Problem z przewijaniem filmów/klipów w Windows Media Player
Siemka, mam nastepujacy problem: Gdy odtwarzam film lub teledysk w Windows Media Player'ze i porbuje go przewinac dalej to sie nie daje i wraca do tej pozycji, w ktorej byl jak zaczalem przewijac ten klip. Na poczatku korzystalem z wersji 8 a teraz zainstalowalem WMP 9 z nadzieja ze pozbede sie tego problemu i niestety to nic nie dalo. Z kodeków mam tylko Windows Media Codec Pack 9. Moj system operacyjny to Win XP z SP1 PL. Jesli ktos ma pomysl lub wie jak rozwiazac ten problem bede mu bardzo wdzieczny. Z góry dzieki. PZDR.
Odpowiedzi: 7
witam.
mam identyczny problem a wykasowanie pliku nic nie pomoglo. moze dla plikow *.asf to nie dziala? czy jest na to jakies inne rozwiazanie?
mam identyczny problem a wykasowanie pliku nic nie pomoglo. moze dla plikow *.asf to nie dziala? czy jest na to jakies inne rozwiazanie?
Dzięki wielkie za pomoc!
A wiesz moźe jakie jest rozwiązanie problemu z Winamp'em 5? :
A wiesz moźe jakie jest rozwiązanie problemu z Winamp'em 5? :
Jeśli chodzi o Winampa 5. Teledyski czy tez filmy odtwarzają mi sie w nim tragicznie: obraz stoji w miejscu (zazwyczaj na 1 sekundzie), a dzwięk leci dalej. Odinstalowałem go i zainstalowalem Winampa 2.95 i filmy chodzą mi płynie. Ogólnie jest wszystko w porządku. Czy to oznacza ze mam za słaby sprzęt na Winampa 5 (AMD Athlon 800 Mhz, 256 RAM, Geforce 2 MX 32 MB)? Czy moźe wiecie jakie jest rozwiązanie tego problemu? Chodzi mi o to źe Winamp 5 jest bardziej funkcjonalny niz Winamp 2.95 i szybszy niz Windows Media Player...
Problem ten pojawia się zwłaszcz gdy kopiuje się z Sieci duźy plik wideo i chcemy obejrzeć jego część przed zakończeniem pobierania. Odtwarzacz przechowuje pewne informacje o klipach, jak choćby dane o ich długości. Gdy rozmiar filmu się zmieni (np. na skutek nadpisania lub pobrania dalczej jego części) pojawiają się kłopoty z przewijaniem.
Aby rozwiązać ten problem musisz skasować zbiór systemowy noszący nazwę wmplibrary_v_0_12.db.
Moźe on się znajdować w róźnych katalogach w zaleźności od wersji Windowsa.
1. c:Windows;
2. c:Document and SettingsAll Usersdane AplikacjiMicrosoftMedia Index folder;
3. c:Program FilesCommon FilesApplicationDataMicrosoftMedia Index.
Aby rozwiązać ten problem musisz skasować zbiór systemowy noszący nazwę wmplibrary_v_0_12.db.
Moźe on się znajdować w róźnych katalogach w zaleźności od wersji Windowsa.
1. c:Windows;
2. c:Document and SettingsAll Usersdane AplikacjiMicrosoftMedia Index folder;
3. c:Program FilesCommon FilesApplicationDataMicrosoftMedia Index.
Dzieki wielkie za pomoc mars28! Sciągnięcie drugi raz tego klipu pomogło :–). WMP działa jak ta lala :D.
Jeśli chodzi o Winampa 5. Teledyski czy tez filmy odtwarzają mi sie w nim tragicznie: obraz stoji w miejscu (zazwyczaj na 1 sekundzie), a dzwięk leci dalej. Odinstalowałem go i zainstalowalem Winampa 2.95 i filmy chodzą mi płynie. Ogólnie jest wszystko w porządku. Czy to oznacza ze mam za słaby sprzęt na Winampa 5 (AMD Athlon 800 Mhz, 256 RAM, Geforce 2 MX 32 MB)? Czy moźe wiecie jakie jest rozwiązanie tego problemu? Chodzi mi o to źe Winamp 5 jest bardziej funkcjonalny niz Winamp 2.95 i szybszy niz Windows Media Player... Pozdro.
Jeśli chodzi o Winampa 5. Teledyski czy tez filmy odtwarzają mi sie w nim tragicznie: obraz stoji w miejscu (zazwyczaj na 1 sekundzie), a dzwięk leci dalej. Odinstalowałem go i zainstalowalem Winampa 2.95 i filmy chodzą mi płynie. Ogólnie jest wszystko w porządku. Czy to oznacza ze mam za słaby sprzęt na Winampa 5 (AMD Athlon 800 Mhz, 256 RAM, Geforce 2 MX 32 MB)? Czy moźe wiecie jakie jest rozwiązanie tego problemu? Chodzi mi o to źe Winamp 5 jest bardziej funkcjonalny niz Winamp 2.95 i szybszy niz Windows Media Player... Pozdro.
Nie mam pewności czy to wina kodeków. Mam czasem problem z przewijaniem filmów, ale zdarza się to z reguły jeśli plik jest z niepewnego źródła, lub np. niedociągnięty *.mpg. Do odtwarzania uźywam VPlayer'a i SubEdit'a, WMP sporadycznie do plików *.wmv. Nie mam źadnych kodek–pack'ów, tylko zainstalowane podstawowe kodeki: DivX 5 (+ 3.11 do niektórych starszych filmów, gdzie czasem na nowym DivX nie ma dźwięku), XviD 1.0, AC3 i ogg. Ostatnio chyba dorzuciłem właśnie kodeki z WMP, źeby jakiegoś *.wmv obejrzeć i tyle. Moźesz spróbować wyrzucić wszystkie kodeki, i róźne śmieci pozostawione po nich i zainstalować sobie tylko filtr FFDShow, i zobaczyć jaki będzie efekt.
Dzieje sie tak z wybranymi filmami, ale faktycznie nie tylko w WMP. Ten sam problem powtarza sie w Winampie 5.03 i Real Playerze 10... Do tego moge dodac ze w Winampie klip skacze...(tak mam ze wszystkimi filmami w Winampie). Jedynie WMP odtawarza plynnie, no i ten Real Player (tutaj jest problem tylko z tym przewijaniem). Czy to moźe byc wina kodeków (tak jak wspomnialem mam tylko Windows Media Codec Pack 9) :?: Jeśli tak to podaj jakich kodeków uzywasz... Dzieki z góry za pomoc.
Dzieje się tak z kaźdym plikiem filmowym czy tylko z wybranymi ? Jeśli z kaźdym to faktycznie coś z Media Player'em. Ale proponowałbym ten sam plik looknąć w innym odtwarzaczem dla pewności.
Strona 1 / 1