Problem z rozłanczaniem sie sieci

Korzystam z internetu drogą radiową.
Kasre sieciową mam D–link DWL–510

I mam taki problem ze nieraz (przewaźnie jak duzo mam naotwierancyh stron itp. choć moźe mi sie wydaje źe dlatego) znika połaczenie internetowe, gwałtownie sie rozłancza.
I musze zresetować kompa aby ponownie zaskoczyło, bo tak nie chce, daje mu rescan, ale nic źadnej sieci nie widzi, tylko restart pomaga :(

Dzieje sie to rzadko, ale jednak.
Czy nie zna ktoś moźe przyczyny dlaczego tak moźe się dziać, albo chociaź przyczyny co jest nie tak jak tak sie dzieje?

Odpowiedzi: 9

Kamil, wartosc ktora Ci podal wyzej kolega jest zdecydowanie za mala. Jesli ma sie jakies klopoty z MTU, objawia sie to tym ze nie mozna otworzyc pewnych stron lub otwieranie trwa dluzej. Mozesz oczywiscie sprobowac zmienic, ale nie do 1000 a powiedzmy do 1450 lub 1400.

Piszesz ze nie masz firewalla. Moze tu lezy problem ? Moze cos Ci sie do systemu wpierdzielilo i teraz zapycha lacze ? Jestes pewien ze nie ?
Upewnij sie przeczesujac system chocby HiJack Thisem – dzial Bezpieczenstwo, przyklejony temat.
EL NINO
Dodano
29.05.2005 19:39:24
sdcom ––> no właśnie w tym problem źe nie uźywam źadnego firewalla, ani systemowego ani źadnego innego :( .

EL NINO ––> czyli zwolni mi łącze, kurde nie ma na to innego sposobu bo i tak nie jest ono najszybsze.
Kamil123
Dodano
29.05.2005 18:32:42
Kamil123:
czy jak juź zmniejsze te MTU to nie wpłynie to na szybkość mojego łącza?
Wplynie.
Kamil123:
I jaką standardową wartość ma ono w Windowsie?
1500
EL NINO
Dodano
28.05.2005 23:47:49
mialem taki problem tez – ja chcialem rozlaczyc trwalo to bardzzoo dlugo lub wcale... wywalilem fire walla i systemowego i dodatkowego (1 sie uzywa) i pomoglo ja zmienilem firewalla zobacz czy tobie tez pomoze...
sdcom
Dodano
28.05.2005 23:07:39
Dzieki za programik :D

I jeszcze jedno czy jak juź zmniejsze te MTU to nie wpłynie to na szybkość mojego łącza?

I jaką standardową wartość ma ono w Windowsie?
Kamil123
Dodano
28.05.2005 21:28:46
...

MTU (Maximum Transfer Unit), czyli maksymalna wielkość pakietu z danymi, jaki wydostaje się z naszego komputera.

Progs do zmiany tego parametru moźna teź zmienić poprzez wpis do rejestu ale tym programikiem robi się to banalnie. [ trzeba po zmianie zrestartować PC ]

http://chellopl.one.pl/pliki/siec/cmtu10017.zip

Pozdro Spookie
Spookie
Dodano
26.05.2005 22:32:07
Po pierwsze bardzo dzieki za odpowiedź :D

No właśnie teraz zacząłem wyłączać i włączać sieciówke bo bym z tymi resetami nie wyrobił.

Hmm... siłe sygnału mam tak 90 pare i ciągle skacze nieraz i poniźej 90.

IP i Dns mam wpisane na stałem.

[gubi duźo pakietów – spróbuj zmniejszyć MTU na np. 1000]

sorki za moje lamerstwo, ale mógłbyś mi to bardziej przybliźyć co to jest MTU i gdzie i jak to zmiejszyć???
Kamil123
Dodano
25.05.2005 21:31:11
hmm

Z tego wynika źe raczej masz słaby sygnał i jak za bardzo obciązysz łącze to się rozłącza. [gubi duźo pakietów – spróbuj zmniejszyć MTU na np. 1000] Aby cie nie rozłączało wpisz sobie IP, DNS–y na stałe.

Aby uniknąć resów kompa to spróbuj włączyć i wyłączyć karte sieciową [WLAN] to powinno wtedy działać połączenie.

Pozdro Spookie
Spookie
Dodano
25.05.2005 19:09:57
Ponawiam pytanie

Czy naprawde nikt nie moźe choć trochę naprowadzić mnie co mam robić? :(
Kamil123
Dodano
25.05.2005 02:59:10
Kamil123
Dodano:
20.05.2005 19:41:39