Problem z sieciom pod XP
Problem z siecią. Mam dwa kompy z XP i 95. XP udostępnia Internet dla 95 i jest Ok, ale XP nie widzi 95 i odwrotnie. Mam zainstalowane protokoły TCP/IP i NetBIOS próbowałem takźe z IPX/SPX mam udostępnione katalogi i nic Pomocy !!
Odpowiedzi: 7
Dziękuje ci bardzo za wyczerpującą informacje, przydały się. Ale i tak zainstalowałem XP na drugim dysku i ściągnąłem ustawienia ze świeźej instalki, po wstawieniu twoich ustawień XP zobaczył sam siebie a 95 dalej nie widział. Jak wszystko ustawiłem tak jak na świeźej instalce to zobaczył 95 ale tylko po wyszukaniu kompa z numeru IP. W otoczeniu sieciowym dalej nie widzi ani siebie ani 95.
Będę dalej walczył. :evil: Jak byś miał jakieś pomysły dlaczego nie widzi ani siebie ani 95 w otoczeniu sieciowym to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam. :)
Będę dalej walczył. :evil: Jak byś miał jakieś pomysły dlaczego nie widzi ani siebie ani 95 w otoczeniu sieciowym to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam. :)
Oto lista o którą prosiłeś:
SystemCurrentControlSetControlProductOptions
SystemCurrentControlSetControlPrintPrinters
SystemCurrentControlSetControlServer Applications
SystemCurrentControlSetServicesEventlog
SoftwareMicrosoftOLAP Server
SoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersion
SystemCurrentControlSetControlContentIndex
SystemCurrentControlSetControlTerminal Server
SystemCurrentControlSetControlTerminal ServerUserConfig
SystemCurrentControlSetControlTerminal ServerDefaultUserConfiguration
SystemCurrentControlSetControlProductOptions
SystemCurrentControlSetControlPrintPrinters
SystemCurrentControlSetControlServer Applications
SystemCurrentControlSetServicesEventlog
SoftwareMicrosoftOLAP Server
SoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersion
SystemCurrentControlSetControlContentIndex
SystemCurrentControlSetControlTerminal Server
SystemCurrentControlSetControlTerminal ServerUserConfig
SystemCurrentControlSetControlTerminal ServerDefaultUserConfiguration
Ja chyba coś namieszałem, XP sam siebie nie widzi ( ale net jest na obu kompach ) czy orientujesz się co powinno być wpisane w Narzędzia administracyjne Ustawienia zabezpieczeń lokalnych Dostęp sieciowy: do których moźna uzyskiwać dostęp anonimowo.i Dostęp sieciowy: ścieźki rejestru, do których moźna uzyskiwać dostęp anonimowo :?:
Pozdrawiam :oops:
Ja chyba coś namieszałem, XP sam siebie nie widzi ( ale net jest na obu kompach ) czy orientujesz się co powinno być wpisane w Narzędzia administracyjne Ustawienia zabezpieczeń lokalnych Dostęp sieciowy: do których moźna uzyskiwać dostęp anonimowo.i Dostęp sieciowy: ścieźki rejestru, do których moźna uzyskiwać dostęp anonimowo :?:
Mylisz troszke pojęcia. :D NetBios to system rozpoznawania nazw wykorzystywany w protokołach sieciowych,a NETBEUI jest protokołem sieciowym ,który jest wykorzystywany w małych sieciach lokalnych.W XP moźesz go tylko dograć tak jak to wcześniej opisałem poniewaź jego rozwój został zaprzestany przez Microsoft.
Pozdrówki. :wink:
Pozdrówki. :wink:
Tak chodzi o to źe nie wiedzą się lokalnie i chyba to będzie jak piszesz bo na 95 jest NEtBeui a na Xp mam NetBios
Dzięki i pozdrawiam.
Dzięki i pozdrawiam.
Nie sprecyzowałeś w jakim sensie się nie widzą.Ale jeźeli chcesz źeby widziały się lokalnie to proponuję uźyć protokołu NEtBeui ,który standardowo jest dostępny w win95,a do win xp moźna go doinstalować z płyty instalacyjnej systemu z katalogu:x:valueaddmsft
et
etbeui
Strona 1 / 1