Problem z siecią domową
Posiadam zainstalowany system XP. Mój PC jest podłączony do internetu poprzez sieć DSL. Zainstalowałem drugą kartę sieciowa poprzez którą podlaczylem laptopa. Po skonfigurowaniu sieci lokalnej2 mam na laptopie internet ale tylko przez 8 min.pozniej blokuje sie polaczenie lokalne i polaczenie lokalne 2. Ponowny dostep uzyskuje przez wlaczenie i wylaczenie polaczenia lokal 2.Moze ktos cos podpowie
Odpowiedzi: 18
Krzychooo:
(...)Bo jeszcze jest taka moźliwośc źe (wy tam macie neta przez Lan tak?) w chwili podłączenia laptopa tam u tych waszych administratorów netem, odbiera sygnał źe jakiś "obcy" komp sie podpiął i po określonym czasie odłącza neta. Bo np. ja tez mam neta przez Lan i jest on udostępniony na całą sieć, ale jak kumpel przyjechał i sie wpiął ze swoim kompem do switcha to za cholera mu nieruszyło. I niedało sie tego obejść w źaden sposób. No bo wiadomo źe to musi być jakoś zrobione źeby sie na "lewo" niepodpinać.
Raczej tak nie jest, bo Ty piszesz ze masz neta, ale tylko przez jakis czas. Jesli administratorzy by zablokowali nr MAC tej drugiej karty sieciowej juz nigdy nie miałbyś neta.
siema wie ktoś moźe ja włączyć sieć jestem polączony z serwerem do tego serwera jest podłączone jakieś 25 osób ale jak włączyc sięć moźe ktoś pomuc namiar 2059074 to numer gg narka
siema wie ktoś moźe ja włączyć sieć jestem polączony z serwerem do tego serwera jest podłączone jakieś 25 osób ale jak włączyc sięć moźe ktoś pomuc namiar 2059074 to numer gg narka
EL NINO:A probowales pominac hub ? Moze on stanowi problem ? Moze siada po kilku minutach pracy ?wikard:Do drugiej podłączony laptop poprzez HUB–a aby nie krosowac kabla.
Takie próby wykonałem ale bez rezultatu.
Po zmianie IP na Drugiej karcie na 10.0.0.1 i skonfigurowaniu laptopa, na laptopie mam neta tylko przez 10 min. Ale jedynem plusem jest to źe nie rozłącza neta z sieci osiedlowej.
A probowales pominac hub ? Moze on stanowi problem ? Moze siada po kilku minutach pracy ?wikard:Do drugiej podłączony laptop poprzez HUB–a aby nie krosowac kabla.
Krzychooo:Siemano
Czy ten laptop jest podłączony do kompa ? czy masz komp do huba i laptopa do huba?
Bo jeszcze jest taka moźliwośc źe (wy tam macie neta przez Lan tak?) w chwili podłączenia laptopa tam u tych waszych administratorów netem, odbiera sygnał źe jakiś "obcy" komp sie podpiął i po określonym czasie odłącza neta. Bo np. ja tez mam neta przez Lan i jest on udostępniony na całą sieć, ale jak kumpel przyjechał i sie wpiął ze swoim kompem do switcha to za cholera mu nieruszyło. I niedało sie tego obejść w źaden sposób. No bo wiadomo źe to musi być jakoś zrobione źeby sie na "lewo" niepodpinać.
PC ma dwie karty sieciowe. Jedna podłączona do neta zewnetrznego. Do drugiej podłączony laptop poprzez HUB–a aby nie krosowac kabla.
Siemano
Czy ten laptop jest podłączony do kompa ? czy masz komp do huba i laptopa do huba?
Bo jeszcze jest taka moźliwośc źe (wy tam macie neta przez Lan tak?) w chwili podłączenia laptopa tam u tych waszych administratorów netem, odbiera sygnał źe jakiś "obcy" komp sie podpiął i po określonym czasie odłącza neta. Bo np. ja tez mam neta przez Lan i jest on udostępniony na całą sieć, ale jak kumpel przyjechał i sie wpiął ze swoim kompem do switcha to za cholera mu nieruszyło. I niedało sie tego obejść w źaden sposób. No bo wiadomo źe to musi być jakoś zrobione źeby sie na "lewo" niepodpinać.
Byc moze to stanowi problem. Byc moze podkreslam. Proponuje Ci zastosowanie manewru ze zmiana IP dla drugiej sieciowki na 10.0.0.1 i odpowiednio dla w98. Jak to zrobic opisane jest w podanym linku na dole. Jesli nie pomoze (na 75% powinno), to musialbys sprobowac udostepniania za pomoca np. WinGate lub WinRoute. W pierwszej jednak kolejnosci zmien te IP.wikard:Dane połaczenia: IP–192.168.3.12,
A przyszlo Ci do glowy przejrzec podanego przeze mnie linka w drugim moim poscie w tym temacie ? Tam jest wszystko na ten temat. Przeczytaj i zastosuj.szexpir:jak to zrobić ???
Mam komputer, w którym są 2 karty sieciowe i laptopa
Do komputera podłączony jest internet z sieci lokalnej.
Chcę połączyć komputery w taki sposób, źebym mógł na laptopie korzystać z udostępnionych plików komputera.
na laptopie nie musi/nie moźe by internetu (regulamin sieci tego zabrania).
na komputerze mam win xp pro, a na laptopie win xp he.
jak to zrobić ???
Do komputera podłączony jest internet z sieci lokalnej.
Chcę połączyć komputery w taki sposób, źebym mógł na laptopie korzystać z udostępnionych plików komputera.
na laptopie nie musi/nie moźe by internetu (regulamin sieci tego zabrania).
na komputerze mam win xp pro, a na laptopie win xp he.
jak to zrobić ???
krecik:Moźe w notebooku jest włączone oszczędzanie energii i sytem wyłącza niektóre urządzenia (np. sieciówkę) po określonym czasie.
Nie wchodzi w grę. Laptop podłączony jest z PC przez huba i nawet gdy laptop nie jest podłączony a aktywne jest połączenie z laptopem to udostępnienie jest teź blokowane
EL NINO:Blokada w sieci raczej nie wchodzi w gre, poniewaz gdyby jakas byla, to nie mialbys netu w ogole.
Jaki system jest na laptopie ? A jakie masz ustawienia na stacjonarnym ? Poszukaj mimo wszystko nowszych sterow do tych sieciowek.
Na laptopie zainstalowany WIN 98SE.
Jedna karta do połączenia z siecią osiedlową IP –automatyczne w zaawansowanych "udostępnianie połączenia internetowego". Dane połaczenia: IP–192.168.3.12, pomaska: 255.255.248.0.
Druga karta:
IP–192.168.0.1
Podmaska: 255.255.255.0
Zainstalowane najnowsze sterowniki ściągnięte z sieci.
Moźe w notebooku jest włączone oszczędzanie energii i sytem wyłącza niektóre urządzenia (np. sieciówkę) po określonym czasie.
Blokada w sieci raczej nie wchodzi w gre, poniewaz gdyby jakas byla, to nie mialbys netu w ogole.
Jaki system jest na laptopie ? A jakie masz ustawienia na stacjonarnym ? Poszukaj mimo wszystko nowszych sterow do tych sieciowek.
EL NINO:Byloby jasniejsze gdybys swoj tekst wrzucal pod tekstem cytowanym :wink: . Ale i tak mam wieksza jasnosc niz przedtem.
Zakladam, ze ze stacjonarnego kompa udostepniasz polaczenie w normalny spossob czyli zalaczasz go na pierwszej karcie ? Jesli wszystkie ustawienia sa poprawnie wpisane, to pozostaje chyba tylko poszukac moze nowych sterownikow do sieciowek, lub odinstalowac je i ponownie zainstalowac po restarcie. Zerknij jeszcze do tego tematu i porownaj swoje ustawienia: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Wskazane wskazówki nie przyniosły spodziewanego efektu.
W PC mam dwie karty realtek. Moźe jest jakiś konflikt między kartami albo blokada w sieci osiedlowej?
EL NINO:Byloby jasniejsze gdybys swoj tekst wrzucal pod tekstem cytowanym :wink: . Ale i tak mam wieksza jasnosc niz przedtem.
Zakladam, ze ze stacjonarnego kompa udostepniasz polaczenie w normalny spossob czyli zalaczasz go na pierwszej karcie ? Jesli wszystkie ustawienia sa poprawnie wpisane, to pozostaje chyba tylko poszukac moze nowych sterownikow do sieciowek, lub odinstalowac je i ponownie zainstalowac po restarcie. Zerknij jeszcze do tego tematu i porownaj swoje ustawienia: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Wskazane wskazówki nie przyniosły spodziewanego efektu.
W PC mam dwie karty realtek. Moźe jest jakiś konflikt między kartami albo blokada w sieci osiedlowej?
Byloby jasniejsze gdybys swoj tekst wrzucal pod tekstem cytowanym :wink: . Ale i tak mam wieksza jasnosc niz przedtem.
EL NINO:A o co chodzi z tym polaczeniem lokalnym i lokalnym 2 ?
Mam w PC dwie karty sieciowe–jedna łączy się z netem osiedlowym a druga z laptopem. Co to znaczy – blokuje sie ?
Mam neta na PC i na laptopie tylko przez 7 min. Później wyłącza się na laptopie i PC.
One sa na jednym kompie ?
Chyba teraz wszystko jasne!!!!!!!!!!!!!!Wiecej info przyjacielu.
A o co chodzi z tym polaczeniem lokalnym i lokalnym 2 ? Co to znaczy – blokuje sie ? One sa na jednym kompie ? Wiecej info przyjacielu.
Strona 1 / 1