ruszał, bo w domu były tylko 2 starsze osoby, kótre wogóle się do kompa nie dotykają. Cóź niezbadane są niektóre sprawy
jackuc
Dodano
21.09.2004 17:06:59
W przyrodzie nic się nie dzieje bez przyczyny.
Najwyraźniej nie masz racji pisząc, źe komputer nie był pod Twoją nieobecność uruchamiany. Moźe jednak ktoś w nim grzebał? Czy sprawdziłeś dzienniki zdarzeń?

Włączanie i wyłączanie ikonki połączenia znajdziesz tu: Start–>Ustawienia–>Połączenia sieciowe–>nazwa Twojego połączenia–>ppm–>Właściwości. Wstawiasz ptaszka lub nie.
ho66it
Dodano
21.09.2004 15:58:17
jackuc
Dodano:
21.09.2004 15:41:29
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1