Problem z siecią bezprzewodową
Mam problem z dostępem do netu z laptopa. Polecenie ping 62.89.85.200 wysłane z laptopa przechodzi.Wszystkie firewalle wyłączone. Zauwaźyłem dziwną rzecz w konfiguracji zapory laptopa zaznaczone pole jako "wyłączone", ale w centrum zabezpieczen wyświetla sie jako "włączona". Próbowałem sieci konfiguracji parokrotnie przez konfigurator i ręcznie bez efektu . Proszę o pomoc.
Komputer stacjonarny: win XP PROF z SP1
sieciówka : podłączony Lan
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.83
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.1.1
IP przydzielony automatycznie, włączone udostępnianie intrenetu
Karta bezprzewodowa:
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . :
NetBios włączony przez TC/IP
Laptop:WIN HP HOME SP2
Karta bezprzewodowa:
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Komputer stacjonarny: win XP PROF z SP1
sieciówka : podłączony Lan
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.83
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.1.1
IP przydzielony automatycznie, włączone udostępnianie intrenetu
Karta bezprzewodowa:
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . :
Karta bezprzewodowa:
Odpowiedzi: 12
Dzięki poszło na ustawieniach proxy tylko dlaczego nie moźna tego było zrobić pod windowsem
Ja uzywam Analog X Proxy , chociaz mam zabezpieczenia na necie to i tak dziala. Bardzo latwy w obsludze. Jezeli NIemasz To winrouter. Skoro siec dziala bezproblemu to musi byc to wina programu (chociaz moge sie mylic)
pozdro
pozdro
Ręce opadają w DNS laptop było 192.168.1.1 tj DNs takie jak na sieciówce LAN(internet) , 192.168.0.1. Przeinstalowałem wszystko łącznie z czyszczeniem ustawień WinsockFix i dalej to samo pigi chodzą a stron nie otwiera ping onet.pl jest ok a stronki się nie otwierają GG teź nie działa. Dziwne.Czy ktoś ma jeszce jakiś pomysł.
Co ma adres MAC do kompa wpietego pod ICS ?
A i jak juz to co to jest ?
A i jak juz to co to jest ?
Karta bezprzewodowa:
Jak pomyślisz to dojdziesz do tego źe Dostawca moźe mieć włączone kontrolę MAC ADRESU?
A i jak juź to wpisz wszystkie dane do protokołu TCP IP takie jak adres IP, Bramę, DNS itp
A i jak juź to wpisz wszystkie dane do protokołu TCP IP takie jak adres IP, Bramę, DNS itp
1. Na laptopie w Opcjach internetowych w zakladce Polaczenia –> Ustawienia sieci LAN zaznacz "automatyczne wykrywanie ustawien". Jesli jest zaznaczone, wylacz, zamknij i odpal IE. Ponownie wylacz IE i zmien na "automat". Znowu sprawdz.
2. Zmien (laptop) numer DNS. Sprobuj z 192.168.1.1 lub nawet DNSami tepsy.
3. Serwer proxy ?
2. Zmien (laptop) numer DNS. Sprobuj z 192.168.1.1 lub nawet DNSami tepsy.
3. Serwer proxy ?
Te próby zmiany IP nie dały nic (chyba źe coś źle zrobiłem. Przy standartowych ustawieniach tzn. IP na drugiej karcie 192.168.0.1, Ip na laptopie 192.168.0.2
itd według opisu zauwaźyłem, źe po uruchomieniu przeglądarki netu w dolnym rogu pojawia się adres stronki np. 213.180.130.200, uruchamia się równieź pasek postępu (ale tylko dwie , trzy kratki). Za chwilę pojawia się "nie moźna wyświetlić strony".
Czy w przypadku blokowania udostępniania netu przez administratora istnieją sposoby udostępnienia bez jego udziału.
itd według opisu zauwaźyłem, źe po uruchomieniu przeglądarki netu w dolnym rogu pojawia się adres stronki np. 213.180.130.200, uruchamia się równieź pasek postępu (ale tylko dwie , trzy kratki). Za chwilę pojawia się "nie moźna wyświetlić strony".
Czy w przypadku blokowania udostępniania netu przez administratora istnieją sposoby udostępnienia bez jego udziału.
Nie zablokowano u Was w sieci mozliwosci udostepniania netu kolejnym komputerom ?
Jesli to nie klopot dla Ciebie, wejdz ponownie do tematu o laczeniu i udostepnianiu internetu i zastosuj zmiane IP na laptopie i drugiej sieciowce w kompie stacjonarnym. Toto opisane na dole, zaczynajace sie od slow: "W przypadku gdyby nasza karta sieciowa...".
Jesli to nie klopot dla Ciebie, wejdz ponownie do tematu o laczeniu i udostepnianiu internetu i zastosuj zmiane IP na laptopie i drugiej sieciowce w kompie stacjonarnym. Toto opisane na dole, zaczynajace sie od slow: "W przypadku gdyby nasza karta sieciowa...".
Właśnie wywaliłem ZA i przeinstalowałem sieci na obu komputerach na obu puściłem Fixa i dlej nic ping działa
sieć między kompami teź.
sieć między kompami teź.
Pomiędzy komputerami sieć działa bez problemu ping do stronek w necie równieź działa bez problemu ale nie moźna otworzyć stronki. Co do ZA przy włączonym faktycznie blokuje dostęp z laptopa.
Siec miedzy kompami dziala ?
Zastanowilbym sie dluzej nad ZA. Ten firewall sporo problemow przysparzal swoim uzytkownikom przy udostepnianiu neta. Nawet po "wylaczeniu".
U Ciebie (na laptopie) mozna rowniez zastosowac na wszelki wypadek fixa – "winsockfix" (google.com)
Jesli nic z tego nie bedzie, moze trzeba bedzie przeinstalowac cala siec i na jednym i na drugim.
Zastanowilbym sie dluzej nad ZA. Ten firewall sporo problemow przysparzal swoim uzytkownikom przy udostepnianiu neta. Nawet po "wylaczeniu".
U Ciebie (na laptopie) mozna rowniez zastosowac na wszelki wypadek fixa – "winsockfix" (google.com)
Jesli nic z tego nie bedzie, moze trzeba bedzie przeinstalowac cala siec i na jednym i na drugim.
Siec miedzy kompami dziala ?
Strona 1 / 1