Problem z polaczeniem kompow

Witam

mam problem z polaczeniem kompow. Na jednym jest XP Home SP2 a na drugim XP Prof SP2 i jest problem z widocznoscia tych kompow w sieci. Home jest skonfigurowany w ten sposob:

IP:192.168.0.1
Brama: 255.255.255.0

Prof natomiast:

IP:192.168.0.2
Brama taka sama jak tamtego (to wiadomo).

I teraz Home widzi Prof bez zadnego problemu. Udostepnianie dziala wszystko dziala bez problemu, mozna pingowac kopiowac wysylac, a gdy to samo chce zrobic z Prof (wejsc do Home) to wyswietlany jest komunikat ".... nie jest dostepny. Skontaktuj sie z administratorem... itp.". Na Prof nie moge rowniez spingowac tego drugiego kompa tak jakby nie byl widoczny a jest widoczny w grupie roboczej. Grupa jest ta sama dla obydwu kompow.

Czy ktos ma jakies pomysly co to moze byc? Ja dzisiaj spedzilem 6 godzin i nie rozwiazalem tego problemu. Chce udostepnic na Home net z kablowki ale nie moge sie najpierw polaczyc z Profem zeby cokolwiek dalej myslec o necie. Moze trzeba rowniez na tym drugim zainstalowac Prof? Na razie takich drastycznych metod nie probowalem i moze ktos ma jakies pomysly aby tego nie robic i zeby to wszystko dzialalo jak nalezy. Chodzi mi na razie o samo widzenie sie kompow potem bede meczyl sie z netem.

Pozdrawiam
Maly

Odpowiedzi: 6

Jak juz bedziesz przy tych kompach, uzyj moze kreatora sieci na Home. Wczesniej odinstaluj z niego siec – usun wszystko z walsciwosci polaczenia, usun sterowniki sieciowki i zrestartuj komputer. Po uruchomieniu komputera, przejdz przez kreatora sieci, podajac mu, ze laczy sie z netem przez brame.
Po takim ustawieniu lacznosc miedzy nimi powinna juz byc. Zostaje ewentualnie tylko kwestia udostepniania plikow.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 21:46:35
W tym jest wlasnie problem ze nie ma zadnego innego firewalla i nie mam pojecia co moze go blokowac. Kiedys podlaczalem innego kompa z Prof pod tego z Home i bylo to samo z tym ze na Home nie mozna bylo nawet przegladac sieci. Sprawdzalem w "Podgladzie zdarzen" co sie dzieje i bylo kilka komunikatow jednak za bardzo mi nie mowily co jest nie tak. Pozniej podesle te komunikaty bo te kompy nie sa u mnie i nie mam teraz do nich dostepu moze uda sie Tobie rozszyfrowac o co w nich chodzi.

Pozdrawiam
Maly
malysek
Dodano
10.12.2005 11:45:25
malysek, jesli nie mozna kompa pingowac, jesli nie mozna dostac sie na niego dostac, musi go cos blokowac. Moze oprocz zapory systemowej masz jakis inny firewall ?

Jagna, bez zadnych kombinacji. A juz z pewnoscia nie od 6 rano :wink: .
Przegladnij na spokojnie przyklejony tu temat o laczeniu komputerow i zrob to samo. Oczwiscie udostepnianie zalaczaj na neostradzie a nie na karcie laczacej drugiego kompa.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 04:42:41
Mam ten sam problem,dzis siedze nad nim od 6 rano dotad!!!Chce podlaczyc notebooka HP nx6110 z WinXP HE SP2 z drugim stacjonarnym WinXP PRO tez z SP2.Udostepnilam polaczenie,mam Neostrade 256,na laptopie za Chiny nie ma netu.Jest chyba jakis konflikt IP a jak juz wydaje sie,ze ok to dalej Neostrady nie ma.Caly dzien wymyslam rozne Ip+bramy+DNS i juz mnie glowa rozbolala.Wyczytalam mase info z netu,Forum itp i juz mam taki metlik,ze wrzucilam laptopa do szafki bo niczego wiecej nie wymysle.Dzwonilam na infolinie Neo ale tam tez nie wiedza–powiedzieli,ze Neo ma zmienne IP i moze byc klopot.Nie bede kupowac routera bo nie potrzebuje ciagle miec dwoch komputerow podlaczonych.Akurat dzis mialam prace do wykonania z kolezanka i dwa by sie przydaly.Bardzo prosze o jakas pomoc i rade co z tym zrobic.
Jagna
Dodano
10.12.2005 03:43:59
EL NINO:
To nie brama. To maska podsieci, ale w tej chwili nie jest istotna.

Fakt, myslalem o masce a napisalem brama:)

EL NINO:
Wejdz na Home do ustawien zapory, kliknij zakladke Wyjatki i postaw ptaszka przy "Udostepnianie plikow i drukarek", lub nawet wylacz calkowicie zapore – wszak to komp bez bezposredniego dostepu do neta.

Probowalem juz takiej mozliwosci (wylaczanie firewalla na obydwu kompach) bo myslalem ze to on blokuje i niestety nic z tego. Tak tez nie dzialalo i nadal nie dziala.

Pozdrawiam
Maly
malysek
Dodano
10.12.2005 03:26:58
malysek:
Brama: 255.255.255.0
To nie brama. To maska podsieci, ale w tej chwili nie jest istotna.

Wejdz na Home do ustawien zapory, kliknij zakladke Wyjatki i postaw ptaszka przy "Udostepnianie plikow i drukarek", lub nawet wylacz calkowicie zapore – wszak to komp bez bezposredniego dostepu do neta.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 02:52:46
malysek
Dodano:
10.12.2005 02:39:50
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1