Problem z radiem internetowym
No a ja mam taki problem..., mam w domu 2 komputery. Pierwszy jest z dostępem do internetu i ma zewnętrzny ip i jak na nim postawie serwer to wszystko ok nadaje... Komputer o którym mowa połączony jest z drugim komputerem poprzez sieciówki..., i oby dwa w sieci domowej mają nr ip 192.168.0.* i ten z dostępem do netu udostępnia neta temu drygiemu. Mój problem polega na tym, źe jak juź wspomniałem na pierwszym radio działa ok, a na drugim jak chcę się połłączyć yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer (IP: 81.210.73.29:8000) from the Internet, disable Internet Sharing/NAT/firewall/ISP cache Co jest ?? Czy mogę jakoś przekierowć te porty na pierwszym kompie ?? Mam system Windows XP i czy da się za jego pomocą jakoś to przekierować proszę o pomoc...
Odpowiedzi: 2
Otrzymuję błąd:
[yp_add] yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer (IP: 195.136.107.248:8000) from the Internet, disable Internet Sharing/NAT/firewall/ISP cache (Connection refused))
Problem moźna rozwiązać w łatwy sposób, rezygnując z pojawienia się naszego radia na stronach yp.shoutcast.com. Jednak, gdy chcielibyśmy tam zaistnieć, nie pozostaje nic innego jak trochę wysiłku i zbieranie informacji. Jeźeli w powyźszym komunikacie widnieje IP jakie nie naleźy do nas, prawdopodbnie jest adres transparent proxy naszego ISP. Niestety, jeźeli nie ma moźliwości wyłączenia tej opcji serwery yp.shoutcast.com nie będą mogły dokonać połączenia zwrotnego. W wypadku, gdy pojawia się tam nasze IP, naleźy się upewnić czy firewall zezwala na ruch wychodzcy na port 80 do serwerów yp.shoutcast.com (bo na ruch przychodzcy na porty 8000 i 8001 powinien pozwalać, jeźeli w ogóle chcielibyśmy nadawać). W wypadku, gdy komputer z uruchomionym DNAS znajduje się za NATem (udostępnianie łącza) naleźy ustawić mapowanie portów. Waźne jest by mapować te same numery portów (problem ten opisany jest wyźej).
Źrudło jest tutaj[/url]
[yp_add] yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer (IP: 195.136.107.248:8000) from the Internet, disable Internet Sharing/NAT/firewall/ISP cache (Connection refused))
Problem moźna rozwiązać w łatwy sposób, rezygnując z pojawienia się naszego radia na stronach yp.shoutcast.com. Jednak, gdy chcielibyśmy tam zaistnieć, nie pozostaje nic innego jak trochę wysiłku i zbieranie informacji. Jeźeli w powyźszym komunikacie widnieje IP jakie nie naleźy do nas, prawdopodbnie jest adres transparent proxy naszego ISP. Niestety, jeźeli nie ma moźliwości wyłączenia tej opcji serwery yp.shoutcast.com nie będą mogły dokonać połączenia zwrotnego. W wypadku, gdy pojawia się tam nasze IP, naleźy się upewnić czy firewall zezwala na ruch wychodzcy na port 80 do serwerów yp.shoutcast.com (bo na ruch przychodzcy na porty 8000 i 8001 powinien pozwalać, jeźeli w ogóle chcielibyśmy nadawać). W wypadku, gdy komputer z uruchomionym DNAS znajduje się za NATem (udostępnianie łącza) naleźy ustawić mapowanie portów. Waźne jest by mapować te same numery portów (problem ten opisany jest wyźej).
Źrudło jest tutaj[/url]
jest dokladnie to co ci napisali. wylacz udostepnianie, nat'a, firewalla ... czyli w konsekwencji pewnie skonczy sie na tym, ze tego nie uruchomisz, bo twoj komputer jest niewidoczny z sieci i musialbys go podlaczyc jako ten ktory udostepnia siec innym... czyli bezsensu :)
Strona 1 / 1