Problem z Ramem oraz Biosem
Szanowni Państwo proszę o pomoc otórz niedawno zakupiłem trzy pamięci DDR 1 Gb Kingston CL 3 i jedną pamięc DDR 512 Mb Kingstona CL 3 i gdy włożyłem wszystkich pamięci do płyty Gigabyte GA 8l865G775-G-RH (max. 4Gb), to po włączeniu komputera Test Memory pokazał mi że posiadam 3 Gb pamięci zamiast ponad 3,5 Gb, stąd moje pytanie czy to normalne żę Test Memory pokazuję 3 Gb zamiast 3,5 Gb (tak jak by bios nie widział kości pamięci o 512 Mb) a jak nie to Proszę o napisanie jak ten problem rozwikłac. Mam jeszcze pytanie związane z biosem (bios posiadam Award Software) a mianowicie po każdym włączeniu komputera, Bios przeprowadza Test Memory i związku z tym moje pytanie, gdzie w biosie można wyłączy tą funkcję tak aby po każdym włączeniu komputera bios nie przeprowadzał Testu Memory. Za wszelką pomoc i porady jak rozwiązac moje kłopoty - Serdecznie Dziękuję z Góry.
Pozdrawiam Krzychumag.
Odpowiedzi: 8
Dziękuję serdecznie Żółty za odpowiedż mam jeszcze takie pytanie co się stanie jak wymienię tą pamięc 512 Mb na 1 Gb, czy wtedy bios podczas włączenia komputera pokaże że jest 4 GB czy pokaże 3 Gb i czy coś zmieni w tym przypadku wgranie nowego Biosu , według Ciebie.
Pozdrawiam Krzychumag.
Pamięć bios widzi, ale ze wzgledu na ograniczenia sprzętowe jest dostepne tylko tyle ile jest pokazywane Rezerwowane jest ileś tam MB przestrzeni adresowej (cała przestrzeń adresowa to 4 GB) która oprócz adresowania pamięci RAM musi także obsłgiwać adresowanie innych urządzeń - szyny PCI, adresacja pamięci na karcie itp itd. Dlatego tez od Twoich 4 GB RAM odjęte jest to co adresacja sprzętu potrzebuje. Czy jest to stała wartość czy też zależna od np ilości pamięci na karcie graficznej - tego nie powiem Ci.
Przepraszam Żółty jak to rozumieć, to znaczy że mam ponad 3.5 Gb pamięci czy mam pamięci 3 Gb - przepraszam Cię ale nie mogę tego pojąć i zrozumieć i ów czy bios widzi tą kość pamięci 512 Mb. Co do biosu ponoć w moim biosie nie ma takiej opci gdzie można wyłączyć Testing Memory - czy to możliwe.
Pozdrawiam Krzychumag.
Ano chyba raczej słabo strzelalem Bo chipset intela 865 na którym ta płyta zbudowana jest nie obsługuje tej opcji - bład mój że nie popatrzyłem na jej nazwę wcześniej.
Za to ze strony Gigabyte w specyfikacji płyty jest napipsane
[quote]* Due to standard PC architecture, a certain amount of memory is reserved for system usage and therefore the actual memory size is less than the stated amount. [/quote]
Więc to, że pokazuje Ci mniej niz masz zamontowane nie jest błedem a jedynie ograniczeniami płyty głównej.
Dziękuję za odpowiedźi - Endrju - w Biosie nie mam Quick Power On Self Test, a Żółty Proszę Cię serdecznie o napisanie co to opcja Memory remap feature, ponieważ pierwszy raz z tym się spotykam, i powiedz mi co mam szukasć na stronie Gigabajta, a co do Rebe pobawiłem się różnie przestawiająć kości pamięci ram - niestety nic nie dało, ale zauważyłem że jak włóże dwie pamięci ram po 1 Gb i jedną pamięć 512 Mb to bios pokaże prawidłowo - a jak dołoże ów jeszcze jedną pamięc 1 Gb to już bios prawidłowo NIE odczytuję prawidłowo pamięci ram.
Pozdrawiam Krzychumag.
A i ja sobie strzele - ustawienie "Memory remap feature" miesza ?? Ale lenia mam i manuala nie chce mi się ściagać .... I na strone Gigabajta lecieć by sprawdzić czy nie piszą o 4 GB w jakim FAQ swoim ...
Endrju - ad 1 - chyba nie, bo to , po opisie sądżac, jest faza POST.
Jezeli dobrze mi sie wydaje to wypada te kosć wyjąć i raz jeszcze, tyle że uważniej, obsadzić.
Ad.1 wpisz w szukajkę forumową PAE - to odnośnie nieprawidłowej ilości pamięci
Ad.2 W BIOS-ie Quick Power On Self Test ustaw na Enabled
Strona 1 / 1