Problem z routerem D-LINK DSL-G624T
Witam wszystkich! Miliard lat u Was nie pisałam! Oczywiście wszystkich pozdrawiam!!!
No, ale do rzeczy: mam router D-link DSL-G624T. Sposób posiadania netu jest następujący:
do routera podłączona jest wtyczka od netii (bo mam net z netii), z routera kablem sieciowym (skrętka) jest połączenie z kompem stacjonarnym. Pozostałe urządzenia w domu (ipod, laptop z Windą, MacBook, mój telefon i inne) łączą się z netem przez wifi. Wszystko git działa.
Na kompie stacjonarnym mam obecnie testowego Windowsa 7. Ale to myślę, że nie ma znaczenia.
Od kilku dni nie działa mi intenet przez LAN - do czegokolwiek podpinam wtyczkę skrętkę - na routerze nie świeci się dioda, w kompie w sieciówce, też ciemno. Internetu brak. Myślałam, że na początku kabel mam zwalony (różnie bywa z tymi kostkami na końcu), ale pożyczyłam kabel od kolegi i jest to samo!
W routerze są cztery wyjścia na skrętkę (LAN1, LAN2, LAN3, LAN4) - gdziekolwiek włożę wtyczkę - zero netu. Ewentualnie, aktualnie LAN4 pomruguje, jednak powinien on świecić światłem ciągłym (i wtedy net jest).
Połączenia wifi działają bezproblemowo. I teraz: co się spieprz*ło? Router obstawiam. Tylko jak to sprawdzić? Podłączając inne kompy do netu kablem - jest to samo (brak netu).
Jak sprawdzić czy jest jakieś połączenie - iść do sklepu i kupić nowy? Czy co? Zaznaczam, że router jest bardzo ciepły - może coś się przegrzało?
Poradźcie coś, bo muszę moim siostrom komp doprowadzić do ładu i przydałby się net, a ta cała sytuacja zaczyna grać mi na nerwach :-({|=
Odpowiedzi: 3
odswiezam pytanie
Udało ci sie cos z tym zrobic ?
Mam zamiar wyslac router do serwisu i nie wiem czy bedzie to koniecze.
Jezeli udalo ci sie rozwiazac problem to podziel sie wskazówkami.
Pozdrawiam
Hej,
...że tak zadam może głupie, ale nie koniecznie oczywiste pytanie;-): Restartowałaś oczywiście ruter? Przywracałaś ustawienia fabryczne?
Mam ruter DLink 655 i też jest bardzo ciepły- tak mają chyba... ;-)
Pozdrawiam
Witaj :)
Zanim kupisz nowy router, może warto przyjrzeć mu się z bliska?
Jeśli jest już po gwarancji, można spróbować rozkręcić obudowę i trochę odkurzyć.
Kurz może też być przyczyną zwierania. Zwykle zwarcie prowadzi do spalenia układu, ale może tutaj tylko go zablokowało?
Najprościej było by podmieć na inny i sprawdzić przed ew. zakupem nowego, czy to aby na pewno jest jego wina, choć objawy, jakie tu podałaś mocno na niego wskazują.
Strona 1 / 1