problem z siecia win98 na win2000
Mam pewien problem z siecia dotyczy on:
mam dwa kompy win2000 i jeden z win98.
problem jest taki ze z win98 moge wejsc na jeden z nich bez problemu a na drugi pisze odmowa dostepu do zasobu w czym jest problem? konta goscia jest wlaczone i nie wiem co dalej robic. Najlepsze jest to ze odwrotnie bez problemu da sie wejsc (win2000 na win98) Gdzie popelniam blad??
dzieki za pomoc.
mam dwa kompy win2000 i jeden z win98.
problem jest taki ze z win98 moge wejsc na jeden z nich bez problemu a na drugi pisze odmowa dostepu do zasobu w czym jest problem? konta goscia jest wlaczone i nie wiem co dalej robic. Najlepsze jest to ze odwrotnie bez problemu da sie wejsc (win2000 na win98) Gdzie popelniam blad??
dzieki za pomoc.
Odpowiedzi: 10
No rece opadaja. Tylko jest jeden problem, ktory wczesniej opisalem, ze on przy family login wchodzi na pozostale win2000 a tylko na jeden nie wchodzi?
Czyli to nie jest wina win98 tylko win2000!! :)
Mam nadzieje ze rozumiemy sie :).
Czyli to nie jest wina win98 tylko win2000!! :)
Mam nadzieje ze rozumiemy sie :).
Jak to co dalej ? Chcesz zeby w98 poprawnie pracowal w sieci ? Musisz usunac logowanie Family Logon i zainstalowac (jesli nie ma), ustawic logownie do sieci M$ Networks – Klient sieci M$ Networks.
nie nie pojawia sie zadne okno, nie loguje sie jako zaden uzytownik. Ustawienia sa standardowe jako chyba family login, ale na pewno nie sieci M$ Networks. co dalej? :(
Czy w w98 przy uruchamianiu kompa pojawia sie okno logowania do sieci M$ Networks ? Czy w oknie wpisuje sie haslo uzytkownika ?
odkrylem problem nastepujacy:
w momencie gdy chce dostosowac udostepnianie dla konkretnego usera, wchodze na moja grupe robocza i widze wszytskich poza tymi co sa w win98(chociaz w otoczeniu sieciowym ich widze).
Raczej o udostepnianie tu nie chodzi tylko prawa dostepu, bo na jednym kompie nie mam nic udostepnione (win2000) ale da sie na niego wejsc.
Cos musi byc nie tak z uprawnieniami!!!
pozdrawiam i czekam na odp.
w momencie gdy chce dostosowac udostepnianie dla konkretnego usera, wchodze na moja grupe robocza i widze wszytskich poza tymi co sa w win98(chociaz w otoczeniu sieciowym ich widze).
Raczej o udostepnianie tu nie chodzi tylko prawa dostepu, bo na jednym kompie nie mam nic udostepnione (win2000) ale da sie na niego wejsc.
Cos musi byc nie tak z uprawnieniami!!!
pozdrawiam i czekam na odp.
Sprobuj dwoch rzeczy.
1. Zamiast klikac "udostepnij ten dysk" (czy jakos tak :P ), kliknij Nowy udzial i nadaj nazwe temu dyskowi.
2. Piszesz o uprawnieniach dla "wszystkich". Nie wiem co masz na mysli, ale daj uprawnienia konkretnemu uzytkownikowi. Jesli ma to byc dla Goscia, ustaw dla Goscia. To samo zreszta zrob po ewentualnej zmianie wg. pkt pierwszego.
P.S. Zerknij rowniez do przyklejonego tutaj tematu o udostepnianiu. Co prawda to dla XP, ale roznic praktycznie nie ma.
1. Zamiast klikac "udostepnij ten dysk" (czy jakos tak :P ), kliknij Nowy udzial i nadaj nazwe temu dyskowi.
2. Piszesz o uprawnieniach dla "wszystkich". Nie wiem co masz na mysli, ale daj uprawnienia konkretnemu uzytkownikowi. Jesli ma to byc dla Goscia, ustaw dla Goscia. To samo zreszta zrob po ewentualnej zmianie wg. pkt pierwszego.
P.S. Zerknij rowniez do przyklejonego tutaj tematu o udostepnianiu. Co prawda to dla XP, ale roznic praktycznie nie ma.
dokladnie tak kliknalem na dysk prawa mysza i opcja udostepnianie. Juz sam nie wiem co jest nie tak, bo 2 kompy z win2000 postawilem jednoczesnie i takie same konfiguracje i na jednego nie da rady wejsc z win98. Wspomne jeszcze ze jestem zalogowany zawsze jako admin?
Masz jakis pomysl bo ja nie!! :(
Masz jakis pomysl bo ja nie!! :(
W jaki sposob udostepniles ten dysk ? Kliknales po prostu "udostepnij" ?
no wlasnie problerm jest taki ze uprawnienia sa dla wszytskich, siec dziala, jak opisalem wczesniej udoistepniony jest dysk c i drukarka i win 98 nie widzi go!! tzn widzi ale brak dostepu!!
co jest nie tak :(
co jest nie tak :(
Uprawnienia ?
Sprawdz –> http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12783
Sprawdz –> http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12783
Strona 1 / 1