Problem z polaczeniem kompow
Witam
mam problem z polaczeniem kompow. Na jednym jest XP Home SP2 a na drugim XP Prof SP2 i jest problem z widocznoscia tych kompow w sieci. Home jest skonfigurowany w ten sposob:
IP:192.168.0.1
Brama: 255.255.255.0
Prof natomiast:
IP:192.168.0.2
Brama taka sama jak tamtego (to wiadomo).
I teraz Home widzi Prof bez zadnego problemu. Udostepnianie dziala wszystko dziala bez problemu, mozna pingowac kopiowac wysylac, a gdy to samo chce zrobic z Prof (wejsc do Home) to wyswietlany jest komunikat ".... nie jest dostepny. Skontaktuj sie z administratorem... itp.". Na Prof nie moge rowniez spingowac tego drugiego kompa tak jakby nie byl widoczny a jest widoczny w grupie roboczej. Grupa jest ta sama dla obydwu kompow.
Czy ktos ma jakies pomysly co to moze byc? Ja dzisiaj spedzilem 6 godzin i nie rozwiazalem tego problemu. Chce udostepnic na Home net z kablowki ale nie moge sie najpierw polaczyc z Profem zeby cokolwiek dalej myslec o necie. Moze trzeba rowniez na tym drugim zainstalowac Prof? Na razie takich drastycznych metod nie probowalem i moze ktos ma jakies pomysly aby tego nie robic i zeby to wszystko dzialalo jak nalezy. Chodzi mi na razie o samo widzenie sie kompow potem bede meczyl sie z netem.
Pozdrawiam
Maly
mam problem z polaczeniem kompow. Na jednym jest XP Home SP2 a na drugim XP Prof SP2 i jest problem z widocznoscia tych kompow w sieci. Home jest skonfigurowany w ten sposob:
IP:192.168.0.1
Brama: 255.255.255.0
Prof natomiast:
IP:192.168.0.2
Brama taka sama jak tamtego (to wiadomo).
I teraz Home widzi Prof bez zadnego problemu. Udostepnianie dziala wszystko dziala bez problemu, mozna pingowac kopiowac wysylac, a gdy to samo chce zrobic z Prof (wejsc do Home) to wyswietlany jest komunikat ".... nie jest dostepny. Skontaktuj sie z administratorem... itp.". Na Prof nie moge rowniez spingowac tego drugiego kompa tak jakby nie byl widoczny a jest widoczny w grupie roboczej. Grupa jest ta sama dla obydwu kompow.
Czy ktos ma jakies pomysly co to moze byc? Ja dzisiaj spedzilem 6 godzin i nie rozwiazalem tego problemu. Chce udostepnic na Home net z kablowki ale nie moge sie najpierw polaczyc z Profem zeby cokolwiek dalej myslec o necie. Moze trzeba rowniez na tym drugim zainstalowac Prof? Na razie takich drastycznych metod nie probowalem i moze ktos ma jakies pomysly aby tego nie robic i zeby to wszystko dzialalo jak nalezy. Chodzi mi na razie o samo widzenie sie kompow potem bede meczyl sie z netem.
Pozdrawiam
Maly
Odpowiedzi: 6
Jak juz bedziesz przy tych kompach, uzyj moze kreatora sieci na Home. Wczesniej odinstaluj z niego siec – usun wszystko z walsciwosci polaczenia, usun sterowniki sieciowki i zrestartuj komputer. Po uruchomieniu komputera, przejdz przez kreatora sieci, podajac mu, ze laczy sie z netem przez brame.
Po takim ustawieniu lacznosc miedzy nimi powinna juz byc. Zostaje ewentualnie tylko kwestia udostepniania plikow.
Po takim ustawieniu lacznosc miedzy nimi powinna juz byc. Zostaje ewentualnie tylko kwestia udostepniania plikow.
W tym jest wlasnie problem ze nie ma zadnego innego firewalla i nie mam pojecia co moze go blokowac. Kiedys podlaczalem innego kompa z Prof pod tego z Home i bylo to samo z tym ze na Home nie mozna bylo nawet przegladac sieci. Sprawdzalem w "Podgladzie zdarzen" co sie dzieje i bylo kilka komunikatow jednak za bardzo mi nie mowily co jest nie tak. Pozniej podesle te komunikaty bo te kompy nie sa u mnie i nie mam teraz do nich dostepu moze uda sie Tobie rozszyfrowac o co w nich chodzi.
Pozdrawiam
Maly
Pozdrawiam
Maly
malysek, jesli nie mozna kompa pingowac, jesli nie mozna dostac sie na niego dostac, musi go cos blokowac. Moze oprocz zapory systemowej masz jakis inny firewall ?
Jagna, bez zadnych kombinacji. A juz z pewnoscia nie od 6 rano :wink: .
Przegladnij na spokojnie przyklejony tu temat o laczeniu komputerow i zrob to samo. Oczwiscie udostepnianie zalaczaj na neostradzie a nie na karcie laczacej drugiego kompa.
Jagna, bez zadnych kombinacji. A juz z pewnoscia nie od 6 rano :wink: .
Przegladnij na spokojnie przyklejony tu temat o laczeniu komputerow i zrob to samo. Oczwiscie udostepnianie zalaczaj na neostradzie a nie na karcie laczacej drugiego kompa.
Mam ten sam problem,dzis siedze nad nim od 6 rano dotad!!!Chce podlaczyc notebooka HP nx6110 z WinXP HE SP2 z drugim stacjonarnym WinXP PRO tez z SP2.Udostepnilam polaczenie,mam Neostrade 256,na laptopie za Chiny nie ma netu.Jest chyba jakis konflikt IP a jak juz wydaje sie,ze ok to dalej Neostrady nie ma.Caly dzien wymyslam rozne Ip+bramy+DNS i juz mnie glowa rozbolala.Wyczytalam mase info z netu,Forum itp i juz mam taki metlik,ze wrzucilam laptopa do szafki bo niczego wiecej nie wymysle.Dzwonilam na infolinie Neo ale tam tez nie wiedza–powiedzieli,ze Neo ma zmienne IP i moze byc klopot.Nie bede kupowac routera bo nie potrzebuje ciagle miec dwoch komputerow podlaczonych.Akurat dzis mialam prace do wykonania z kolezanka i dwa by sie przydaly.Bardzo prosze o jakas pomoc i rade co z tym zrobic.
EL NINO:To nie brama. To maska podsieci, ale w tej chwili nie jest istotna.
Fakt, myslalem o masce a napisalem brama:)
EL NINO:Wejdz na Home do ustawien zapory, kliknij zakladke Wyjatki i postaw ptaszka przy "Udostepnianie plikow i drukarek", lub nawet wylacz calkowicie zapore – wszak to komp bez bezposredniego dostepu do neta.
Probowalem juz takiej mozliwosci (wylaczanie firewalla na obydwu kompach) bo myslalem ze to on blokuje i niestety nic z tego. Tak tez nie dzialalo i nadal nie dziala.
Pozdrawiam
Maly
To nie brama. To maska podsieci, ale w tej chwili nie jest istotna.malysek:Brama: 255.255.255.0
Wejdz na Home do ustawien zapory, kliknij zakladke Wyjatki i postaw ptaszka przy "Udostepnianie plikow i drukarek", lub nawet wylacz calkowicie zapore – wszak to komp bez bezposredniego dostepu do neta.
Strona 1 / 1