problem z sata2
witam
mam taki problem
mam płytę msi k7n2 delta ilrs,i podpiąłem do niej dysk wd 1600js sata 2
i tutaj zaczynają się schody,mianowicie źadem program diagnostyczny nie widzi mi tego dysku tylko widzi raid stripe 1+0 scsi
dodam źe dysk działa poprawnie
jak ustawić źeby był widoczny jako normalny dysk sata a nie w macierzy,w biosie nie mam funkcji do uaktywnienia sata
błagam o pomoc zostały mi jeszcze 2 dni do ewentualnej wymiany dysku
dysk ten nie jest dyskiem systemowym,słuźy jako magazyn,ale trochę denerwuje źe nawet temperatury nie mogę zmierzyć
mam taki problem
mam płytę msi k7n2 delta ilrs,i podpiąłem do niej dysk wd 1600js sata 2
i tutaj zaczynają się schody,mianowicie źadem program diagnostyczny nie widzi mi tego dysku tylko widzi raid stripe 1+0 scsi
dodam źe dysk działa poprawnie
jak ustawić źeby był widoczny jako normalny dysk sata a nie w macierzy,w biosie nie mam funkcji do uaktywnienia sata
błagam o pomoc zostały mi jeszcze 2 dni do ewentualnej wymiany dysku
dysk ten nie jest dyskiem systemowym,słuźy jako magazyn,ale trochę denerwuje źe nawet temperatury nie mogę zmierzyć
Odpowiedzi: 7
naprawdę nikt nie zna softu do pomiaru temperatury w takim configu
qrczaki widziałem ten dokument
jest mi wstyd i głupio
czyli jedna sprawa rozwiązana
ale
właśnie problem jak był tak jest
nadal widzi jako dysk scsi,a nie sata co za płyta która nie ma w biosie ustawień seriala,nigdy więcej msi
i jeszcze co do zworek,nie mam problemu z kompatybilnością,tzn wszystko jest ok,płytka poprawnie rozpoznaje dysk ,wszystko działa(nawet bardzo szybko)ale we wszystkich programach nie widzi mi dysku jako dysku sata ,a kontroler
Promise 1+0 Stripe/Raid SCSI Disc Device i tutaj właśnie jest ten problem
nie mogę odczytać temperatury,numeru,Disceeper nie chce przeprowadzić defragmentacji i tak dalej
wcześniej miałem płytkę Abita i tam była taka funkcja w biosie jak wybór czy kontroler sata ma pracować jako raid czy jako zwykły kontroler ata,a tutaj qpa,
poźyczyłem od kumpla dysk sata 150,i sytuacja jest taka sama,więc chyba to wina płyty,lub moźe sterownika lub biosu do kontrolera(jest oddzielny)
jeszcze raz proszę jak ktoś ma jakiś pomysł to wszystkie sugestie mile widziane
a moźe jest jakiś soft który rozpoznaje taki dysk,chodzi mi głównie o temperature
z góry wielkie dzięki
liczę na was
a teraz biorę się za lekturę forum,moźe coś wpadnie mi w oko
jest mi wstyd i głupio
czyli jedna sprawa rozwiązana
ale
właśnie problem jak był tak jest
nadal widzi jako dysk scsi,a nie sata co za płyta która nie ma w biosie ustawień seriala,nigdy więcej msi
i jeszcze co do zworek,nie mam problemu z kompatybilnością,tzn wszystko jest ok,płytka poprawnie rozpoznaje dysk ,wszystko działa(nawet bardzo szybko)ale we wszystkich programach nie widzi mi dysku jako dysku sata ,a kontroler
Promise 1+0 Stripe/Raid SCSI Disc Device i tutaj właśnie jest ten problem
nie mogę odczytać temperatury,numeru,Disceeper nie chce przeprowadzić defragmentacji i tak dalej
wcześniej miałem płytkę Abita i tam była taka funkcja w biosie jak wybór czy kontroler sata ma pracować jako raid czy jako zwykły kontroler ata,a tutaj qpa,
poźyczyłem od kumpla dysk sata 150,i sytuacja jest taka sama,więc chyba to wina płyty,lub moźe sterownika lub biosu do kontrolera(jest oddzielny)
jeszcze raz proszę jak ktoś ma jakiś pomysł to wszystkie sugestie mile widziane
a moźe jest jakiś soft który rozpoznaje taki dysk,chodzi mi głównie o temperature
z góry wielkie dzięki
liczę na was
a teraz biorę się za lekturę forum,moźe coś wpadnie mi w oko
Zajeło mi minutkę znalezienie tego na stronie WD:
http://wdc.custhelp.com/cgi–bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=981&p_created=1052339456&p_sid=_YGcuyXh&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MzExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz0mcF9wdj0mcF9jdj0mcF9zZWFyY2hfdHlwZT1zZWFyY2hfZm5sJnBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9anVtcGVyIHNldHRpbmdz&p_li=&p_topview=1
Zmień zworkę tak jak na ostatnim rysunku na dole...
http://wdc.custhelp.com/cgi–bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=981&p_created=1052339456&p_sid=_YGcuyXh&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MzExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz0mcF9wdj0mcF9jdj0mcF9zZWFyY2hfdHlwZT1zZWFyY2hfZm5sJnBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9anVtcGVyIHNldHRpbmdz&p_li=&p_topview=1
Zmień zworkę tak jak na ostatnim rysunku na dole...
gdyby było na stronce to bym znalazł
niestety jest tylko o zworkach w serial 150,na stronce samsunga jest faktycznie o kompatybilności ,ale na WD cisza
na dysku równieź nic
jedynie co to pod zworkami na płytce zworki opisane są następująco
SSC,PM2,OPT1,OPT2
jak ktoś wie z czym to zjeść to proszę o infa
czy jest jakiś soft który mierzy tem na tak skonfigurowanym biosie
a moźe ktoś się chce zamienić na płytkę ,mam juź jej dosyć
niestety jest tylko o zworkach w serial 150,na stronce samsunga jest faktycznie o kompatybilności ,ale na WD cisza
na dysku równieź nic
jedynie co to pod zworkami na płytce zworki opisane są następująco
SSC,PM2,OPT1,OPT2
jak ktoś wie z czym to zjeść to proszę o infa
czy jest jakiś soft który mierzy tem na tak skonfigurowanym biosie
a moźe ktoś się chce zamienić na płytkę ,mam juź jej dosyć
Myślę, źe tu moźe być właśnie pies pogrzebany... To znaczy – w tej zworce :D Zapraszam na stronę producenta. Poszukaj tam. Albo na dysku – teź powinno być na nalepce.
z tego co przeczytałem w instrukcji to wydaje mi się źe kontrolery sata pracują tylko jako raid
zgłasza się dodatkowy bios,po wciśnięciu Ctrl F odpala się bios do raidu ,ale tam tez nie ma funkcji taka o jaką mi chodzi,czyli ustawienie dysku jako sata,a nie sata raid
w Biosie podstawowym,nie ma wcale obsługi sata,czyźby to ograniczenie płyty,powoli mnie to juz zaczyna denerwować
moźe ktoś ma taką płytę i wie jak to ustrojstwo ustawić
i jeszcze jedno pytanie
która zworkę naleźy ustawić źeby wymusić tryb sata 150
zgłasza się dodatkowy bios,po wciśnięciu Ctrl F odpala się bios do raidu ,ale tam tez nie ma funkcji taka o jaką mi chodzi,czyli ustawienie dysku jako sata,a nie sata raid
w Biosie podstawowym,nie ma wcale obsługi sata,czyźby to ograniczenie płyty,powoli mnie to juz zaczyna denerwować
moźe ktoś ma taką płytę i wie jak to ustrojstwo ustawić
i jeszcze jedno pytanie
która zworkę naleźy ustawić źeby wymusić tryb sata 150
A podaj wszystkie moźliwe ustawienia kontrolera Raid w biosie.
Pod które gniazdo sata na płycie masz podpięty dysk sata.
A przy starcie kompa i klawisz TAB co się dzieje.
Poczytaj instrukcje do płyty na temat sata i raid.
Pod które gniazdo sata na płycie masz podpięty dysk sata.
A przy starcie kompa i klawisz TAB co się dzieje.
Poczytaj instrukcje do płyty na temat sata i raid.
Strona 1 / 1