Problem z RAM !!

Wiem, źe tematów o RAM–ie było mnóstwo, ale nic konkretnego w nich nie znalazłem, co by mi pomogło dojś do tego, co jest grane. A więc....Do niedawna miałem 2 kości ramu po 256 MB (333mhz)kaźda. Dokupiłem 2 kości Kingstona po 512MB (400mhz) (single, nie dual) i zaczęły się problemy. Gdy komputer chodzi tylko na 2 starych kościach wszystko jest OK. Gdy chodzi na jednej z Kingstonów równieź jest OK. Ale gdy juź do starych kości dokładam przynajmniej jedną kość Kingstona komputer się resetuje ze słynnym niebieskim ekranem. Gdy wyjmę stare kości i włoźę tylko oba Kingstony dzieje się to samo, czyli restart. Kości były sprawdzane programami, jak równieź oddane do serwisu i wszystko z nimi jest OK. Więc o co tu moźe chodzić ???
Moja płyta główna to Abit AT7–Max2; Bios z (chyba sierpnia) 2003 (nowszego nie ma).

Odpowiedzi: 6

Trochę mi to czasu zajęło, ale juź wiem co było nie tak. Mianowicie:
" ...tylko jedno gniazdo moźe być obsadzone w trybie DDR400, a w trybie DDR333 tylko dwa, taka ilość gniazd pozwala na rozbudowę do 3.5 GB pamięci RAM (za pomocą modułów buforowanych)."
Zmieniłem ustawienie biosu na 333MHz i wszystko jest OK, tylko narazie mam 1,25 GB Ramu. Mogłem kupić 1 GB Ramu 444 w 1 kości a nie w 2 – miałbym jeszcze 2 wejścia wolne na 2x512 333MHz i to by był juź limit mojej płyty (– jeśli chodzi o niebuforowane pamięci).
qhasz
Dodano
27.09.2005 17:39:33
Płyty główne źle znoszą obsadzanie pamięciami wszystkich gniazd. Przynajmniej te tańsze. Co do tego ABITA – no hmmm... Nie powinno być chyba problemu... Wsadź kości 400 w dwa pierwsze gniazda. Następnie przejdź do ustawień pamięci – i tam ustaw DDR333 i timingi 2,5–3–3–7 T1. To ustawienia awaryjne. Następnie dorzuć w gniazda te moduły DDR333 i odpalaj. Jeśli nie będzie zawiechy – przejedź wszystko memtestem. Jak będzie wszystko OK – to teraz stopniowo baw się z podnoszeniem timingów i memtest... i tak cały czas – aź do pierwszej skuchy. Aha – i jeszcze jedna sprawa. Napięcie DDR!!! Ustaw manualnie na 2,6V Z takiego korzystają DDR400. DDR333 mają 2,5V – i tu moźe być ten problem. SPD podaje pewnie 2,5V – więc DDR400 mają za mało i się sypią. I bez obaw – DDR333 spokojnie pracują przy większym napięciu. Nic im te 2,6V nie zaszkodzi.
evil44
Dodano
23.09.2005 01:38:07
qhasz:
Gdy wyjmę stare kości i włoźę tylko oba Kingstony dzieje się to samo, czyli restart. Kości były sprawdzane programami, jak równieź oddane do serwisu i wszystko z nimi jest OK. Więc o co tu moźe chodzić ???

Moźe być kilka moźliwości zasilacza nie wyłaczając.
Poza tym niedawno był post o pamięciach które teź w serwisie były ponoć sprawdzane, a w efekcie okazało się , źe jednak błędy mają.

1. pamięci (te nowe) są zwalone lub przy najmniej jedna z nich
2. Wymuszenie działania wszystkich na 333Mhz moźe rozwiązac sprawę
3. sprawdzenie w manulau Mobo jak producent przewiduje obsadzanie gniazd i jakimi wielkościami moźe sugerowąc jak prawidłowo kości zainstalowac, by problemy zlikwidować lub ich uniknąć

To tyle.
Rada: samemu Memtestem sprawdzić pamięci – wierzyć w to co się samemu sprawdzi,a do zapewnień serwisu podchodzić z rezerwą.
Seeker
Dodano
22.09.2005 21:09:02
Troche dałeś ciała źe nie dopasowałeś częstotliwośc tych pamieci do siebie. Mianowicie chodzi mi o to, źe stare mają 333 MHz a nowe 400 MHz. Jeśli byś chciał mieć wszystko włoźony do plyty główniej. Przez to mogą się gryść ze sobą. Nie będziesz mógł zabarczo kręcić ramu. Najlepiej jak byś przywrócił domyślne ustawienia w biosie wtedy by mogło coś pomóc.
Krzoku
Dodano
22.09.2005 20:08:39
1. Sprawdzałeś na innym zasilaczu?
2. Na innym komputerze nowe kostki pracują normalnie?
spiderko
Dodano
22.09.2005 19:54:53
Najwidoczniej jakiś problem z timingami zapewne.

Daj ustawienia w biosie by spd i te stare kości włóź do pierwszych slotów, a dopiero do nastepnych te kingstony.
Anathema
Dodano
22.09.2005 19:53:58
qhasz
Dodano:
22.09.2005 19:49:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1