Problem z systemem po zmianie plyty z prockiem
Witam!
Mam taki oto problem,mianowicie pare dni temu spalila mi sie plyta glowna"Procomp BVD2A z PIII Celeron 566" udało mi sie tanio kupic inna,niby nowszą i ponoc ciut lepszą czyli ECS P6BAP–A+ z PIII Celeron 700 obie plyty sa na VIA Apollo Pro. W nowej plycie uaktualnilem BIOS do najnowsszej wersji i... lipa wszystko wolno chodzi gry chacza a mam 512RAM 133Mhz karta TNT2 PRO .Na tej poprzedniej plycie wszystko ssmigalo ze hej nawet bardzo wymagające gry.Przeinstalowalem system XP Pro (choc po zamianie plyty i procesora uruchamial sie bez problemu tyle ze wolno chodził)wszystkie stery na nowo w progr. PerfectDisk uporzadkowalem caly HDD bo po tych zmianach nawet tablica MFT i MetaData byly strasznie pofragmentowane BIOS mysle ze skonfigorowalem optymalnie (ale moge sie mylic)W AIDA32 test zapisu do pamieci to 61 MB/sek a odzczyt 187 MB/sek a wg. AIDY ta plyta powinna miec zapis 190MB/sek i odczyt 840MB/sek. Moze ktos wie co jest tego przyczyną, a moze czegos jeszcze nie zrobiłem? Ponizej jest ta plyta.
Mam taki oto problem,mianowicie pare dni temu spalila mi sie plyta glowna"Procomp BVD2A z PIII Celeron 566" udało mi sie tanio kupic inna,niby nowszą i ponoc ciut lepszą czyli ECS P6BAP–A+ z PIII Celeron 700 obie plyty sa na VIA Apollo Pro. W nowej plycie uaktualnilem BIOS do najnowsszej wersji i... lipa wszystko wolno chodzi gry chacza a mam 512RAM 133Mhz karta TNT2 PRO .Na tej poprzedniej plycie wszystko ssmigalo ze hej nawet bardzo wymagające gry.Przeinstalowalem system XP Pro (choc po zamianie plyty i procesora uruchamial sie bez problemu tyle ze wolno chodził)wszystkie stery na nowo w progr. PerfectDisk uporzadkowalem caly HDD bo po tych zmianach nawet tablica MFT i MetaData byly strasznie pofragmentowane BIOS mysle ze skonfigorowalem optymalnie (ale moge sie mylic)W AIDA32 test zapisu do pamieci to 61 MB/sek a odzczyt 187 MB/sek a wg. AIDY ta plyta powinna miec zapis 190MB/sek i odczyt 840MB/sek. Moze ktos wie co jest tego przyczyną, a moze czegos jeszcze nie zrobiłem? Ponizej jest ta plyta.
Odpowiedzi: 6
P O M O C Y !!!
P R O S Z E
P R O S Z E
Mam jeszcze jedno pytanie w katalogu Windows oraz system32 znajduje sie folder IME sa tam jakies programiki zwiazane chyba z jezykami azjatyckimi nie bardzo wiem czy to jest potrzebne systemowi ,a zajmuje to prawie 100Mb i chcialbym to usunac.Takze pytanie brzmi co to jest i czy oraz jak moge to usunąć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Czy juz nikt(oprucz Rebe –dzieki za rady) nie potrafi mi czegos podpowiedziec? A moźe chociaz ktoś ma opis BIOS–u Awarda w wersji 4.51PG po Polsku lub link zna do takowego.
Pomuszcie bo nie stać mnie na kupno nowego kompa.
Pomuszcie bo nie stać mnie na kupno nowego kompa.
BIOS mam najnowszy od producenta ,ale z hecia poszukam od tych fanatykow ,ale gdybys mogl podac choc przyblizone namiary na stronki bo wyszukiwarka znajduje tylko te od producenta.A ha jutro sprobuje jesze zamienic procek na ten stary (o ile jest sprawny bo plyta padla kiedy chcialem zmienic FSB z 75 na 84 MHz)moze to cos zmieni.Rebe:
Moźesz ew. spóbować poszukać w sieci BIOS–ów dla tej płyty, ale robionych przez fanatyków od OC,a nie od producenta. Moźe dzięki zmianie na taki będziesz miał jakiś zysk.
Moźesz ew. spóbować poszukać w sieci BIOS–ów dla tej płyty, ale robionych przez fanatyków od OC,a nie od producenta. Moźe dzięki zmianie na taki będziesz miał jakiś zysk.
Juz sprawdzalem ,wydajnosc jeszcze gorsza.Probowalem tez przekladajac jumperki podniesc magistrale z 66 na 100 lub 133 ale wtedy komp sie nie uruchamia tzn.procek nie chce chodzic.Nie wiem co jest grane znajomego PII 266 jest szybszy! A w testach gorszy jest tylko procek K6–266 z plyta Asus SP97–V mikrouklad SiS5598 iNT z pamiecia 66MHz EDO RAM.
P O M O C Y !!!
P O M O C Y !!!
Strona 1 / 1