Problem z siecią na jednym z nowych kompów

Mam problem z otoczeniem sieciowym w jednym z komputerów.
Jest sieć LAN złoźona z kilkunastu komputerów, w sieci jest jeden router z modemem adsl, oraz trzy koncentratory. Pierwszy połączony do routera a pozostałe dwa do tego pierwszego routera. Zmieniłem jeden komputer, który wcześniej działał na Win98 na nowy komp z XP Home SP2 + wszystkie aktualizacje. Sieć w nim ustawiłem dyskiem konfiguracji sieci tak jak zwykle to robiłem z innymi kompami i działało zawsze bez problemu. Nazwa grupy roboczej jest poprawna, nazwa komputera unikalna – mimo to gdy sprawdzić w tym komputerze otoczenie sieciowe, wówczas nie widać źadnych komputerów w sieci. Wchodzenie na inne kompy poprzez \\nazwa_kompa równieź się nie udaje. Komputer ten teź nie jest dostępny z innych komputerów. Co ciekawe na tym komputerze działa Internet. Jeśli to istotne to komp podłączony jest do jednego z tych ostatnich switchy, czyli komp –> switch –> switch –> router.

Odpowiedzi: 3

Juź wiem... kupiłem kompa z Nortonem i on tam miał firewall włączony, czego po prostu nie zauwaźyłem... :D
Juź jest wszystko ok, dzięki za fatygę.
Don_Quixote
Dodano
03.01.2006 16:07:25
Zapora XP wyłączona, poza tym źadnego firewalla. Konto gościa wyłączone.
Mogę połączyć się z innymi komputerami wpisując bezpośrednio ich ip ( \\192.168.1.1 ), jak równieź z routerem. Poprzez nazwy juź nie działa ( \\nazwa_kompa ). Z innych komputerów nie moźna wejść w źaden sposób na ten komputer. Gdy wejdę na stronę routera to w LAN Clients komp tak jak inne w sieci jest na liście (nazwa i ip) w sekcji Dynamic Addresses.
Pomóźcie... :?
Don_Quixote
Dodano
03.01.2006 12:05:15
Jakis firewall na tym kompie lub zapora systemowa? dobrze skonfigurowane?
wojtt
Dodano
03.01.2006 12:02:29
Don_Quixote
Dodano:
03.01.2006 09:41:28
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1