Problem z siecia!! POMOCY

Witam wszystkich fachowcow i licze na wasza pomoc:):)

Mam w domu 2 komputery jeden mam Ja a drugi ma moj tata. Do tego mojego jest podlaczony Internet radiowy. Chcialem aby moj ojciec w swoim kompie tez mial Internet tylko nie wiem jak to zrobic. Na neostradzie wiedzialem jak a teraz z Tym internetem radiowym to nie mam pojecia jak zrobic aby drugi komputer tez mial neta!

Licze na wasza pomoc.

Prosze piszcie mi krok po proku jak mam to zrobic. Bo jestem zielony w tych sprawach.!

Pozdrawiam i czekam na POMOC

Odpowiedzi: 6

Ja wszedlem w Account ustawilem tak jak pisales i wybralem auto scan to pokazalo mi sie okienko GET MAC ADRESS i tam sa dwa wpisane takie same adresy. Czy mam je tak zostawic czy wpisac cos innego??
nodrags
Dodano
10.09.2005 02:13:40
po pierwsze:

sciagasz program z http://www.youngzsoft.net/ccproxy/
(tam masz zielona – cos dla Ciebie :lol: – ikonke z napisem CCProxy Download)

instalujesz, uruchamiasz (jesli chcesz zeby udostepnianie bylo zawsze musisz dodac program do autostartu, np. dodaj skrót do folderu MENU START\AUTOSTART i w opcjach programu CCPROXY (CONFIGURATION) zaznacz "Auto Hide")

dalej: ustaw usera (ACCOUNT), zmien PERMIT CATEGORY na PERMIT ONLY, AUTH TYPE ustaw na MAC ADDRESS, wez AUTO SCAN (po prawej) – kompy, na ktore chcesz udostepnic internet musza byc wlaczone, usun zbedne kompy z listy jesli takie masz (na ktorych nie ma byc internetu).

W opcjach programu jeszcze musisz ustawic adres IP sieciowki, na ktora chcesz udostepnic internet (musisz miec dwie, zakladam ze tak jak ja masz dwie sieci – jedna od internetu, druga od swojej sieci lokalnej, musisz w CCProxy wybrac wlasnie ta druga, wylacz AUTO DETECT)

Teraz na kompie gdzie ma byc internet wchodzisz w PANEL STEROWANIA –> OPCJE INTERNETOWE (nie wiem jak jest w Win98, podaje na przykladzie XP). Pozniej wybierasz zakladke POLACZENIA i wybierasz USTAWIENIA SIECI LAN, odznacz (jesli jest zaznaczone) "Automatycznie wykryj.." , zaznaczasz "Uzyj serwera PROXY...", wchodzisz w ZAAWANSOWANE i spisujesz dane z CCProxy (okno CONFIGURATION). I to wszystko.

Rzecz jasna tylko na 1 kompie ma byc zainstalowany CCProxy – ten, z ktorego udostepniamy internet.

Latwiej uwazam korzystac z np. MyIE, bo tam latwiej zmienic czy program ma uzywac PROXY do laczenia czy nie.

To moj sposob, na win 98 i XP dziala, niestety tylko dla WWW, o Outlooku i GG mozna zapomniec, nie wiem co jest tego przyczyna ale lepsze przegladanie stron niz nic ;)

Pozdroo.
ps. tez mam radiowke i wszystko poblokowane :?
TooMeeK
Dodano
10.09.2005 01:59:31
No fajnie dzieki za pomoc ale ja nie wiem gdzie jest to proxy, gdzie mam to ustawic, i gdzie to ustawic na ktorym kompie na tym co jest glownym z netem czy na tym co chce podlaczyc neta??
nodrags
Dodano
10.09.2005 01:20:43
nodrags:
Prosze piszcie mi krok po proku jak mam to zrobic. Bo jestem zielony w tych sprawach.!
Zielony czy nie zielony, dasz sobie rade po przeczytaniu przyklejonego w tym dziale tematu o polaczeniu komputerow i udostepnianiu neta. To nie jest skomplikowany problem.
Melduj dopiero w momencie gdybys sie nad czyms zatrzymal.
EL NINO
Dodano
09.09.2005 20:47:12
tez mam radiowke – udostepnianie mam przez CCProxy

ale dziala mi tylko WWW (w I.E. ustaw –> proxy i zdefinuj tak jak Ci podaje CCProxy w ustawieniach)

nie dziala natomiast: outlook, GG i inne. tylko WWW. nie wiem co jest przyczyna bo porty ustawiam tak jak podaje CCProxy –> 808..
TooMeeK
Dodano
09.09.2005 19:39:59
tez mam radiowke – udostepnianie mam przez CCProxy

ale dziala mi tylko WWW (w I.E. ustaw –> proxy i zdefinuj tak jak Ci podaje CCProxy w ustawieniach)

nie dziala natomiast: outlook, GG i inne. tylko WWW. nie wiem co jest przyczyna bo porty ustawiam tak jak podaje CCProxy –> 808..
TooMeeK
Dodano
09.09.2005 19:39:59
nodrags
Dodano:
09.09.2005 16:41:57
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1