Problem z siecią
Co naleźy zrobić źeby komputery o róźnych adresach IP widziały się w sieci?
Przypuśćmy, źe 10 kompów pod Win 98 pracuje na adresie 001.002.003.x a drugie 10 pod Win XP pracuje na adresie 001.102.003.x co naleźy zrobić źeby te kompy widziały się w sieci zakładając, źe grupa robocza jest ta sama?
Mam taki problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Win 98 widzi wszystkie kompy (protokół NetBEUI) a komputery z XP Prof widzą tylko kompy ze swojego adresu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Przypuśćmy, źe 10 kompów pod Win 98 pracuje na adresie 001.002.003.x a drugie 10 pod Win XP pracuje na adresie 001.102.003.x co naleźy zrobić źeby te kompy widziały się w sieci zakładając, źe grupa robocza jest ta sama?
Mam taki problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Win 98 widzi wszystkie kompy (protokół NetBEUI) a komputery z XP Prof widzą tylko kompy ze swojego adresu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedzi: 3
Sprobuj w rejestrze:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesLanmanWorkstationParameters
dodac wpis: OtherDomains
jako: REG_MULTI_SZ (Multi–String Value)
i jako wartosc wpisz nazwe grupy roboczej ktora ma wyszukiwac.
Powinno pomoc.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesLanmanWorkstationParameters
dodac wpis: OtherDomains
jako: REG_MULTI_SZ (Multi–String Value)
i jako wartosc wpisz nazwe grupy roboczej ktora ma wyszukiwac.
Powinno pomoc.
Wiem, źe moźna przez wyszukiwanie ale to jest bardzo czasochłonne.
Spróbuję zainstalować protokół NetBEUI moźe pomoźe.
Teraz mam jeszcze jeden problem – w sieci pracują dwie grupy robocze. Przed kombinowaniem z adresami XP widział je a teraz widzi tylko tą w której pracuje. Przez wyszukiwanie odnajduje drugą grupę roboczą ale z pozycji eksploratora nie. Co mam zrobić źeby obie były widoczne?
Spróbuję zainstalować protokół NetBEUI moźe pomoźe.
Teraz mam jeszcze jeden problem – w sieci pracują dwie grupy robocze. Przed kombinowaniem z adresami XP widział je a teraz widzi tylko tą w której pracuje. Przez wyszukiwanie odnajduje drugą grupę roboczą ale z pozycji eksploratora nie. Co mam zrobić źeby obie były widoczne?
Zainstaluj w takim razie protokol NetBeui skoro sadzisz, ze to Ci pomoze – jest na plycie z XP. Ale i teraz mozesz sie chyba dostac do tych kompow podajac IP a nie nazwe NetBiosową.
Strona 1 / 1