Problem z siecią domową WinXP vs. Win2k
Witam wszystkich:)
Mam problem z siecią domową opartą na dwu kompterach.
Problem polega na braku moźliwości komunikacji z jednym komputerem.
Pierwszy z komputerów "chodzi" z systemem WinXp (podpięty skrętką do routera) a drugi z Win2K puszczony przez wifi.
Ogniwem łączącym je jest router wifi ASUS'a.
Oba komputery są skonfigurowane w tej samej grupie roboczej i mają poprzydzielane adresy IP.
Problem polega na tym źe z komputera WinXp do Win2k moźna przesyłać i pobierać pliki (eksplorować istniejące udziały) o tyle odwrotnie czyli z Win2k szperać w WinXP się nie da.
Pokazuje się komunikat źe nie mam przydzielonych źadnych uprawnień na tej maszynie :x
"Spingować" da się obydwie maszyny.
Otóź na WinXP udziały są poprzydzielane. Układ kont uźytkowników i ich nazwy są lustrzanymi odbiciami w obu systemach. Wyłączyłem teź "proste udostępnianie plików" w WinXP.
Oba komputery dzielą 1Mb łącze sieciowe DSL i pracują z nim bez problemów.
W win2k połączenie widziane jest jako zwykłe połączenie sieciowe natomiast winXP oprócz połączenia sieciowego ma "połączenie internetowe" które najwyraźniej wskazuje na bramę czyli router.
Bardzo przoszę o Waszą pomoc i poradę. Z góry dzięki za Wasz czas:)
Pozdrawiam
Mam problem z siecią domową opartą na dwu kompterach.
Problem polega na braku moźliwości komunikacji z jednym komputerem.
Pierwszy z komputerów "chodzi" z systemem WinXp (podpięty skrętką do routera) a drugi z Win2K puszczony przez wifi.
Ogniwem łączącym je jest router wifi ASUS'a.
Oba komputery są skonfigurowane w tej samej grupie roboczej i mają poprzydzielane adresy IP.
Problem polega na tym źe z komputera WinXp do Win2k moźna przesyłać i pobierać pliki (eksplorować istniejące udziały) o tyle odwrotnie czyli z Win2k szperać w WinXP się nie da.
Pokazuje się komunikat źe nie mam przydzielonych źadnych uprawnień na tej maszynie :x
"Spingować" da się obydwie maszyny.
Otóź na WinXP udziały są poprzydzielane. Układ kont uźytkowników i ich nazwy są lustrzanymi odbiciami w obu systemach. Wyłączyłem teź "proste udostępnianie plików" w WinXP.
Oba komputery dzielą 1Mb łącze sieciowe DSL i pracują z nim bez problemów.
W win2k połączenie widziane jest jako zwykłe połączenie sieciowe natomiast winXP oprócz połączenia sieciowego ma "połączenie internetowe" które najwyraźniej wskazuje na bramę czyli router.
Bardzo przoszę o Waszą pomoc i poradę. Z góry dzięki za Wasz czas:)
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Co robiles w tym kierunku ? Przydzieliles uprawnienia ?mskuba:z Win2k szperać w WinXP się nie da[/b].
Pokazuje się komunikat źe nie mam przydzielonych źadnych uprawnień na tej maszynie
Co znaczy "lustrzane odbicie" ?mskuba:Otóź na WinXP udziały są poprzydzielane. Układ kont uźytkowników i ich nazwy są lustrzanymi odbiciami w obu systemach.
Co rozumiesz przez "udzialy sa poprzydzielane" ?
Strona 1 / 1