Problem z połączeniem lan

Witam :wink: jak widac jestem nowy wiec prosze o małą wyrozumialosc :) otoz mam taki "mały" problemik. Mam w domu 2 PC z win xp professional, polaczylem je kablem cross cable czyli skrosowany czy jakos tak :P I jest taki problem ze wszystko mam niby dobrze pokonfigurowane bo na 2 komputerze widze 1 w otoczeniu i net tez jest na 2 i na 1, ale:
jak chodze sobie po plikach udostepnianych przez 2 komputer to bardzo czesto mi sie zawiesza albo jak chce skopiowac np jakąś mp3 to tez klikne prawym klawiszem myszy i czekam nie wiadomo ile az mi sie pokaze te menu :/ ale i tak w koncu nie da rady tego skopiowac. Tzn przewaznie bo niekiedy mu sie cos odmieni i chodzi normalnie ale to bardzo zadko. Albo tez np wchodze do kolejnych folderow tych udostepnionych przez 2 komputer to wchodzi normalnie ale jak wezme juz cofnij to znowu sie "zawiesza" (wiecie o co chodzi :P ). No i teraz nasowa sie pytanie dlaczego tak jest ze raz jest dobrze (co jest raczej zadkoscia) a raz jest zle?? Dodam jeszcze ze ten 2 koputer zawsze smiga po tym 1 chodzbym chodzil po swoich dyskach na tym koputerze.

CZy to jest wina zle zrobioneggo kabla, jesli tak to dlaczego czasem jest ok a czasem nie.
Moze za slaby jest ten 2 komputer ( celeron 700 i 320 ram) ale tez dlaczego czasem ok a czasem nie.
Probowalem na 4 win (xp, 98, 2000, i me) najdluzej bylo stabilne na 2000 :D ale tez nie dzialala ta siec najlepiej.
Probowalem chyba wszystkich sposobow z tymi konfiguracjami i wogole i nie wiem juz. Moze jeszcze dodam ze np jak chodze po otoczeniu lokalnym po innych urzytkownikach w sieci ale jak mam wyciagniety kabel od tego mojego 2 PC to chodzi lepiej a jak wlacze spowrotem to juz sie cos zaczyna knocic :P
Ufffff ale sie napisalem ale chcialem jak najjasniej opisac sytuacje :) Bo juz mnie to zaczyna **** no :P
podsumowujac jeszcze raz :) na 1 komputerze gdzie jest normalnie internet nie za bardzo sie da ogladac udostepniane pliki na PC 2 zas ten 2 widzi i ma pelny dostep do zasobow udostepnianych przez pc 1. Dodam jeszcze ze nie mam zadnych fireewoli i innch anty vir itp.

Odpowiedzi: 2

nie nie zawiesza sie na amen, tylko tak jak przykladowo sie wchodzi w te otoczenie sieciowe to trzeba czekac czekac czekac i czekac i zonk.
PYT 1A np jak ja mam ten kabel cross to jak zle np podlaczylem wtyczki ze zamiast ta A do PC 1 to dałem ja do 2 to jakie to ma znaczenie ???? A sterowniki odpadają raczej bo mam oryginalne dostalem do karty a 2 jest zintegrowana, i komputer ma ledwo tydzien wiec.... chyba nie to :) no chyba ze na tym starym pc cos jest nie tak z tą kartą. No nie wiem .
PS mam taki sam problem jak TU. Poprostu 2 pc chodzi szybko po 1 kompie a 1 nie chce chodzic po 2 kompie.
PYT 2 Czy jest jakis taki program ktory udostepnia pliki w sieci domowej oczywiscie i dziala podobne jak otoczenie sieciowe. JAk co to nie ma zewnetrznego IP wiec stawianie ftp odpada.
Ciagle sobie cos przypominam i tu dopisuje :P wiec teraz sobie przypomnialem ze tak patrzalem na ten kabel cross i nie jest on tak do konca zrobiony jak to powinno byc, tzn patrzalem rozne zdjecia i opisy jakie kolory i wogole to wszedzie jest tak samo a u mnie niby polowa jest ok a polowa calkiem inaczej nawet kolory u mnie nie sa "symetrycznie" jak z chematem na necie lub tu na forum. Znaczy sie nie wszystko (tylko niektore). No ale skoro jeden komp smiga po 1 a 2 nie chce przewaznie po 2 to nie wiem. I w gry tez mozna grac w sieci i jest ok, to mysle ze kabel chyba tez nie bedzie. Kurde naprawde juz nie wiem, konfiguracja tez chyba nie, mozliwe ze ta jedna karta sieciowa na tym 2 jest padnieta troche, ale wtedy to ten 2 pc by nie mogl ogladac otoczenia i plikow na tym 1, eeehhhh.

dziwny jest ten świat :P
pavianek
Dodano
01.04.2006 23:05:45
Co znaczy "zawiesza" ? Zawiesza sie juz na amen, czy po jakims czasie sam wraca do zycia ? Moze to wina sprzetu ? Driverow sieciowki/sieciowek ?

"Slabosc" komputera (jego MHz) nie ma tu znaczenia.
EL NINO
Dodano
01.04.2006 02:13:16
pavianek
Dodano:
01.04.2006 00:31:40
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1