Problem z plyta

Witam, zaraz po uruchomieniu komputera podczas ekranu POST pojawia mi sie komunikat Checking NVRAM.. No NVRAM Dzieje sie to na plycie Soltek SL–KT600–C1L, procesor AMD Sempron 2600. Komputer sam z siebie dosc czesto sie resetuje albo wogole nie daje sie uruchomic, czesto tez pojawiaja sie blue screeny o roznych tresciach komunikatu bledu. System instalowany byl juz kilkanascie razy z roznych plyt i za kazdym razem to samo. Dodam ze pamieci, grafika jak tez pozostale podzespoly byly sprawdzane i sa sprawne w 100%. BIOS w plycie rozniez zmieniany byl na najnowszy niestety nie przynioslo to zadnych zmian. Pozdrawiam i licze na szybka odpowiedz.

Odpowiedzi: 10

Tak sie sklada ze manuala znam juz chyba na pamiec, zmiana ustawien w BIOSie dotyczacych NVRAM'u niczego nowego nie wnosi – komunikat No NVRAM nadal sie wyswietla. Probowalem juz chyba wszystkiego zanim napisalem tutaj na forum, zreszta plyta wczoraj poszla do serwisu – teraz pozostaje mi tylko czekac na ich opinie badz na ewentualna wymiane plyty. Pozdro.
Zibi
Dodano
22.02.2005 17:12:42
Zibi, wziales w ogole manuala do reki ? Przeszukales BIOS ? Googlarka gada ze w Chapter 4 BIOS Setup jest miejsce odpowiedzialne za NVRAM:

Clear NVRAM Allows BIOS to clear the NVRAM data.

Choices: No (default); Yes
EL NINO
Dodano
21.02.2005 20:26:42
Plyta jest zupelnie nowa wiec ten komunikat pokazuje sie od nowosci plyty :(
Zibi
Dodano
21.02.2005 16:58:21
Chymm to sie pojawilo od jakiegos czasu czy juz dawno. Moze kosci Biosu pada :?: Malo prawdopodobne ale mzoe to jest to ..
Ukey
Dodano
21.02.2005 13:00:57
No wlasnie, a u mnie jest:

Checking NVRAM.. No NVRAM :(
Zibi
Dodano
21.02.2005 12:57:12
Ten komunikat Checking NVRAM.. występuje i jest to prawidłowo,bios sprawdza konfiguracje z zapisem w pamięci NVRAM i stwierdza brak zmian , zastanawia mnie ten komunikat No NVRAM,bo jest nieprawidłowy.

Poczytaj.

No NVRAM

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Poczytaj.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic171316.html

UPDATE

Prawidłowe komunikaty biosu przy starcie kompa.

Checking NVRAM..
Checking NVRAM..OK
Checking NVRAM..Update OK w wypadku zmian sprzętowych lub uźycia funcji Clear NVRAM.
JNJN
Dodano
21.02.2005 11:46:46
No wlasnie maja caly komputer (pomyslalem o tym od razu :) ) i caly czas im sie ten komunikat pojawia ale twierdza to co j.w. A co jesli z serwisu wroci ta sama plyta i nadal bedzie ten sam komunikat :?:
Zibi
Dodano
21.02.2005 11:26:17
Reklamuj i niech robią – podejrzeewam źe będzie wymiana na nową.

Lub jak tacy cwani zanieść im całą jednostkę centralną niech uruchomią i niech będzie dobrze,sprawdz po naprawie u nich komp jak chodzi,czy jest dobrze.

Spisz sobie dokładnie dane z płyty głównej i zobaczysz czy po naprawie przyjdzie ta sama czy inna.
JNJN
Dodano
21.02.2005 11:05:20
Reset BIOSu nic nie zmienia (resetowalem go zworkami, bateria rowniez byla wyciagana), to samo dzieje sie nawet wtedy gdy na plycie siedzi tylko grafika. Obecnie plyta jest u sprzedawcy ktory twierdzi ze to nie jest zaden blad a ja twierdze ze jest, mowia mi ze moga wyslac plyte do serwisu z ktorym kontaktowali sie zekomo telefonicznie (podobna serwis tez twierdzi ze to nie jest zaden blad ale moga przyjac plyte do przetestowania) Poradzcie co robic w takiej sytuacji albo tez jak pozbyc sie tego "bledu" poniewaz z tego co widze to po chamsku chca mi wcisnac bubla :–( . Pozdrawiam
Zibi
Dodano
21.02.2005 10:59:06
Jeśli wszystko sprawdziłeś i dobre,to płyta główna do serwisu lub nowa.

Bios resetowałeś baterią – wymień baterie na nową,wyjmij na 30 minut i ustaw tylko co trzeba i zobacz.

Moźesz ewentualnie pozamieniać karty PCI w slotach,lub wyjmij wszystkie zostaw tylko grafike i zobacz co się dzieje.

Poczytaj.

Checking NVRAM

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
JNJN
Dodano
21.02.2005 10:45:32
Zibi
Dodano:
21.02.2005 10:36:45
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1