Problem z siecią XP Prof i Win98SE
Cze wszystkim. Parę dni temu zrobiłem sobie kuku i zainstalowałem na domowym kompie XP Prof. Jest cacy ale mój notebook z WIN98SE nie potrafi się połączyć kabelkiem UTP crossover. Wszystko działa cacy w firmie (sieć na switchu z kilkoma MEeee) mam link activity ale ni chu chu nie mogę zgadać ze sobą tych dwóch systemów. Ktoś moźe pioradził sobie z tym problemem? Please help me!! kwiatkowski@bartosz.com.pl
Odpowiedzi: 19
Gdzieś o tym juź pisałem, ale powtórzę.
Zaskoczeniem dla mnie było, źe kiedty w protokole TCP/IP wpisywałem w komputerze kliencie numer IP to sieć owszem, chodziła, ale ni cholery internet. Zresztą sam win XP zaszeleścił coś, źe kiedy ustawię IP clienta na stałe, a nie dynamiczne, to będę miał kłopoty z internetem poprzez hosta. Sprawę rozwiązałem prosto: do sieci wgrałem protokół IPX/SPX, a TCP/IP ma dynamiczne IP, które załadowało się z dyskietki instalacji sieci na clientach.
Zaskoczeniem dla mnie było, źe kiedty w protokole TCP/IP wpisywałem w komputerze kliencie numer IP to sieć owszem, chodziła, ale ni cholery internet. Zresztą sam win XP zaszeleścił coś, źe kiedy ustawię IP clienta na stałe, a nie dynamiczne, to będę miał kłopoty z internetem poprzez hosta. Sprawę rozwiązałem prosto: do sieci wgrałem protokół IPX/SPX, a TCP/IP ma dynamiczne IP, które załadowało się z dyskietki instalacji sieci na clientach.
Chodzi mi o to, czy mozna nagrac dyskietke po skonfigurowaniu sieci :P
J.w. Siec mam juz skonfigurowana i boje sie, ze jak zaczne ustawiac ja jeszcze raz to cos spsuje.
Panowie, myślałem, źe dowiem się w tym watku czegoś więcej o "dopieszczaniu" połączenia sieciowego pomiędzy kompami, źeby lepiej działało, ale widzę, źe rozmawiacie o banałach.
Przecieź Win XP we właściwościach Mojego Miejsca sieciowego ma taką ładną ikonkę – Konfiguruj sieć w domu lub małej firmie. Tworzy w trakcie konfiguracji dyskietkę, którą naleźy odpalić następnie na drugim kompie i resztę załatwi za nas sam program.
Tyle, źe jeśli ma się jakiegoś firewalla (np. SPF lub NPF) to na czas ołączenia naleźy go zdezaktywować lub odpowiednio skonfigurować.
Przecieź Win XP we właściwościach Mojego Miejsca sieciowego ma taką ładną ikonkę – Konfiguruj sieć w domu lub małej firmie. Tworzy w trakcie konfiguracji dyskietkę, którą naleźy odpalić następnie na drugim kompie i resztę załatwi za nas sam program.
Tyle, źe jeśli ma się jakiegoś firewalla (np. SPF lub NPF) to na czas ołączenia naleźy go zdezaktywować lub odpowiednio skonfigurować.
Panowie, myślałem, źe dowiem się w tym watku czegoś więcej o "dopieszczaniu" połączenia sieciowego pomiędzy kompami, źeby lepiej działało, ale widzę, źe rozmawiacie o banałach.
stahumir – tak sie zastanawiam, po co wrzuciles cztery prawie jednakowe posty ? Liczysz na wiecej odpowiedzi ?
Twoj problem jest blahy i wystarczylo zerknac do kilku topicow w tym dziale, lub uzyc forumowej wyszukiwarki.
Mozesz takze wyjsc na glowna strone tego dzialu i zerknac do topica o kilka pozycji nizej. "Dzielenie połączenia." – autor: XeviL. Podalem tam linki do ustawien komputerow.
No i zadne programy nie sa Ci potrzebne do udostepniania neta.
Twoj problem jest blahy i wystarczylo zerknac do kilku topicow w tym dziale, lub uzyc forumowej wyszukiwarki.
Mozesz takze wyjsc na glowna strone tego dzialu i zerknac do topica o kilka pozycji nizej. "Dzielenie połączenia." – autor: XeviL. Podalem tam linki do ustawien komputerow.
No i zadne programy nie sa Ci potrzebne do udostepniania neta.
Panowie, ja wogole nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :cry:. Gdybyscie mi wytlumaczyli jak malemu dziecku co to jest IPX, SPX, NetBIOS itp. to bylbym wdzieczny. Na ten temat nie mam akurat zielonego pojecia. Moze to zalezy od rodzaju polaczenia internetowego? Ja mam ISDN w Dialogu... POMOCY!!! :!: :!: :!:
;)
No i widzisz – kolejny dowod na to, ze Windows jest nieobliczalny.
No chyba, ze pomogloby przeinstalowanie protokolu TCP/IP. Ale teraz, jak to mowia starzy Slowianie: nie ruszaj gowna jak nie smierdzi :wink: .
No chyba, ze pomogloby przeinstalowanie protokolu TCP/IP. Ale teraz, jak to mowia starzy Slowianie: nie ruszaj gowna jak nie smierdzi :wink: .
ja w kaźdym bądź razie nie pomyślałem. Dołączyłem IPXa i poszło bez problemów na automatycznych ustawieniach. Teraz wygląda to tak:
W98se: logowanie windows, netbios via IPX, tcp/ip full automat, zainstalowany netBEUI i sieć normalnie działa
WXPProf: wszystko w automat, zabezpieczenia powyłączane, doinstalowany IPX sieć DZIAŁA !!!!!
dzięki wszystkim za pomoc !!!
W98se: logowanie windows, netbios via IPX, tcp/ip full automat, zainstalowany netBEUI i sieć normalnie działa
WXPProf: wszystko w automat, zabezpieczenia powyłączane, doinstalowany IPX sieć DZIAŁA !!!!!
dzięki wszystkim za pomoc !!!
Przy ustawieniach takich jak Ci podalem sprobuj doinstalowac protokol IPX i ustaw NetBIOS przez IPX. Widzialem kilka razy, ze to zadzialalo. Poza tym powiedz czy po zalaczeniu kompow swieca Ci sie diody w sieciowkach ? Rowniez to: jaka odpowiedz dostajesz po pingowaniu nawzajem tych kompow ? Napisz rowniez jesli mozesz, jaka jest kolejnosc kabelkow we wtyczkach (kolorami). Sprobuj rowniez w tym laptopie wpisac brame – nr IP tego XP.
EL ZAQRKA: zrobiłem jak pisałeś i to samo. Zrobiłem teź wiele innych rzeczy z równie marnym sqtkiem:( na razie jade po USB ale to koszmarnie wolne rozwiązanie i będę walczył. Generalnie nic mi się nie zmieniło tzn. na laptopie "nie moźna przeglądać sieci" po wpisaniu własnych adresów IP itp. a XP dalej twierdzi źe nie moźe dostać się do grupy roboczej. Kabelek sprawdziłem kilka razy na innych cfg i jest OK. Nazwy, hasła są inne a WORKGROUP taki sam. Masz jeszcze jakieś pomysły ?
a ja jeszcze tylko zapytam czy konfigurowales kiedykolwiek takie polaczenie sieciowe? Wiesz ktore parametry i jak ustawic ?
a ja jeszcze tylko zapytam czy konfigurowales kiedykolwiek takie polaczenie sieciowe? Wiesz ktore parametry i jak ustawic ?
Python, trzy razy wysylalem odpowiedz na PW, ale dostawalem komunikat o bledzie, wiec nie wiem czy dostales odpowiedz. Powtorze wiec tutaj:
Podaj wiec tak jak pisalem w poscie: wszystkie ustawienia tych komputerow, cokolwiek masz powpisywane i pozaznaczane – w XP uzyj komendy ipconfig /all w wywolanym Wierszu polecen (taki XPkowy tryb Dos), a w w98 poprzez winipcfg z Uruchom. Protokoly tylko TCP/IP ? Jakie logowanie do sieci ? Powinno byc jako klient sieci M$ Network.Byc moze tu gdzies w tych szczegolach tkwi blad.Python:pingi nie chodzaNa tym XP zobacz czy masz zaznaczone "uzyj prostego udostepniania". To na poczatek.Python:mimo to mam dupę czyli 98 nie widzi nic a XP widzi grupę ale nie moźe się do niej dostać.
Odpowiedz na te kilka pytan i bedziemy myslec. Na koniec trzeba wziasc pod uwage zle skrosowany kabel.
Python, trzy razy wysylalem odpowiedz na PW, ale dostawalem komunikat o bledzie, wiec nie wiem czy dostales odpowiedz. Powtorze wiec tutaj:
Podaj wiec tak jak pisalem w poscie: wszystkie ustawienia tych komputerow, cokolwiek masz powpisywane i pozaznaczane – w XP uzyj komendy ipconfig /all w wywolanym Wierszu polecen (taki XPkowy tryb Dos), a w w98 poprzez winipcfg z Uruchom. Protokoly tylko TCP/IP ? Jakie logowanie do sieci ? Powinno byc jako klient sieci M$ Network.Byc moze tu gdzies w tych szczegolach tkwi blad.Python:pingi nie chodzaNa tym XP zobacz czy masz zaznaczone "uzyj prostego udostepniania". To na poczatek.Python:mimo to mam dupę czyli 98 nie widzi nic a XP widzi grupę ale nie moźe się do niej dostać.
Odpowiedz na te kilka pytan i bedziemy myslec. Na koniec trzeba wziasc pod uwage zle skrosowany kabel.
Jesli jak mowisz, wylaczyles tego firewalla w XPku, to moze podaj jakie masz ustawienia na tych kompach – nr IP, maski podsieci, bramy, i co tam jeszcze masz powpisywane. Jakie protokoly, czy zainstalowales udostepnianie plikow i drukarek ? Grupa robocza chyba tez ta sama ?
Sprobuj rowniez pingowac nawzajem te kompy, ale po numerach IP.
Sprobuj rowniez pingowac nawzajem te kompy, ale po numerach IP.
Firewall wyłączony, wszelkie próby z kreatorami zawiodły, generalnie *** i komunikat "brak dostępu do grupy roboczej, bla bla bla pogadaj z adminem"... jakim qrwa adminem ?!
Jesli to Twoj pierwszy XP, to byc moze nie wiesz, ze trzeba wylaczyc systemowego firewalla. We wlasciowosciach sieciowki – zaawansowane i u gory jest cos w stylu: chron moj komputer ... blabla.
Strona 1 / 1