Problem z Ramem oraz Biosem

Szanowni Państwo proszę o pomoc otórz niedawno zakupiłem trzy pamięci DDR 1 Gb Kingston CL 3 i jedną pamięc DDR 512 Mb Kingstona CL 3 i gdy włożyłem wszystkich pamięci do płyty Gigabyte GA 8l865G775-G-RH (max. 4Gb), to po włączeniu komputera Test Memory pokazał mi że posiadam 3 Gb pamięci zamiast ponad 3,5 Gb, stąd moje pytanie czy to normalne żę Test Memory pokazuję 3 Gb zamiast 3,5 Gb (tak jak by bios nie widział kości pamięci o 512 Mb) a jak nie to Proszę o napisanie jak ten problem rozwikłac. Mam jeszcze pytanie związane z biosem (bios posiadam Award Software) a mianowicie po każdym włączeniu komputera, Bios przeprowadza Test Memory i związku z tym moje pytanie, gdzie w biosie można wyłączy tą funkcję tak aby po każdym włączeniu komputera bios nie przeprowadzał Testu Memory. Za wszelką pomoc i porady jak rozwiązac moje kłopoty - Serdecznie Dziękuję z Góry. Pozdrawiam Krzychumag.

Odpowiedzi: 8

Dziękuję serdecznie Żółty za odpowiedż mam jeszcze takie pytanie co się stanie jak wymienię tą pamięc 512 Mb na 1 Gb, czy wtedy bios podczas włączenia komputera pokaże że jest 4 GB czy pokaże 3 Gb i czy coś zmieni w tym przypadku wgranie nowego Biosu , według Ciebie. Pozdrawiam Krzychumag.
krzychumag
Dodano
21.12.2007 15:42:05
Pamięć bios widzi, ale ze wzgledu na ograniczenia sprzętowe jest dostepne tylko tyle ile jest pokazywane Rezerwowane jest ileś tam MB przestrzeni adresowej (cała przestrzeń adresowa to 4 GB) która oprócz adresowania pamięci RAM musi także obsłgiwać adresowanie innych urządzeń - szyny PCI, adresacja pamięci na karcie itp itd. Dlatego tez od Twoich 4 GB RAM odjęte jest to co adresacja sprzętu potrzebuje. Czy jest to stała wartość czy też zależna od np ilości pamięci na karcie graficznej - tego nie powiem Ci.
Żółty
Dodano
21.12.2007 13:54:41
Przepraszam Żółty jak to rozumieć, to znaczy że mam ponad 3.5 Gb pamięci czy mam pamięci 3 Gb - przepraszam Cię ale nie mogę tego pojąć i zrozumieć i ów czy bios widzi tą kość pamięci 512 Mb. Co do biosu ponoć w moim biosie nie ma takiej opci gdzie można wyłączyć Testing Memory - czy to możliwe. Pozdrawiam Krzychumag.
krzychumag
Dodano
21.12.2007 13:25:48
Ano chyba raczej słabo strzelalem Bo chipset intela 865 na którym ta płyta zbudowana jest nie obsługuje tej opcji - bład mój że nie popatrzyłem na jej nazwę wcześniej. Za to ze strony Gigabyte w specyfikacji płyty jest napipsane [quote]* Due to standard PC architecture, a certain amount of memory is reserved for system usage and therefore the actual memory size is less than the stated amount. [/quote] Więc to, że pokazuje Ci mniej niz masz zamontowane nie jest błedem a jedynie ograniczeniami płyty głównej.
Żółty
Dodano
21.12.2007 13:10:19
Dziękuję za odpowiedźi - Endrju - w Biosie nie mam Quick Power On Self Test, a Żółty Proszę Cię serdecznie o napisanie co to opcja Memory remap feature, ponieważ pierwszy raz z tym się spotykam, i powiedz mi co mam szukasć na stronie Gigabajta, a co do Rebe pobawiłem się różnie przestawiająć kości pamięci ram - niestety nic nie dało, ale zauważyłem że jak włóże dwie pamięci ram po 1 Gb i jedną pamięć 512 Mb to bios pokaże prawidłowo - a jak dołoże ów jeszcze jedną pamięc 1 Gb to już bios prawidłowo NIE odczytuję prawidłowo pamięci ram. Pozdrawiam Krzychumag.
krzychumag
Dodano
21.12.2007 13:00:39
A i ja sobie strzele - ustawienie "Memory remap feature" miesza ?? Ale lenia mam i manuala nie chce mi się ściagać .... I na strone Gigabajta lecieć by sprawdzić czy nie piszą o 4 GB w jakim FAQ swoim ...
Żółty
Dodano
21.12.2007 12:15:38
Endrju - ad 1 - chyba nie, bo to , po opisie sądżac, jest faza POST. Jezeli dobrze mi sie wydaje to wypada te kosć wyjąć i raz jeszcze, tyle że uważniej, obsadzić.
Rebe
Dodano
21.12.2007 12:11:06
Ad.1 wpisz w szukajkę forumową PAE - to odnośnie nieprawidłowej ilości pamięci Ad.2 W BIOS-ie Quick Power On Self Test ustaw na Enabled
Endrju
Dodano
21.12.2007 11:20:09
krzychumag
Dodano:
20.12.2007 20:12:15
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1