Problem z SVCHOST
Mam problem: zaoowazylem ostsnio ze kompooter starsznie zwalnia. Wchodze w menadzera zadan – patrze a tak svchost.exe zabiera 90% procesora lub wiecej :cry: . No to go zamykam – ale sie nie da – wyskakooje kmoonikat ze za 30s windows sie zgasi...itp.. Uruchamiam ponownie – narazie spoko, ale wchodze na intrnet explprer – i dalej to samo!! :cry: POMOCY!!
Mam SDI na c400 i winXpPro
Mam SDI na c400 i winXpPro
Odpowiedzi: 8
To wtedy wirus uruchamia się razem z bootsectorem (czyli podczas uruchomienia kompa), i jeźeli się tam dobrze zagnieździ to czasami nawet format nic nie daje :( (np. są wirusy które ruszają tylko stare sztuczki dosowe np. 3pa3pa( zmienia on plik io.sys i robi niezły burdel na kompie)). Takźe strzeź się takich sztuczek wirów i skanuj często dysk oraz bootsector(tz. MBR) Oczywiście trzeba się zabezpieczyć w jakiś dobry antywirus :) .
Narazie sie uspokoilo – znalazle ad–adwerem "favoriteman" czy cos takiego – moze to bylo tylko to ??
BTW A jak wlazl jooz do tego bootsectora to co ?? – moze glupie pytanie, ale sie bardzo nie znam na wiroosach :oops:
BTW A jak wlazl jooz do tego bootsectora to co ?? – moze glupie pytanie, ale sie bardzo nie znam na wiroosach :oops:
Mudł się aby nie wlazł ci do bootsectora :)
Zazwyczaj:CProgram FilesWindowsSystem32
Ale,moźe być róźnie..............
Zazwyczaj:CProgram FilesWindowsSystem32
Jescze go nie usonolem ale odkrylem ze uruchamnia go internet explorer – przeglodam stronki w czym innym i jest git :D Przez noc zrobie fullscana nortonem i powinno przejsc.
A wlasnie: wiecie gdzie ten vir moze byc konkretnie – bo full scan dysq 40gb na mojim c400 moze potrwac :wink:
A wlasnie: wiecie gdzie ten vir moze byc konkretnie – bo full scan dysq 40gb na mojim c400 moze potrwac :wink:
Jest moźliwy bazer5l.exe
To trojan.
Wejdź na http://www.ravantivirus.com/scan/
i przeskanuj.On to robi b.dokładnie.
Pozdrawiam,Wesołych Świąt.
To trojan.
Wejdź na http://www.ravantivirus.com/scan/
i przeskanuj.On to robi b.dokładnie.
Pozdrawiam,Wesołych Świąt.
z czego pamietam , to mogl ci sie wirus zagniezdzic ,ale nie daje glowy za to ;) przeskanuj system