problem z przechowywaniem makr w skoroszycie makr osobistych
Przy tworzeniu nowego makra chcę je przechowywać w "skoroszycie makr osobistych" (po to, aby działały w kaźym otwartym pliku Excella – poniewaź potrzebne mi to samo makro w ok. 20 róźnych plikach).
Niestety przy próbie zapisania go w "skoroszycie makr osobistych" wyrzuca mi komunikat: "osobisty skoroszyt makr w folderze starowym musi pozostać otwary przy rejestrowaniu. Zarejestrowanie makra jest niemoźliwe". :(
Co to jest "osobisty skoroszyt makr w folderze startowym"?
Niestety przy próbie zapisania go w "skoroszycie makr osobistych" wyrzuca mi komunikat: "osobisty skoroszyt makr w folderze starowym musi pozostać otwary przy rejestrowaniu. Zarejestrowanie makra jest niemoźliwe". :(
Co to jest "osobisty skoroszyt makr w folderze startowym"?
Odpowiedzi: 2
Bardzo dziękuję za cenne informacje :)
Witaj.
Skoroszyt makr osobistych to skoroszyt o nazwie PERSONAL.XLS ładowany kaźdorazowo przy uruchamianiu excela jako skoroszyt ukryty.
Po instalacji excela, nie istnieje do momentu zapisania w nim (zarejestrowania) jakiegoś makra.
Excel zapisuje go w lokalizacji
C:\Documents and Settings\...\Dane aplikacji\Microsoft\Excel\XLStart
lub
C:\Program Files\Microsoft Office\Office\XLStart
lub jeszcze jakiejś innej zaleźnie od wersji i ustawień excela i windows.
Jeśli masz dwa pliki w obu lokalizacjach, to ładowany jest ten z pierwszej, którą podałem.
Jeśli nie masz cennych makr w peronal.xls a są z nim problemy, to po prostu usuń wszystkie jego wersje z komputera i zarejestruj nowe makro "osobiste". Podczas wyszukiwania pliku systemową wyszukiwarką, kaź nie pomijać plików systemowych i ukrytych.
Skoroszyt makr osobistych to skoroszyt o nazwie PERSONAL.XLS ładowany kaźdorazowo przy uruchamianiu excela jako skoroszyt ukryty.
Po instalacji excela, nie istnieje do momentu zapisania w nim (zarejestrowania) jakiegoś makra.
Excel zapisuje go w lokalizacji
C:\Documents and Settings\...\Dane aplikacji\Microsoft\Excel\XLStart
lub
C:\Program Files\Microsoft Office\Office\XLStart
lub jeszcze jakiejś innej zaleźnie od wersji i ustawień excela i windows.
Jeśli masz dwa pliki w obu lokalizacjach, to ładowany jest ten z pierwszej, którą podałem.
Jeśli nie masz cennych makr w peronal.xls a są z nim problemy, to po prostu usuń wszystkie jego wersje z komputera i zarejestruj nowe makro "osobiste". Podczas wyszukiwania pliku systemową wyszukiwarką, kaź nie pomijać plików systemowych i ukrytych.
Strona 1 / 1