Problem z sempronem 2300+

Dzisiaj kupiłem Semprona 2300+ i od razu zaczeły się schody :? :x :evil: Wcześniej miałem Athlona 1000@1400 ale nie wytrzymał taktowania 1500 i poszedł z dymem tydzień temu... :oops: Teraz mam semprona 2300+ W BIOS–ie po starym procku miałem ustawione FSB 133 MHz. Chodzi o to, źe procek nawet na FSB 160 sie resetuje nie mówiąc juź o 166 :evil: :x Gdy ustawie FSB na 166 to gdy wchodze do windowsa od razu przy ekranie "Zapraszamy" komp łapie zwisa :? . W biosie nie ma źadnych problemów. Chłodzenie mam BOX–owe 3500 rpm a koleś w sklepie mówił, źe coś na poziomie 5000 rpm bedzie... :evil: Przy FSB 133, Vcore 1.60 i 3590 rpm mam na procku 44 stopni w idle :/ to chyba nie dobrze. Co byście poradzili? MoBo taka jak w podpisie (FSB do 333) więc procek powinien chodzić na 166 :cry: juź nie wiem co mam robić. Dziex z góry za wszystkie odpowiedzi.

Odpowiedzi: 15

Rebe:
darek_dade – ja tam nie wiem co złego w tym, źe źloźyć i zapomnieć?

zadowolony posiadacz GA.

PS.
To pewnie wynika z fakty, źe uznaję podkręcanie poprzez ... wymianę sprzętu :mrgreen:

Nie tylko o podkrecanie chodzi... Ale w 99% tak :) zlozyc i zapomniec? zartujecie chyba :)
darek_dade
Dodano
23.03.2005 19:44:58
Rebe:

zadowolony posiadacz GA.

PS.
To pewnie wynika z fakty, źe uznaję podkręcanie poprzez ... wymianę sprzętu :mrgreen:

fakt – jakoś mi sie nei chce w kondensatorach grzebać :twisted: :twisted: :twisted:
Raku_
Dodano
23.03.2005 10:45:34

zadowolony posiadacz GA.

PS.
Rebe
Dodano
23.03.2005 07:58:29
Raku_:
czepiasz się – jak nei masz czego.
Sam się zaczęłeś czepiaćf
Raku_:

Gigabyta dałem jako minimum jeźeli chodzi o klase sprzętu.
Chociaź Asus cz Abit obecnie to nie to co 5–6 lat temu.

Ale jak sie nei ma co sie lubi, to się lubi co się ma.

Tak? Z tego co się orientuję to Asus ma cały czas bardzo dobrą opinie, Abit z resztą teź... Gigabyte jest dla userow ktorzy zloza kompa i nie beda w nim wogole grzebać. sam zrobiłem wieeelki bład kupując płytę gigabajta (a zdecydował sie na to przeczytaniu niesamwicie przekupionejgo czasopisma...)

Zamknijcie ten topic, problem rozwiązany a ja gadam bez sensu, przed chwilą o ddentysty wrociłem :(
darek_dade
Dodano
23.03.2005 01:38:20
darek_dade:

:mrgreen: A ja mam nawet w jednym z kompow plyte gigabajta (a w reszcie mam jakies tam abity czy asusy, same badziewia...). Ale i tak bios flaszuje na poziomie dosa. Nie jestem taki trendy i cool jak ty, wole staromodne metody.

Kurde musze zaczac ogladac kolorowe czasopisma bo wogole sie na modzie nie znam :/

Tobi ciesze sie ze Ci sie udalo. Jak bedziesz potrzebowal jakiegos highendowego zasilatora to sie odezwij :wink:

czepiasz się – jak nei masz czego.
Gigabyta dałem jako minimum jeźeli chodzi o klase sprzętu.
Chociaź Asus cz Abit obecnie to nie to co 5–6 lat temu.

Ale jak sie nei ma co sie lubi, to się lubi co się ma.
Raku_
Dodano
22.03.2005 18:09:42
Raku_:
darek_dade:
Bez fdd sie nie obejdzie chyba. Nigdy nie slyszalem o metodzie flaszowania biosa z plyty glownej. Poszukaj o tym w necie, moze procedura sie niczym nie rozni... Nie masz od kogo na 5 minut flopa pozyczyc?

ale straszne głupoty gadasz – ja flashuje BIOSA z poziomu Windowsa – tylko trezba kupić np. Gigabyta a nie jakieś badziewie

:mrgreen: A ja mam nawet w jednym z kompow plyte gigabajta (a w reszcie mam jakies tam abity czy asusy, same badziewia...). Ale i tak bios flaszuje na poziomie dosa. Nie jestem taki trendy i cool jak ty, wole staromodne metody.

Kurde musze zaczac ogladac kolorowe czasopisma bo wogole sie na modzie nie znam :/

Tobi ciesze sie ze Ci sie udalo. Jak bedziesz potrzebowal jakiegos highendowego zasilatora to sie odezwij :wink:
darek_dade
Dodano
22.03.2005 17:18:36
Lucky:
t0bi:
Wcześniej miałem Athlona 1000@1400 ale nie wytrzymał taktowania 1500 i poszedł z dymem tydzień temu...

Hmm, jak nie wytrzymuje taktowania to jedynie sie komp nie chce wlaczyc nic wiecej. Zeby sie procesor spalił (jesli chodzi o athlony) to one trwale się uszkadzają po temp. 120 C, dziwna sprawa, ale olac.. heh a co do twojego opisu, to co ty chcialeś, Semprona mieć z odblokowanym mnoźnikiem ;o to by był szczyt o/c

na tym athlonie było chłodzenie które miało prawie 4 lata :D no i sie kiedyś musiało zatrzymać... :? i dlatego sie procek zjarał. :cry: aź się łezka kręciła w oku jak go z MoBo wyjmowałem... mój pierwszy procek.. :cry: :(

:wink: 8)
t0bi
Dodano
22.03.2005 13:40:30
t0bi:
Wcześniej miałem Athlona 1000@1400 ale nie wytrzymał taktowania 1500 i poszedł z dymem tydzień temu...

Hmm, jak nie wytrzymuje taktowania to jedynie sie komp nie chce wlaczyc nic wiecej. Zeby sie procesor spalił (jesli chodzi o athlony) to one trwale się uszkadzają po temp. 120 C, dziwna sprawa, ale olac.. heh a co do twojego opisu, to co ty chcialeś, Semprona mieć z odblokowanym mnoźnikiem ;o to by był szczyt o/c
Lucky
Dodano
22.03.2005 13:33:47
Rebe:
Raku_:

ale straszne głupoty gadasz – ja flashuje BIOSA z poziomu Windowsa – tylko trezba kupić np. Gigabyta a nie jakieś badziewie

I czym się chwalisz ?
MSI teź ma opcję LiveUpdate – jest tylko jeden problem – do systemu trzeba wejśc.

t0bi – pokombinuj najpierw z ustawieniem pamięci – bo to wcale nie musi być problem procesora – o ile go nie uszkodziłeś przy wymianie.
Ustaw RAM an auto w biosie i zobacz co dalej z FSB procesora – powinien chodzić na 166, ale jeźeli ruszy z niźszą to zostaw na razie i tylko zaktualizuj BIOS poprzez w/w opcję dostepną dla MSI – po tej operacji dopiero zajmij się dostrajaniem BIOS–u.
Ew. mozesz zacząć od resetu BIOS–u – niech sam się odpasuje – pomijając sam CPU, którego moźe nie rozpoznać prawidłowo.

hehe wlasnie zrobilem reset BIOSu i wszystko jest ok :D chodzi na 166 :D :shock: to wszystko było chyba spowodowane przez ram. teraz timing`i są defaultowe i wszystko chodzi :)
t0bi
Dodano
22.03.2005 12:21:34
Raku_:

I czym się chwalisz ?
MSI teź ma opcję LiveUpdate – jest tylko jeden problem – do systemu trzeba wejśc.

t0bi – pokombinuj najpierw z ustawieniem pamięci – bo to wcale nie musi być problem procesora – o ile go nie uszkodziłeś przy wymianie.
Ustaw RAM an auto w biosie i zobacz co dalej z FSB procesora – powinien chodzić na 166, ale jeźeli ruszy z niźszą to zostaw na razie i tylko zaktualizuj BIOS poprzez w/w opcję dostepną dla MSI – po tej operacji dopiero zajmij się dostrajaniem BIOS–u.
Ew. mozesz zacząć od resetu BIOS–u – niech sam się odpasuje – pomijając sam CPU, którego moźe nie rozpoznać prawidłowo.
Rebe
Dodano
22.03.2005 12:15:40
darek_dade:
Bez fdd sie nie obejdzie chyba. Nigdy nie slyszalem o metodzie flaszowania biosa z plyty glownej. Poszukaj o tym w necie, moze procedura sie niczym nie rozni... Nie masz od kogo na 5 minut flopa pozyczyc?

Raku_
Dodano
22.03.2005 12:06:15
tu chyba nie chodzi o samego flopa... tylko qrcze dioda sie na fdd nie swieci... tak jakby napiecia nie bylo... a jak chce wejsc na dyskietke to milczy jak grob a powinna sie przeciez w niej glowica obracac... :? i jeszcze cos... we flopie i na kontrolerze MoBo nie mam paru pinów we wtyczce kontrolera i w samym flopie tez nie ma paru pinow... Jednego flopa mam (nie pamietam firmy) – nie ma tylko 3 pinów, a w flopie samsunga w dolnym rzędzie mam tylko co 2 pin :/ to normalne ?
t0bi
Dodano
21.03.2005 23:39:00
darek_dade
Dodano
21.03.2005 23:35:23
Tylko, źe jest 1 problem... mam zwalony FDD :? :roll: Jak nagram flash i program do zapisu biosu na płytke to pojdzie ? Nie strace gwarancji na płytke bo aktualizacji Biosu ? :?
t0bi
Dodano
21.03.2005 22:52:15
Ściągnij koniecznie BIOS najnowszy do tej płyty. W czasach gdy odbywała się jej premiera Athlony na szynie 166Mhz to była dość daleka przyszłość. Mysle ze w tym tkwi problem :). Daj se spokój te herezje z wiatraczkiem, wszystko jest w porządku.
darek_dade
Dodano
21.03.2005 22:49:52
t0bi
Dodano:
21.03.2005 22:30:44
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1