Problem z przepustowościa karty
Witam. Nie dawno kupilem karte graficzną Galaxy GeForce 5200 128MB 128bit 250/400. Mam problem z przepustowościa karty. W programie aida32 pokazuje mi sie przepustowośc 4000 MB/s, a taktowanie pamięci i procesora: 250/250. Dodam, źe na stronie producenta pisze 6.5 GB/s
komputer:
–procesor: intel pentium 4 2.0
–pamięc: 512 MB kingston 400Mhz 3200
–płyta główna: CHAINTECH 676B (9VJD2)– agp 4x
Czy ta zanźona przepustowośc moźe być skutkiem posiadania AGP 4x? Czy jak zainwestuje w płyte główną z AGP 8x to bedzie przepustowiśc karty taka jak pisze producent?
komputer:
–procesor: intel pentium 4 2.0
–pamięc: 512 MB kingston 400Mhz 3200
–płyta główna: CHAINTECH 676B (9VJD2)– agp 4x
Czy ta zanźona przepustowośc moźe być skutkiem posiadania AGP 4x? Czy jak zainwestuje w płyte główną z AGP 8x to bedzie przepustowiśc karty taka jak pisze producent?
Odpowiedzi: 13
Ehhh... Niestety po jakims czasie jak ustawilem taktowanie pamięci na 333 to wystąpiły niebieskie pixele na monitorze:(. Pytalem sie gościa w sklepie co mi te karte sprzedawal. Powiedział, ze to jest wina agp 4x
EDIT: w necie cos znalazlem o tej karcie http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/geforceFX_5200/galaxy5200.html jedyno co niestety mam inne to pamięci zastosowane i mam wentylator z radiatorem
Co proponowalibyście źebym zrobił z tą karta graficzną :?:
EDIT: w necie cos znalazlem o tej karcie http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/geforceFX_5200/galaxy5200.html jedyno co niestety mam inne to pamięci zastosowane i mam wentylator z radiatorem
Co proponowalibyście źebym zrobił z tą karta graficzną :?:
Hmm, przeplaciles dajac za tego Galaxy 190zł, na allegro za 150 do 170 mialbys duzo lepszych producentow, zapewne na lepszych podzespolach, ASUS, Leadtek, itp...
OK. Ustawiłem na 333 i działa. Nie psuje sie obraz. Czy dając za te karte 190zł w sklepie przepłaciłem? bo patrząc na allegro jest znaczne tańsza ;/
Sprawdz jeszcze na ustawieniu 333MHz znalazlem specyfikacje kart galaxy, ze wzgledu na zastosowanie kiepskich pamieci (ciecie kosztow) taktowanie zostalo obnizone do 333MHz, jezeli na takim Ci nie ruszy, to nie pozostaje nic jak isc to oddac i kupic tego FX jakiegos innego producenta. Bo jakby nie patrzec firma Galaxy produkuje jedne z gorszych kart...
W taki oto sposób teoria – na temat specyfikacji karty – rozmija się z praktyką.
Zostaje Ci odniesienie tego ścierwa do sklepu, w którym je kupiłeś i wymiana na inną przy powołaniu się na niezgodnosć towaru z umową – odstępstwo od specyfikacji – raz jeszcze napisźe, źe ja jej nie psrawdząłem – jest przypadkiem ewidentnym.
Zostaje Ci odniesienie tego ścierwa do sklepu, w którym je kupiłeś i wymiana na inną przy powołaniu się na niezgodnosć towaru z umową – odstępstwo od specyfikacji – raz jeszcze napisźe, źe ja jej nie psrawdząłem – jest przypadkiem ewidentnym.
Podniosłem taktowanie pamięci z 250 do 400 i niestety obraz zaczął sie psuć. Musiałem zrobić restart.
Podnieś w powerStripie taktowanie pamięci do 400 z 250 i zobacz co bedzie. Jeźeli nie pojawią się źadne problemy to tak zostaw – skoro jest to niby nominalne ustawienie.
jeszcze dorzuce info o karcie jakie mi pokazjue program power strip
Toź pisąłem, źe specyfikacje mam w powazaniu.
Pamieć ma taktowaną 125, a powinien – z tego co napisąłeś 200 – ot i tajemnica cąła.
Pamieć ma taktowaną 125, a powinien – z tego co napisąłeś 200 – ot i tajemnica cąła.
Rebe dla GPU jest dobrze, tylko kamils pomieszal kolejnosc.
FX 5200 srednio ma taktowanie dla GPU 250, dla pamieci 400 efektywnie.
A u niego efektywnie dla pamieci jest 250, wiec gdzie sie podzialo 150MHz?
W FX 5200 Ultra dla GPU jest srednio 300 i 600 dla pamieci
FX 5200 srednio ma taktowanie dla GPU 250, dla pamieci 400 efektywnie.
A u niego efektywnie dla pamieci jest 250, wiec gdzie sie podzialo 150MHz?
W FX 5200 Ultra dla GPU jest srednio 300 i 600 dla pamieci
Po specyfikacjach ganiać nie będę, ale
napisąłes, źaś w Evereście jest – ta druga wartość – dla GPU – 250 – gdzie zgnięło 150MHz ?250/400
w załączniku specyfikacje karty. Dodam jeszcze, źe moj kolega na te same karte graficzną co ja (Galaxy Zeus 5200 128MB 128Bit), i tez ma ten sam problem na płycie z AGP 4x
A oprocz tego ze tak Ci pisze w programie aida, masz jakies problemy z karta, wszystkie gry sie tna, wolno chodza itp ? Ta karta nie jest demonenm wydajnosci, to sprzet Low–End, raczej do zastosowan biurowych i zmiana na plyte AGP x8 w jej przypadku nie da raczej skoku wydajnosci.
A co do Aidy, to sciagnij sobie nowsza wersje, teraz sie to zwie Everest
To 250MHz dla pamieci to rzeczywiste taktowanie, czy efektywne, bo jesli to drugie to sporo za male. Karty z FX posiadaja efektywne od 320 do 430MHz.
Podaj dokladny model tej karty.
A co do Aidy, to sciagnij sobie nowsza wersje, teraz sie to zwie Everest
To 250MHz dla pamieci to rzeczywiste taktowanie, czy efektywne, bo jesli to drugie to sporo za male. Karty z FX posiadaja efektywne od 320 do 430MHz.
Podaj dokladny model tej karty.
Strona 1 / 1