Problem z siecia w pracowni...Zginelo ponad 180 adresów IP!!
Witam. Mam problem straszny. W pracowni w ktorej pracuje mam 20 komputerów. Wszystkie połaczone są z siecia ale na 3 komputerach siec nie dziala. Mam 200 adresów IP dostepnych na cala pracownie, ale wlasnie na 3 komputerach nie chce wydzierzawic nowego adresu IP (poprzez serwer DHCP). Pytanie moje jest... gdzie mi znikneło ponad 180 adresów IP? Wczesniej wszystko bylo tak samo skonfigurowane i dzialalo poprawinie. Prosze o pomoc bo nie wiem co sie dzieje. :( Z góry dzieki za pomoc!! :) Pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
rozumiem, ze na serwerze sbs 2000 jest dhcp. jesli tak, to sprawdz czy na pewno masz wlaczona usluge serwera dhcp, czy na stacjach masz automatyczne uzyskiwanie adresu czy reczne. jesli recznie to czy na pewno masz dobrze wpisane adresy.
Serwer pracuje pod Windowsem 2000 SBS. Nie wiem czy to jest bład i jesli sie spotkaliscie z czymś takim źe giną ( serwer nie chce dzierźawić wiecej adresów na daną sieć, po wpisaniu komendy w ipconfig/renew nie chce dzierźawić adresu IP)to napiszcie. Z gory dzieki za pomoc i jak macie jakies zapytania do tego to pishcie bo pierwszy raz wogole jestem na CentrumXP i nie znam sie za bardzo :P Pozdrawiam
Ja nie wiem. Nawet nie wchodzilem do pracowni :P .kuku121:...gdzie mi znikneło ponad 180 adresów IP?
Ales podal danych, ze nie wiadomo za co sie chwycic. Zupelny natlok informacji :P .
Komputery z systemem takim a takim. Serwerem DHCP jest to i to. Blablabla, blalabla.
Teraz mozna jedynie powiedziec, ze swieta ida, to i moze wolne se wziely te IPki :D .
Moźe cos źle skonfigurowane na routerze? Zbyt maly zakres adresów dostepnych dla DHCP?
Strona 1 / 1