problem z ramem i hdd
cześć mam problem, otóź zakupiłem sobie 512mb ddr kingstone 333mhz a mam juź 256mb ddr kingstone 400mhz i podłączam te 512 i komp nie chce mi się załadować :(:( pokazuje mi 700pare mb i pisze detecting IDE drives i na tym koniec :(:( moźe coś trzeba zmieniać w biosie ?? prodsze pomóźcie !!
a druga sprawa to zakupiłem równieź dysk 120gb barracuda seageta i nie moge go podłączyc do mojego starego seageta 40gb :(:( prosze was pomóźcie mi to wszytsko poustawiać.... tzn powiedzcie jak....
gg 1844314
a druga sprawa to zakupiłem równieź dysk 120gb barracuda seageta i nie moge go podłączyc do mojego starego seageta 40gb :(:( prosze was pomóźcie mi to wszytsko poustawiać.... tzn powiedzcie jak....
gg 1844314
Odpowiedzi: 19
dzięki wszystkim juź mi wszystko poprawnie działa !!
Sformatuj ten dysk to i system go zobaczy.
ejjj ludzie !!! co mam zrobić ?!?! bo bios mi go normalnie widzi, windows teź go wykrył tylko źe w mój komputer go nie ma !!! haloooooooo
SLAY3R:huta:czyli na tym 120gb zworka ma być ustawiona pierwsza od lewej ????" MASTER ON , SLAVE OFF" ??
Tak. A drugi dysk bez zworki.
no juź tak zrobiłem uruchomił mi się właśnie bez problemu windows tylko..... wykryło mi ten dysk pisze źe działa poprawnie , ale nie widze go w mój komputer :/ czy coś jeszcze musze zmieniać w biosie ????
huta:czyli na tym 120gb zworka ma być ustawiona pierwsza od lewej ????" MASTER ON , SLAVE OFF" ??
Tak. A drugi dysk bez zworki.
MarcinX:Aby ten 120 był systemowy przydało by się na nim postawić system :wink:
To wiąźe się z formatem.
W tym przypadku 120 zworka master 40 bez.
no wiem wiem , bo chce postawić system od nowa :)
czyli na tym 120gb zworka ma być ustawiona pierwsza od lewej ????" MASTER ON , SLAVE OFF" ??
Aby ten 120 był systemowy przydało by się na nim postawić system :wink:
To wiąźe się z formatem.
To wiąźe się z formatem.
panowie !!!! RAM mamy juz z głowy :] zmieniłem te sloty i chodzi jak włącza mi się komp to pisze ENABLE DUAL CHANNEL i ładnie się uruchamia. To w biosie musze coś jeszcze ustawiać odnośnie ramu?? jeźeli tak to powiedzcie mi co i gdzie
a jeszcze pytanko na dysku 40gb czyli tym starym pozycje zworków mam opisane tak:
bez zworka – SLAVE
zworek po prawej stronie –MASTER OR SINGLE DRIVE
zworek drugi od prawej – ENABLE CABLE SELECT
2 zworki po prawej str – MASTER WITH NON–ATA COMPATIBLE SLAVE
zworek po lewej stronie – LIMIT DRIVE CAPACITY TO #@ GBYTES
a na 120gb:
zworek po lewej stronie – MASTER–ON , SLAVE–OFF
zworek drugi od lewej – CABLE SELECT
zworek pierwszy od prawej – LIMIT DRIVE CAPACITY TO 32 GBYTES
powiedzcie mi jak mam na którym ustawić
aha jak próbowałem włączyć to pokazał mi się napis
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENETR
tylko ja chce mieć tak źeby ten nowy dysk 120gb byłsystemowy a tamta 40gb na której mam teraz system zeby była podległa tej stodwudziestce....
a jeszcze pytanko na dysku 40gb czyli tym starym pozycje zworków mam opisane tak:
bez zworka – SLAVE
zworek po prawej stronie –MASTER OR SINGLE DRIVE
zworek drugi od prawej – ENABLE CABLE SELECT
2 zworki po prawej str – MASTER WITH NON–ATA COMPATIBLE SLAVE
zworek po lewej stronie – LIMIT DRIVE CAPACITY TO #@ GBYTES
a na 120gb:
zworek po lewej stronie – MASTER–ON , SLAVE–OFF
zworek drugi od lewej – CABLE SELECT
zworek pierwszy od prawej – LIMIT DRIVE CAPACITY TO 32 GBYTES
powiedzcie mi jak mam na którym ustawić
aha jak próbowałem włączyć to pokazał mi się napis
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENETR
tylko ja chce mieć tak źeby ten nowy dysk 120gb byłsystemowy a tamta 40gb na której mam teraz system zeby była podległa tej stodwudziestce....
huta:patrz ale chodzi mi o taką rzecz ... mam taśme i w połowie tej tasmy jest kostka i na końcu taśmy jest kostka... i bez znaczenia jest to która pójdzie do którego dysku ??? nie ma to źadnego znaczenia ???
Jeźeli się ustawia zworki w jednym dysku master a w drugim slave to nie ma to znaczenia który dysk do której kostki się podłączy.
huta:a odnośnie tych zworków to mam taki problem źe na jednym dysku inaczej mam opisane te połoźenia zworków a na drugim inaczej i nie wiem co zrobić
Na róźnych dyskach inaczej się ustawia zworki, obadaj etykietę dysku i zworkę ustaw tak jak to jest na niej opisane aby uzyskać odpowiedni tryb pracy.
huta:patrz ale chodzi mi o taką rzecz ... mam taśme i w połowie tej tasmy jest kostka i na końcu taśmy jest kostka... i bez znaczenia jest to która pójdzie do którego dysku ??? nie ma to źadnego znaczenia ???
Jeźeli się ustawia zworki w jednym dysku master a w drugim slave to nie ma to znaczenia który dysk do której kostki się podłączy.
huta:a odnośnie tych zworków to mam taki problem źe na jednym dysku inaczej mam opisane te połoźenia zworków a na drugim inaczej i nie wiem co zrobić
Na róźnych dyskach inaczej się ustawia zworki, obadaj etykietę dysku i zworkę ustaw tak jak to jest na niej opisane aby uzyskać odpowiedni tryb pracy.
Motherboard (płyta główna).
co to jest to MOBO ????:/
Co do kości,jeźeli pojedynczo nie odpala to prawdopodobnie jest zwalona.
Dyski.
Ustaw zworki master/slave (master systemowa).
Kabel IDE :
Długi koniec do mobo,środkowy do hdd slave,ostatni do master.
Lub osobno jak opisane w tym temacie :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=28883&highlight=
Dyski.
Ustaw zworki master/slave (master systemowa).
Kabel IDE :
Długi koniec do mobo,środkowy do hdd slave,ostatni do master.
Lub osobno jak opisane w tym temacie :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=28883&highlight=
patrz ale chodzi mi o taką rzecz ... mam taśme i w połowie tej tasmy jest kostka i na końcu taśmy jest kostka... i bez znaczenia jest to która pójdzie do którego dysku ??? nie ma to źadnego znaczenia ???
a odnośnie tych zworków to mam taki problem źe na jednym dysku inaczej mam opisane te połoźenia zworków a na drugim inaczej i nie wiem co zrobić
bo np na tej 120gb mam pokazane połoźenie zworka pierwsze od lewej i obok pisze : "master on / Slave off"
a odnośnie tych zworków to mam taki problem źe na jednym dysku inaczej mam opisane te połoźenia zworków a na drugim inaczej i nie wiem co zrobić
bo np na tej 120gb mam pokazane połoźenie zworka pierwsze od lewej i obok pisze : "master on / Slave off"
huta:a co do dysków...... no chce źeby obydwa były podłłączone tylko nie wiem jakto wszystko ustawić , tzn chodzi mi o zworki i o taśmy.... czy to waźne która kość z taśmy jest podłączona do którego dysku itp itd
jak podłączyłem ten drugi dysk to podczas włączania kompa słyszałem tylko taki dźwięk dłuźszy piiiiiiiiiii i nic i od nowa próbował jakby się włączyc ale wkółko to samo :(:(:(:(:(:(
To która kostka taśmy jest podłączona do którego dysku jest bez znaczenia IMO.
Podłącz oba dyski do jednej taśmy, w tym starym dysku z którego staruje system zworkę ustaw na master, a w tym nowym na slave i to tyle.
aha no i właśnie z tym timingiem to ta kość 256mb ma timing C3 a ta nowa 512mb ma C2,5 , a ten mój dysk to nie jest sata bo właśnie mówiłem źe nie wiem jaką mam płyte tzn czy jest przystosowana do tych nowych dysków i wziąłem ten "zwykły" dysk.....
juz wam tłumacze, pierw odnośnie ramu
mam 1 kość 256 400mhz a drugą dokupiłem dziś 512 333mhz tej samej firmy !! kingstone i podłączyłem obok tej tarej tą nową i przy uruchamianiu pojawiło mi się te 700pare mb i pod spodem pisało detecting IDE drives i dalej nic się nie działo, próbowałem równieź samą tą nową kość włoźyć to było tak samo... wyswietklało mi źe mam 512 mb ale nie uruchamiał się dalej :(:(:(:(
a co do dysków...... no chce źeby obydwa były podłłączone tylko nie wiem jakto wszystko ustawić , tzn chodzi mi o zworki i o taśmy.... czy to waźne która kość z taśmy jest podłączona do którego dysku itp itd
jak podłączyłem ten drugi dysk to podczas włączania kompa słyszałem tylko taki dźwięk dłuźszy piiiiiiiiiii i nic i od nowa próbował jakby się włączyc ale wkółko to samo :(:(:(:(:(:(
mam 1 kość 256 400mhz a drugą dokupiłem dziś 512 333mhz tej samej firmy !! kingstone i podłączyłem obok tej tarej tą nową i przy uruchamianiu pojawiło mi się te 700pare mb i pod spodem pisało detecting IDE drives i dalej nic się nie działo, próbowałem równieź samą tą nową kość włoźyć to było tak samo... wyswietklało mi źe mam 512 mb ale nie uruchamiał się dalej :(:(:(:(
a co do dysków...... no chce źeby obydwa były podłłączone tylko nie wiem jakto wszystko ustawić , tzn chodzi mi o zworki i o taśmy.... czy to waźne która kość z taśmy jest podłączona do którego dysku itp itd
Co do pamięci.
Pozmieniaj kości w slotach,przy róźnych taktowaniach i timingach istnieje prawdopodobieństwo źe system nie odpali,mimo źe kostki są tego samego producenta.
W biosie zaznacz ustawienia ram by SPD.
A co z dyskami ?
W czym problem ?
Ustawiasz zworki master/slave łaczysz taśmy IDE,zasilanie i wio.
Ten dysk 120 to przypadkiem nie SATA ?
Pozmieniaj kości w slotach,przy róźnych taktowaniach i timingach istnieje prawdopodobieństwo źe system nie odpali,mimo źe kostki są tego samego producenta.
W biosie zaznacz ustawienia ram by SPD.
A co z dyskami ?
W czym problem ?
Ustawiasz zworki master/slave łaczysz taśmy IDE,zasilanie i wio.
Ten dysk 120 to przypadkiem nie SATA ?
huta:a druga sprawa to zakupiłem równieź dysk 120gb barracuda seageta i nie moge go podłączyc do mojego starego seageta 40gb
Co to znaczy źe nie moźesz podłączyć do starego seagate'a? Nie wykrywa go w biosie, czy jak?
Strona 1 / 1