problem z radeonem 9550 saphira
od 2 miesiecy korzystam z tej karty i powoli zaczynam dostawac szalu...
niewiem czy to wina sterownikow czy moze samej karty ale mam pewien denerwujacy problem – otoz gram sobie gram nagle gra staje. ekran robi sie czarny, a po chwili wylacza sie monitor, jedynym ratunkiem jest reset
zauwazylem ze sa gry przy ktorych pojawia sie ten problem zadko (gta:sa, mu online) i sa takie przy ktorych kaszani sie po 5 minutach gry(big mutha trackers 2, LOTR: battle for middleeart)
czy ktos potrafilby mi pomoc?
niewiem czy to wina sterownikow czy moze samej karty ale mam pewien denerwujacy problem – otoz gram sobie gram nagle gra staje. ekran robi sie czarny, a po chwili wylacza sie monitor, jedynym ratunkiem jest reset
zauwazylem ze sa gry przy ktorych pojawia sie ten problem zadko (gta:sa, mu online) i sa takie przy ktorych kaszani sie po 5 minutach gry(big mutha trackers 2, LOTR: battle for middleeart)
czy ktos potrafilby mi pomoc?
Odpowiedzi: 17
Witam. Kupiłem przedwcvzoraj Gigabyte–a R9550 i miałem to samo. Przeglądając inne fora widzę źe ten problem jest dosyć rozpowszechniony. Juź chciałem wymieniać mój zasilacz na nowy ale na szczęście okazało się źe zmiana ustawień AGP pomogła. Dzięki z góry !!! Jutro jeszcze zamienię procka durona 800MHz na athlona2400+ i śmigam w homeworlda2 na full – tyle czekania ale się opłaciło !!! POZDRO !!!
dziala :D
a te % spadku mozna zniwelowac podkrecajac radka do 9600?
np z takim poradnikiem – http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=1
?
a te % spadku mozna zniwelowac podkrecajac radka do 9600?
np z takim poradnikiem – http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221&rectr_str_numer=1
?
zrobione!
ide przetestowac to na LOTR
ide przetestowac to na LOTR
Problem moźe tkwić w nieprawidłowej komunikacji karty z chipsetem poprzez port AGP. Takie problemy niezgodności czasem się zdarzają zarówno przy kartach ATI jak i NVidii. Jest na to jednak pewien ukryty sposób o który źadko się pisze. W sterownikach kart ati zaimplementowany jest mechanizm SmartGart, który ma za zadanie kontrolować stabilność posystemu graficznego i dobierać optymalne parametry komunikacji karty z płytą główną. Niestety nie jest to idealne rozwiązanie i czasem zawodzi. Musisz znaleźć skrót o nazwie SmartGart w katalogu z zainstalowanym oprogramowaniem do sterowników, który uruchamia program:
ATIPRBXX.EXE /g
Są to zaawansowane ustawienia AGP. Gdy wyświetli ci się panel ustawień SmartGart wyłącz zapis AGP i ponownie uruchom komputer. Jeźeli dalej będzie problem wylącz odczyt AGP. Wyłączenie tych funkcji spowoduje wyłączenie funkcji teksturowania AGP co spowoduje spadek (ale naprawdę niznaczny) wydajności przy wypełnianiu teksturami (Fill Rate). Przy 128 MB pamięci na karcie grafiki w większości gier jest to niezauwaźalne. Jedynie Testy takie jak 3DMark wykaźą spadek wydajności (max kilka procent).
ATIPRBXX.EXE /g
Są to zaawansowane ustawienia AGP. Gdy wyświetli ci się panel ustawień SmartGart wyłącz zapis AGP i ponownie uruchom komputer. Jeźeli dalej będzie problem wylącz odczyt AGP. Wyłączenie tych funkcji spowoduje wyłączenie funkcji teksturowania AGP co spowoduje spadek (ale naprawdę niznaczny) wydajności przy wypełnianiu teksturami (Fill Rate). Przy 128 MB pamięci na karcie grafiki w większości gier jest to niezauwaźalne. Jedynie Testy takie jak 3DMark wykaźą spadek wydajności (max kilka procent).
pisze co mam na fakturze :P
procesor sempron 2400+ box
plyta glowna GIGABAJT GA – 7VASFS – SI VT600 OE
SVGA RADEON 9550 128 MB 128bit TV/DVI
DDR 512 PC3200 (PC400)
hdd ze starego kompa seagate 80gb
zaczynam sie zastanawiac czy nie podkrecic tegop rakda do 9600 :P moze skaczyly by sie moje problemy wtedy...
procesor sempron 2400+ box
plyta glowna GIGABAJT GA – 7VASFS – SI VT600 OE
SVGA RADEON 9550 128 MB 128bit TV/DVI
DDR 512 PC3200 (PC400)
hdd ze starego kompa seagate 80gb
zaczynam sie zastanawiac czy nie podkrecic tegop rakda do 9600 :P moze skaczyly by sie moje problemy wtedy...
Ad btw – tak ma być – są 2 RAMDAC–ki co powoduje "widzenie" 2 kart.
Podaj nam dokladne dane całego sprzętu jaki posiadasz + napięcia z programu Everest.
Kolega do niedawna teź tak miał, często biedaczysko po nocach ściągał XXXy a tu rano włącza monitor i widzi czarny ekran :lol: . Sprawa została zamknięta po zakupie nowej płyty i zasilacza, ale to płyta była raczej powodem (Epox 8KHL+)
Kolega do niedawna teź tak miał, często biedaczysko po nocach ściągał XXXy a tu rano włącza monitor i widzi czarny ekran :lol: . Sprawa została zamknięta po zakupie nowej płyty i zasilacza, ale to płyta była raczej powodem (Epox 8KHL+)
ale lypa :P
nic w tym biosie niebylo
btw – czemu w menedzerze urzadzen w kartach graficznych mam radeon9550 i radeon 9550 secondary?
nic w tym biosie niebylo
btw – czemu w menedzerze urzadzen w kartach graficznych mam radeon9550 i radeon 9550 secondary?
w podgladzie nic niema
zaraz sprobje sie pobawic w biosie
oby komp dalej dzialal %–)
edit – troceh sie niezrozumielismy :P BSOD niepomoze bo reset ja robie recznie
mysle ze mi sie karta graficzna wylacza czy cos(dalej dziala – ale jakby wyjasnic ze sie monitor wylacza?)
zaraz sprobje sie pobawic w biosie
oby komp dalej dzialal %–)
edit – troceh sie niezrozumielismy :P BSOD niepomoze bo reset ja robie recznie
mysle ze mi sie karta graficzna wylacza czy cos(dalej dziala – ale jakby wyjasnic ze sie monitor wylacza?)
Dobrze ściągnąłes – w logach : panel sterowania – narzędzia administracyjne – podgląd zdarzeń coś jest jako błąd oznaczone ?
Poza temperaturą – o czyn napisano Ci wyzej jestjeszcze mozliwość, źe złacze AGP podaje zbyt małe napięcie w stosunku do tego czego karta potrzebuje – moźna je w BIOS–ie (z reguły ) – zwiększyc , ew. obniźyć prędkość magistrali AGP z x8 do x4.
Oczywiście błędu sterownika nie da sie wykluczyć, ale póki nie "wymusisz BSOD–a nie bedzie wiadomo czy to jego wina ( jak takie wymuszenie uzyskać znajdziesz w przyklejonym ,w dziale XP , temacie Bobiego ).
Poza temperaturą – o czyn napisano Ci wyzej jestjeszcze mozliwość, źe złacze AGP podaje zbyt małe napięcie w stosunku do tego czego karta potrzebuje – moźna je w BIOS–ie (z reguły ) – zwiększyc , ew. obniźyć prędkość magistrali AGP z x8 do x4.
Oczywiście błędu sterownika nie da sie wykluczyć, ale póki nie "wymusisz BSOD–a nie bedzie wiadomo czy to jego wina ( jak takie wymuszenie uzyskać znajdziesz w przyklejonym ,w dziale XP , temacie Bobiego ).
moze to wina sterownikow?
zalinkowalby mnie ktos? bo moze zle sciagam...
ciagnalem z ati.com
zalinkowalby mnie ktos? bo moze zle sciagam...
ciagnalem z ati.com
Dokładnie 1 miesiąc temu spalił mi się Radeon 9200 z Saphira,w serwisie tak powiedzieli, a zaznaczę, źe karta nie była przeciąźona i miała zaledwie pół roku !!! Wymienili ją na nową, ale zaopatrzyłem się w Radeona 9550 GIGABYTE'a i śmiga jak burza! POZDRAWIAM
mhm
to chyba nie to
zostawilem wylaczonego kompa prz 2 godziny zeby sobie ostygl i to samo po 5 minutach =(
to chyba nie to
zostawilem wylaczonego kompa prz 2 godziny zeby sobie ostygl i to samo po 5 minutach =(
Chodzic moze i caly rok, ale karta dostaje obciazenie w czasie gier. Prawda ?
Sprawdz nawet palcem po takim wylaczeniu.
Sprawdz nawet palcem po takim wylaczeniu.
hmm :P
niezbyt – bo niezabardzo wiem jak
ale mozliwe ze od temperatury sie wylacza?
bo u mnie komp chodzi 24/7
niezbyt – bo niezabardzo wiem jak
ale mozliwe ze od temperatury sie wylacza?
bo u mnie komp chodzi 24/7
Sprawdzales temperature grafiki ?
mhm
wlasnie przeinstalowalem sterowniki i na proble odpalilem LOTRa
pogrlame 30 minut i jzu sie cieszylem ze problem z glowy... ale za wczesnie sie cieszylem – po ok 35 minutach powtorka (stop gry monitor sie wylacza i reset) po resecie wlaczylem znowu gre i po 2 minutach znowu to samo :/
ktos ma pomysl czemu sie tak dzieje?
wlasnie przeinstalowalem sterowniki i na proble odpalilem LOTRa
pogrlame 30 minut i jzu sie cieszylem ze problem z glowy... ale za wczesnie sie cieszylem – po ok 35 minutach powtorka (stop gry monitor sie wylacza i reset) po resecie wlaczylem znowu gre i po 2 minutach znowu to samo :/
ktos ma pomysl czemu sie tak dzieje?
Strona 1 / 1
Witam mam podobny problem ale u mnie po reinstalce systemu ,zainstalowaniu sterów do grafy i restarcie systemu wystarczy ze klikne na jakikolwiek przycisk i komp albo sie wiesza i monitor gasnie albo sam sie resetuje i w takim wypadku nie moge juz nic zrobic tylko znowu przeinstalowywac system :((