Problem z siecią po zainstalowaniu SP2
Witam
Mam problem z siecią po zainstalowaniu Service Pack 2, a mianowicie po zainstalowaniu XP z SP1 komputer pobiera sobie bezproblemowo dane z DHCP, sieć jak i internet działa bez zarzutu. Po aktualizacji do SP2 i restarcie laptop nie moźe pobrać danych z DHCP. Przydziela sobie tylko IP (nie wiem skąd:P) 169.254.232.188 i maskę 255.255.0.0 i wyświetla komunikat o ograniczeniu lub braku łączności. Sytuacja ta powtarza się juź drugi raz i zawsze po zainstalowaniu SP2. Zapora systemowa jest wyłączona, działa tylko Panda Titanium 2006, ale po wyłączeniu sytuacja się nie zmienia. Nie pomaga równieź ręczne skonfigurowanie połączenia. W najlepszym przypadku (po ręcznej konfiguracji) moźna pingować np wp.pl, ale tylko po IP, wygląda na problem z DNSami, ale DNSy są te same co przed aktualizacją. WWW po IP raz działa, a innym razem nie :/. Juź nie wiem co z tym fantem zrobić, byłbym wdzęczny za jakieś wskazówki. Niestety z Windowsami nie mam za wiele wspólnego i nawet nie wiem od czego zacząć diagnozowanie problemu.
Trochę danych:
Neostrada(Sagem Fast800)––––>komp1–––––>komp2
Komp 1 – router
System Fedora Core 5
DHCP
Neostrada 512
Udostępnianie bezpośrednio przez sieciówkę.
Komp2 – klient
Windows XP Pro (OEM)
Laptop Acer TravelMate 530
Pozdrawiam
Mam problem z siecią po zainstalowaniu Service Pack 2, a mianowicie po zainstalowaniu XP z SP1 komputer pobiera sobie bezproblemowo dane z DHCP, sieć jak i internet działa bez zarzutu. Po aktualizacji do SP2 i restarcie laptop nie moźe pobrać danych z DHCP. Przydziela sobie tylko IP (nie wiem skąd:P) 169.254.232.188 i maskę 255.255.0.0 i wyświetla komunikat o ograniczeniu lub braku łączności. Sytuacja ta powtarza się juź drugi raz i zawsze po zainstalowaniu SP2. Zapora systemowa jest wyłączona, działa tylko Panda Titanium 2006, ale po wyłączeniu sytuacja się nie zmienia. Nie pomaga równieź ręczne skonfigurowanie połączenia. W najlepszym przypadku (po ręcznej konfiguracji) moźna pingować np wp.pl, ale tylko po IP, wygląda na problem z DNSami, ale DNSy są te same co przed aktualizacją. WWW po IP raz działa, a innym razem nie :/. Juź nie wiem co z tym fantem zrobić, byłbym wdzęczny za jakieś wskazówki. Niestety z Windowsami nie mam za wiele wspólnego i nawet nie wiem od czego zacząć diagnozowanie problemu.
Trochę danych:
Neostrada(Sagem Fast800)––––>komp1–––––>komp2
Komp 1 – router
System Fedora Core 5
DHCP
Neostrada 512
Udostępnianie bezpośrednio przez sieciówkę.
Komp2 – klient
Windows XP Pro (OEM)
Laptop Acer TravelMate 530
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Cztery mozliwosci:
1. Uzyj kreatora do konfiguracji sieci na XP z SP2.
2. Ustaw recznie siec, podajac oprocz IP i maski rowniez brame i DNSy.
3. Po zainstalowaniu SP2, sciagnij i uruchom winsockfix.exe
4. http://www.jsifaq.com/SUBR/tip8500/rh8577.htm
1. Uzyj kreatora do konfiguracji sieci na XP z SP2.
2. Ustaw recznie siec, podajac oprocz IP i maski rowniez brame i DNSy.
3. Po zainstalowaniu SP2, sciagnij i uruchom winsockfix.exe
4. http://www.jsifaq.com/SUBR/tip8500/rh8577.htm
Strona 1 / 1
Mam podobny problem, więc opiszę go w tym wątku.<br> <br> Z siecią łączę się przez Neostradę. Pracuję pod Win XP Home. Dopóki nie zainstalowałem SP2, wszystko działało pięknie (Panda Platinum uchroniła mnie przed różnymi paskudztwami). Po instalacji SP2 nie jestem w stanie wejść na żadną stronę w sieci. Tak, jakby sieci po prostu nie było (przeglądarka daje komunikat, że strona nie została znaleziona). Dodam, że program od Neo łączy się poprawnie, a ten systemowy firewall jest wyłączony (zgodnie z zaleceniami Pandy). I co tu zrobić? Nie znam się ani na XP, ani na sieci...<br> <br> Poszukiwania w google dały w odpowiedzi ten wątek. Wskazówki z punktu czwartego w ogóle nie rozumiem - zresztą nie jestem pewien, czy w moim przypadku to w ogóle ma sens.<br>
IMO firewall Pandy moze Ci robic kuku. Wylaczylbys go na probe, zalaczajac jednoczesnie systemowy (dla bezpieczenstwa).