Problem z siecia

Witam. W szkole mnieliśmy do tej pory system Windows 98. Serwer postawiony jest na Windows NT 4.0. Było utawione tak, źe komputery pobierały sobie nazwy uźytkowników, hasła i uprawnienia wprost z serwera. Czy jest moźliwość takiego ustawienia w systemie XP. Sewer dalej NT 4.0 a kompy z xp pro.

Przykład.
Na serwerze dodani urzytkownicy: Klasa1, Klasa2, Klasa3

Włączamy kompa i wpisujemy nazwę uźytkownika i hasło(nie były one ustawiane na kompach). I chodzi mi o taki sposób logowania.

Odpowiedzi: 5

dzieki za odp. bede dzisiaj testował
wojtekj
Dodano
31.01.2006 08:12:38
pulkownik:
Nie. XP to nie system serwerowy i nie obsługuje domen.

Co :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Od kiedy Windowsa XP Pro nie moźna podpiąć do domeny. :?:
Przepraszam bardzo. Umknęło mi " Sewer dalej NT 4.0". Za szybko czytałem i zrozmiałem, źe XP postawiono zamiast NT–ka.

BTW, wojekj – w pomocy systemowej wpisz po prostu "domena". Pierwszy wynik nosi nazwę "Przyłączanie się do domeny". Powinieneś dać radę samodzielnie.
Stalowy Odbyt
Dodano
30.01.2006 21:44:10

Co :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Od kiedy Windowsa XP Pro nie moźna podpiąć do domeny. :?:
pulkownik
Dodano
30.01.2006 21:35:03
Zdaje mi się źe chodzi Ci o domene, ale nie jestem pewny. Z tego co piszesz to właśnie na kontroloerze domeny są przechowywane nazwy, hasła oraz uprawnienia uźytkowników. Jeśli macie w szkooe domene to musisz kaźdego XP–ka podłączyć do tej domeny.
PPM Mój komputer –> Właściwości –> Nazwa komputera –> Zmień –> Zaznaczasz 'Domena' wpisujesz jej nazwe i OK. Potem powinien poprosić i nazwe uźytkownika i hasło. Wpisujesz tam login Admina serwera i jego hasło.
pulkownik
Dodano
30.01.2006 21:32:05
Stalowy Odbyt
Dodano
30.01.2006 21:27:11
wojtekj
Dodano:
30.01.2006 20:16:09
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1