problem z siecią!!! długość kabla???!!! pomocy!!!!!!!!

Witam!
Mam taki problem, rozdzielam neostr. na dwa kompy przez routera i switcha. Jak pospinam wszystko kabelkami to wszystko hula ale jak podepne do połoźonego w ścianie kabla długości ok 15m. to nie mogę się podłączyć za Chiny. Kabel sprawdzałem jest cały. Co to moźe być, jak jeszcze sprawdzić ten kabel? POMOCY!!!

Odpowiedzi: 12

Jest!!!! :D udało się. Załatwiłem lepszą zaciskarkę zacisnąłem i śmiga :lol: Dzięki za rady Pozdr.
piopet
Dodano
15.12.2005 21:32:21
Jest!!!! :D udało się. Załatwiłem lepszą zaciskarkę zacisnąłem i śmiga :lol: Dzięki za rady Pozdr.
piopet
Dodano
piopet
Dodano
Miałem kiedyś podobny problem, i źeby było weselej u mnie w domu kabel działał bez problemu, a w firmie juź nie (około 90% pakietów gubionych).

Prawdopodobnie problemem było to, źe kabelki nie były zaciśnięte według odpowiedniej, podawanej przez rfc, kolejności... tylko kolejno parami (tak mi w sklepie zacisneli).

Po zaciśnięciu od nowa wtyczek, poszło bez problemu.
Kolejność kabli powinna być: biało pomarańczowy, pomarańczowy, biało zielony, niebieski, biało niebieski, zielony, biało brązowy, brązowy. Ale pewnie tak masz więc to nie z tym problem.

Endrju:
dodam, źe jeśli jest to skrętka utp [nieekranowana] i biegnie w pobliźu przewodu gdzie jest 220V~ to mogą wystapić zakłócenia uniemoźliwiające poprawną transmisję danych

Teź myślę, źe prawdopodobnie masz za duźe zakłócenia na kablu. Kup skrętke kat.5 ekranowaną (STP), to powinno rozwązać Twoje problemy.
aachi
Dodano
15.12.2005 16:27:50
Kupiłem nowy kabel nowe końcówki i teź nie działa :shock: co robić???!!!!!
piopet
Dodano
15.12.2005 15:32:00
właśnie wyjołem kabel ze ściany, wymieniłem końcówki, sprawdziłem miernikiem. wszystko ok! a nie działa.
sieciówka jest sprawna bo jak podpinam na metrowym kawałku uciętym z tej samej rolki co ten felerny to działa. chyba kupię nowy kabel.
piopet
Dodano
15.12.2005 14:26:11
dodam, źe jeśli jest to skrętka utp [nieekranowana] i biegnie w pobliźu przewodu gdzie jest 220V~ to mogą wystapić zakłócenia uniemoźliwiające poprawną transmisję danych
Endrju
Dodano
15.12.2005 13:29:34
Jak pospinam wszystko kabelkami to wszystko hula ale jak podepne do połoźonego w ścianie kabla długości ok 15m. to nie mogę się podłączyć za Chiny.

a to hulanie jest na jakim kablu? bo jesli na jakims innym kablu dobrze ci dziala to wystarczy przeniesc tego kompa za sciany i podlaczyc do dzialajacego kabla. w ten sposob sprawdzisz czy nie jest winna karta sieciowa lub konfiguracja. jesli bedzie ok, to znaczy, ze kabel jest walniety. czasami jak jest kiepska zaciskarka to nie docisnie zaciskow i wtedy tak to wyglada. jesli nie sprawdzisz tego miernikiem lub na testerze to ciezko mowic o sprawnosci kabla.
Szymon Grabiński
Dodano
15.12.2005 13:24:07
dokladnie tak. w obu koncowkach takie same, krotkie kable na ktorych wszystko dziala polaczone sa tak same
piopet
Dodano
15.12.2005 10:22:26
piopet:
kolorki się zgadzają
Tzn ? W obu wtyczkach ta sama kolejnosc ?
EL NINO
Dodano
14.12.2005 20:41:48
sprawdzałem, kolorki się zgadzają, dwa razy zaciskałem końcówki i dalej to samo, tzn jakaś komunikacja jest bo dioda w switchu świeci jak podłącam kompa ale nic więcej.
piopet
Dodano
14.12.2005 19:56:41
Moze kabel jest nie–ten–teges w sensie zarobienia wtyczek?
brtx
Dodano
14.12.2005 19:49:09
piopet
Dodano:
14.12.2005 19:28:17
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1