Problem z przedłużaniem aktywacji Visty

Witam! Wiem, że było to poruszane na forum, ale nie padła tam żadna konkretna odpowiedź (nie dziwie się zresztą) Mam nastepujący problem: posiadam oryginalną Vistę Home Premium OEM, jednak zainstalowałem ją bez klucza, w celu potestowania sobie wersji Ultimate. Minął mi 30 dniowy okres przeznaczony na aktywację i problem jest taki, że polecenie "slmgr -rearm" nie działa. Robię wszystko zgodnie z opisem. Również zmiana "SkipRearm" na "1" w rejestrze nic nie dała. Po wydaniu polecnia "slmgr -rearm" (chyba z uprawnieniem admina, bo tak jest napisane) otwiera mi się eksplorator z katalogiem windows\system32\slmgr, w środku jest jeszcze katalog 0415 z plikiem slmgr.ini. Co robić? Czyżby ta forma przedłużania aktywacji nie działała na nowszych Vistach? (płyta zakupiona jakieś 2 miesiące temu). Za porady "aktywuj system" serdecznie dziękuję. Właśnie ze względu na legalną możliwość potestowania droższej wersji zainstalowałem sobie ultimate.

Odpowiedzi: 5

Spokojnie, jesteśmy tutaj po to, aby pomagać ;-) Wracając do tematu, samo polecenie [i]slmgr -rearm[/i] działa bez zarzutu, nie wiem czemu miałeś z tym problem...
Anathema
Dodano
20.09.2007 12:18:42
Nie żadne metody krakersów, a pochodzące np. z portalu xp.net.pl, a dokładniej tutaj: http://xp.net.pl/vista/vista_tips_n_tricks.html Wyprzedzając już "to pytaj tam", oczywiście pytałem, ale jakoś nikt nie był w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. Poza tym, to żadna "nielegalna" metoda, wystarczy trochę pomyśleć. Coż, widzę, że tutaj również pomocy nie znadję. Jestem moderatorem na pewnym forum i zanim napszię jakikolwiek FAQ to sprawdzam to osobiście, a nie bazuje na opiniach innych. Polecam trzymać sie tej zasady, a nie odsyłać do niesprawdzonych metod. EDIT znalazłem sposób, może się komuś przyda: - sprawa jest banalna, wystarczy odwołać się do konkretnego skryptu vbs, wpisanie slmgr wywołuje folder (jak napisałem wcześniej), a więc: slmgr -rearm ...........ŹLE - nic się nie dzieje slmgr.vbs -rearm .......DOBRZE - okres aktywacji zostanie wydłużony I jest to sposób, który działa na 100%.
wujek_samo_zlo
Dodano
19.09.2007 17:41:05
Chłopie Ty tutaj jakieś dziwne metody podajesz - pewnie jakich crackerów (albo i krakersów :mryellow: ). Zaglądnij do przyklejonego FAQ w tym dziale i tam masz opisane jak to poprawnie zrobić.
Anathema
Dodano
19.09.2007 10:13:04
Otóż właśnie nie. Wystarczy odpalić "tryb ograniczonej funkcjonalności", jako adres podać scieżkę do task-menedżera, a następnie za jego pomocą (zadanie > nowe) wydać słynne polecenie. Gdzieś znalazłem taki opis, więc wątpie aby był wyssany z palca. W ten sposób edytowałem też rejestr podają scieżkę do regedita. Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej. Nawet gdybym zrobił to przed uplynięciem 30 dni, to podejrzewam, że i tak otworzyłby mi się folder w system32. Co powinno się stać, po wydaniu tego polecenia? Bo otwieranie się folderu "slmgr" nie jest chyba prawdiłowym efektem (wpisanie nazwy jakiegolwiek folderu z katalogu windows w "uruchom" po prostu go otwiera).
wujek_samo_zlo
Dodano
18.09.2007 22:43:50
Odpowiedź jest prosta - robimy to jeszcze przed upłynięciem okresu aktywacyjnego, gdy dochodzi do momentu aktywacji (ostatni dzień) jest już za późno ;-)
Anathema
Dodano
18.09.2007 20:25:59
wujek_samo_zlo
Dodano:
18.09.2007 13:53:39
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1