Problem z siecią

b]Byc moźe moj problem jest banalny i juz to wałkowaliście ale nie daje sobie rady i nigdzie nie znalazłem podobnego problemu do mojego:
mam 3 kompy w sieci.1 na windzie xp pro do niego podlaczony jest radiowka internet przez USB pozostale sa na win 98se. Komp z internetem ma 2 karty Realteka. Uruchomilem kreatora sieci i automatycznie skonfigurowal mi siec – utworzył mostek sieciowy.Internet jast na wszystkich kompach odostepniony ale komputery nie widzą się wzajemnie. Bawiłem sie juz narzędziami administracyjnymi i poustawiałem konta dla wszystkich uźytkowników ale nadal nie widza sie

PROSZE o pomoc!!!!!![/b]

Odpowiedzi: 7

jelly:
...domyślnie jest "moje dokumenty" i nie da sie z nazwa nic zrobic...
To jest niemozliwe. Sprawdzalem przed chwila. Wszedlem do swojego profilu w Documents&Settings, kliknalem prawym na Moje dokumenty i w okienku "Nazwa udzialu" moglem podac dowolny wyraz.

Przy udostepnianiu dla w98, nazwa udostepnianego folderu, drukarki, nie moze byc dluzsza niz 12 znakow o ile pamietam. W tym przypadku ma 14 znakow.
EL NINO
Dodano
28.11.2004 22:48:36
System mam NTFS uprawnienia w zakladce Zabezpieczenia jest zaznaczone dla wszystkich pełna kontrola. a niestety nie umiem zmienci nazwy przy udostępnianiu – domyślnie jest "moje dokumenty" i nie da sie z nazwa nic zrobic...
jelly
Dodano
28.11.2004 01:34:14
Nie pamietam teraz jak to jest z "Moimi dokumentami", nie napisales rowniez czy system jest na FAT czy na NTFS. Jesli na NTFS, to zerknij do zakladki Zabezpieczenia (przy Udostepnianiu) jakie prawa sa nadane przy tym folderze.
Sprobuj rowniez przy udostepnianiu tego folderu kliknac "Udostepnij jako" (lub podobnie) i przypisz mu inna nazwe – krotsza.
EL NINO
Dodano
28.11.2004 00:39:20
Zadziałało!!!!!! JESTES WIELKI!!!!

Teraz pozostał mi jeszcze tylko 1 problem – wszystko co udostępnie jest widoczne ale mimo ze mam udostepnione "Moje dokumenty" na kompach z 98 nie widzi ich, czy tam trzeba tez zmieniac cos, jakies udziały czy cos podobnego????
jelly
Dodano
28.11.2004 00:12:52
jelly:
NetBiosa na 98 nie da sie ruszyc – jest szare okno a nie wiem gdzie to jest w xp.
No ale na 98 jest domyslnie zalaczony NetBios. W XP jest we wlasciwosciach TCP, w zakladce Wins.
jelly:
Na 98 mam logowanie do sieci ale jest tylko 1 uźytkownik wiec włacza się bez podawania nazwy uźytkownika i hasła(nie ma haseł).
Ma sie pojawiac takie okienko przy uruchamianiu kompa i TRZEBA podac haslo.

jelly:
Te kompy na 98 widzą same siebie a po kliknieciu w całą siec i grupę roboczą wyskakuje ze jest tylko 1 komputer – widzi się sam. W xp w otoczeniu sieciowym nie ma nic nawet tego co udostepniam.
Na XP w Uruchom wpisz services.msc, odszukaj usluge o nazwie Przegladarka komputera i wlacz ja.
EL NINO
Dodano
27.11.2004 22:55:11
Udostępnianie ma włączone na kaźdym z komputerów i na kaźdym jest cos udostępnione. NetBiosa na 98 nie da sie ruszyc – jest szare okno a nie wiem gdzie to jest w xp. We właściwościach mostka sieciowego mam włączonego Klienta sieci MSN, udostepinanie plików, harmonogram pakietów QoS i protokół TCP/IP. Na 98 mam logowanie do sieci ale jest tylko 1 uźytkownik wiec włacza się bez podawania nazwy uźytkownika i hasła(nie ma haseł). Te kompy na 98 widzą same siebie a po kliknieciu w całą siec i grupę roboczą wyskakuje ze jest tylko 1 komputer – widzi się sam. W xp w otoczeniu sieciowym nie ma nic nawet tego co udostepniam. Jak mialem podlaczone tylko 2 kompy wszystko działało a od czasu jak mam ten mostek nie umiem udostepniać plików :(
jelly
Dodano
26.11.2004 10:13:31
Nie jest to kwestia pozalaczania Udostepniania plikow i drukarek ? Pozalaczania NetBios przez TCP/IP ? Te w98 uruchamiasz z logowaniem do sieci M$ Networks ? Podajac login i haslo ?
EL NINO
Dodano
26.11.2004 01:06:01
jelly
Dodano:
26.11.2004 00:47:06
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1