Problem z rozłanczaniem sie sieci
Korzystam z internetu drogą radiową.
Kasre sieciową mam D–link DWL–510
I mam taki problem ze nieraz (przewaźnie jak duzo mam naotwierancyh stron itp. choć moźe mi sie wydaje źe dlatego) znika połaczenie internetowe, gwałtownie sie rozłancza.
I musze zresetować kompa aby ponownie zaskoczyło, bo tak nie chce, daje mu rescan, ale nic źadnej sieci nie widzi, tylko restart pomaga :(
Dzieje sie to rzadko, ale jednak.
Czy nie zna ktoś moźe przyczyny dlaczego tak moźe się dziać, albo chociaź przyczyny co jest nie tak jak tak sie dzieje?
Kasre sieciową mam D–link DWL–510
I mam taki problem ze nieraz (przewaźnie jak duzo mam naotwierancyh stron itp. choć moźe mi sie wydaje źe dlatego) znika połaczenie internetowe, gwałtownie sie rozłancza.
I musze zresetować kompa aby ponownie zaskoczyło, bo tak nie chce, daje mu rescan, ale nic źadnej sieci nie widzi, tylko restart pomaga :(
Dzieje sie to rzadko, ale jednak.
Czy nie zna ktoś moźe przyczyny dlaczego tak moźe się dziać, albo chociaź przyczyny co jest nie tak jak tak sie dzieje?
Odpowiedzi: 9
Kamil, wartosc ktora Ci podal wyzej kolega jest zdecydowanie za mala. Jesli ma sie jakies klopoty z MTU, objawia sie to tym ze nie mozna otworzyc pewnych stron lub otwieranie trwa dluzej. Mozesz oczywiscie sprobowac zmienic, ale nie do 1000 a powiedzmy do 1450 lub 1400.
Piszesz ze nie masz firewalla. Moze tu lezy problem ? Moze cos Ci sie do systemu wpierdzielilo i teraz zapycha lacze ? Jestes pewien ze nie ?
Upewnij sie przeczesujac system chocby HiJack Thisem – dzial Bezpieczenstwo, przyklejony temat.
Piszesz ze nie masz firewalla. Moze tu lezy problem ? Moze cos Ci sie do systemu wpierdzielilo i teraz zapycha lacze ? Jestes pewien ze nie ?
Upewnij sie przeczesujac system chocby HiJack Thisem – dzial Bezpieczenstwo, przyklejony temat.
sdcom ––> no właśnie w tym problem źe nie uźywam źadnego firewalla, ani systemowego ani źadnego innego :( .
EL NINO ––> czyli zwolni mi łącze, kurde nie ma na to innego sposobu bo i tak nie jest ono najszybsze.
EL NINO ––> czyli zwolni mi łącze, kurde nie ma na to innego sposobu bo i tak nie jest ono najszybsze.
Wplynie.Kamil123:czy jak juź zmniejsze te MTU to nie wpłynie to na szybkość mojego łącza?
1500Kamil123:I jaką standardową wartość ma ono w Windowsie?
mialem taki problem tez – ja chcialem rozlaczyc trwalo to bardzzoo dlugo lub wcale... wywalilem fire walla i systemowego i dodatkowego (1 sie uzywa) i pomoglo ja zmienilem firewalla zobacz czy tobie tez pomoze...
Dzieki za programik :D
I jeszcze jedno czy jak juź zmniejsze te MTU to nie wpłynie to na szybkość mojego łącza?
I jaką standardową wartość ma ono w Windowsie?
I jeszcze jedno czy jak juź zmniejsze te MTU to nie wpłynie to na szybkość mojego łącza?
I jaką standardową wartość ma ono w Windowsie?
...
MTU (Maximum Transfer Unit), czyli maksymalna wielkość pakietu z danymi, jaki wydostaje się z naszego komputera.
Progs do zmiany tego parametru moźna teź zmienić poprzez wpis do rejestu ale tym programikiem robi się to banalnie. [ trzeba po zmianie zrestartować PC ]
http://chellopl.one.pl/pliki/siec/cmtu10017.zip
Pozdro Spookie
MTU (Maximum Transfer Unit), czyli maksymalna wielkość pakietu z danymi, jaki wydostaje się z naszego komputera.
Progs do zmiany tego parametru moźna teź zmienić poprzez wpis do rejestu ale tym programikiem robi się to banalnie. [ trzeba po zmianie zrestartować PC ]
http://chellopl.one.pl/pliki/siec/cmtu10017.zip
Pozdro Spookie
Po pierwsze bardzo dzieki za odpowiedź :D
No właśnie teraz zacząłem wyłączać i włączać sieciówke bo bym z tymi resetami nie wyrobił.
Hmm... siłe sygnału mam tak 90 pare i ciągle skacze nieraz i poniźej 90.
IP i Dns mam wpisane na stałem.
sorki za moje lamerstwo, ale mógłbyś mi to bardziej przybliźyć co to jest MTU i gdzie i jak to zmiejszyć???
No właśnie teraz zacząłem wyłączać i włączać sieciówke bo bym z tymi resetami nie wyrobił.
Hmm... siłe sygnału mam tak 90 pare i ciągle skacze nieraz i poniźej 90.
IP i Dns mam wpisane na stałem.
[gubi duźo pakietów – spróbuj zmniejszyć MTU na np. 1000]
sorki za moje lamerstwo, ale mógłbyś mi to bardziej przybliźyć co to jest MTU i gdzie i jak to zmiejszyć???
hmm
Z tego wynika źe raczej masz słaby sygnał i jak za bardzo obciązysz łącze to się rozłącza. [gubi duźo pakietów – spróbuj zmniejszyć MTU na np. 1000] Aby cie nie rozłączało wpisz sobie IP, DNS–y na stałe.
Aby uniknąć resów kompa to spróbuj włączyć i wyłączyć karte sieciową [WLAN] to powinno wtedy działać połączenie.
Pozdro Spookie
Z tego wynika źe raczej masz słaby sygnał i jak za bardzo obciązysz łącze to się rozłącza. [gubi duźo pakietów – spróbuj zmniejszyć MTU na np. 1000] Aby cie nie rozłączało wpisz sobie IP, DNS–y na stałe.
Aby uniknąć resów kompa to spróbuj włączyć i wyłączyć karte sieciową [WLAN] to powinno wtedy działać połączenie.
Pozdro Spookie
Ponawiam pytanie
Czy naprawde nikt nie moźe choć trochę naprowadzić mnie co mam robić? :(
Czy naprawde nikt nie moźe choć trochę naprowadzić mnie co mam robić? :(
Strona 1 / 1