Problem z siecia LAN

Mam problem z laptopem ktorego chce dolaczyc do sieci domowej, tzn na komputerze stacjonarnym gdzie jest jedna karta sieciowa wszystko jest ok. pod katem podlaczenia do internetu gdzie SDI jest udostepnione przez komputer pod Freesco i jest ok. a jak probowalem dolaczyc do tej sieci laptopa gdzie tez jest 1 karta sieciowa ale w urzadzeniach sie instaluje jako karta sieciowa i kolejna pozycja karta sieciowa zgodna z VIA to przy uzyciu mostka bo i tak tez juz robilem przy pigowaniu swojego IP jest ok. ale jak pinguje IP komputera ktory jest jako brama mam komunikaty przy tescie ze przy odpowiedzi z 4 pozycji 2 sa ok. a dwie ze uplynal limit czasu nie umiem sobie z tym poradzic i nie wiem o co chodzi , no i dzieki temu ze jest takie polaczenia a nie inne to nie moze wejsc na zadna strone www na tym komputerze , jezeli ktos mial podobny problem prosze o rade , co moge robic zle , dzieki i pozdrawiam

Umieszczaj topici w odpowiednich działach, bo jakby nie patrzeć to opisany przez ciebie problem nijak nie pasuje do działu Windows XP.
Topic robi siup do sieci, udostępnianie.
SLAY3R

Odpowiedzi: 5

Jezeli tak musi byc (co jest dziwne), to z tego co piszesz, widac ze tylko ta ktora pokazuje ze podlaczono kabel sieciowy jest ta wlasciwa. To na niej poustawiaj siec a i chyba trzeba by zmienic dla niej MTU na mniejsze. Mozesz to zrobic albo recznie w rejestrze, albo za pomoca jakiegos programu – wszystko opisane w tym dziale.
Nie wiem czy pomoze, ale nie masz nic do stracenia.
EL NINO
Dodano
23.07.2004 15:24:01
jest plytka ze sterami , jest to plyta VIA z karta sieciowa zintegrowana i po zainstalowaniu systemu XP i podgraniu sterow do karty sieciowej samoczynnie instaluje sie w 2 pozycjach , jedna jest aktywna caly czas a druga sie uaktywnia po wlozeniu kabla sieciowego , do jednej i drugiej mozna przypisac nr IP, dzialaja jak 2 rozne urzadzenia bo jednego IP nie mozna im przypisac bo jest komunikat ze jest niezgodnosc, ze istnieje juz w sieci takie IP
darek_j
Dodano
23.07.2004 15:11:42
darek_j:
w urzadzeniach sie instaluje jako karta sieciowa i kolejna pozycja karta sieciowa zgodna z VIA
Dlaczego dwie ? System sam instaluje podwojnie ? Co to za laptop ? Nie masz do niego dedykowanych sterownikow na plytce ?

P.S. Gdyby to byl firewall z blokada ICMP, to ...nie byloby w ogole odpowiedzi.
EL NINO
Dodano
23.07.2004 14:52:37
nie mam , tym bardziej dziwne jest to ze dziala mi internet i pinguje prawidlowo na stacjonarnym kompie a tu nie dziala , podpinane sa kompy w tej samej sieci i nic po drodze nie jest zmieniane
darek_j
Dodano
23.07.2004 13:57:32
a nie masz przypadkiem zalaczonego jakiegos firewalla?
Szymon Grabiński
Dodano
23.07.2004 13:33:12
darek_j
Dodano:
23.07.2004 11:54:19
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1