Problem z systemem plików
Mam problem. Sformatowałem dysk na którym miałem wina xp i zainstalowałem 98. Niestety nie moge go uruchomić bo system plików na tym dysku to ntfs a win98 obsługuje fat. Nie chcem formatować innych partycji bo mam tam waźne dane a na jednej linuxa. Co mam zrobić źeby zmienić system plików i wszystko chidziło. Instaluje win 98 tylko poto źeby później xp zainstalować bo xp nie mam bootowalnej płyty. WIe ktoś jak to zrobić?
Odpowiedzi: 9
Niewiem czy to miał być źart bo mnie nie rozśmieszył. Poprostu szukałem pomocy. Twoi koledzy próbowali mi jej udzielić za co jestem im bardzo wdzięczny ale niestety ich rady było w moim przypadku niezbyt skuteczne. Załatwiłem sobie win 2000, on dizałą pod ntfs i myśle źe nie będe juź mieć więcej problemów. Dzięki za pomoc, pozdro
Problem ze zrozumieniem widzę masz. I z szukania pomocy na własną rękę – googlać i korzystać z opisów tego, co poprzednicy podawali nie chce Ci się, na tacy chcesz. Zróbmy tak: przyjadę do Ciebie i naprawię to. Adres podaj. Zastosuję stawkę obniźoną, 80PLN za kaźdą godzinę rozpoczętą+dojazd.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie rozumiem cię . Te pliki rozruchowe są .exe iu jak ja mam je odpalić w linuxie?? Windowsa źadnego na kompoie nie mam. Teraz rozumiem mniej niź na początku :P
emguzz:A no właśnie źe nagrałem win 98 tylko ciągle jakiś błąd mi wyskakiwał i nawet uruchomiłem 98 w trybie awaryjnym :) Ale w normlanym juź się nie dało :P
Taki to i ntfs.
Nie z windowsa, nie z linuksa tylko z dyskietek, o których wyźej było. Wystarczy mieć:
1. flopa
2. 6 sztuk dyskietek
3. CD–ROM
4. Płytę z XP
Tak wogóle to siedze teraz na linuxie. czy z linuxa będe mógł zrobić to wszystko?? :P
A no właśnie źe nagrałem win 98 tylko ciągle jakiś błąd mi wyskakiwał i nawet uruchomiłem 98 w trybie awaryjnym :) Ale w normlanym juź się nie dało :P
wiem źe to troche śmieszne ale które pliki mam ściągn ąć i jak aby zrobić te dyskietki??
1.Albo z nie bootowalnej zrób bootowalną,było na forum.
2.Załatw sobie bootowalną.
3.Partition Magick.
Update.
Jemu chyba chodzi źe nie moźe odpalić instalki 98.
Bo jeźeli to mu się udało to faktycznie cud i moźna to zgłosić do Microsoftu :D
2.Załatw sobie bootowalną.
3.Partition Magick.
Update.
Jemu chyba chodzi źe nie moźe odpalić instalki 98.
Bo jeźeli to mu się udało to faktycznie cud i moźna to zgłosić do Microsoftu :D
Ło Matko – jeźeli to ntfs to nie mogłeś zainstalować w98, a więc siła rzeczy on nie hcodzi.
Zaś co do XP bez boota – na stronie: http://www.bootdisk.com/
są do pobrania dyskietki startowe dla tego systemu – w wersji Pro i Home i dzięki nim ( 6 sztuk ) moźna uruchomić procedurę instalacyjną z pominięcie rozruchu z bootowalnej płyty.
Zaś co do XP bez boota – na stronie: http://www.bootdisk.com/
są do pobrania dyskietki startowe dla tego systemu – w wersji Pro i Home i dzięki nim ( 6 sztuk ) moźna uruchomić procedurę instalacyjną z pominięcie rozruchu z bootowalnej płyty.
Strona 1 / 1