Problem z płyta głowna (chaba) - moze ktos pomoze ??

Witam
Testuje plyte glowna BN730E ULTRA - nie znam jej historii. Jest to plyta z procesorem AMD Duron 1,3GHz
I teraz mam klopot - moze ktos sie z tym spotkał ??
Jak ja odpalam to przed calkowitym uruchomieniem komputer sie zawiesza ok 6-8 razy
najpierw po przejsciu testu pamieci - reset
pozniej po pojawieniu sie tabelki z tym jaki procek pamiec itp...przed ladowaniem systemu.- reset
pozniej w polowie ladowania widowsa - reset
pozniej jak sie juz pojawi okno windowsa - reset
pozniej po logowaniu - reset
i czasem po odpalenmiu i pojawieniu sie ikon - reset :)
Z reguly kazde nastepne odpalenie pcha go o jeden krok. Prawie zawsze wiesza sie w tych samych miejscach.
Jak juz raz wystartuje to juz pozniej dziala i normalnie odpala, ale wystarczy wylaczyc na 1h czy dzien i znowu to samo....
Teraz jest tam win 98 , byl tez XP ale pbez roznicy
Myslalem ze bateria na plycie - bo jak wylaczylem na dluzej to robil default bo mu sie checksum nie zgadzala - ale ja zalozylem od dzialajacego kompa i juz nie ma tego.
Myslalem ze moze dysk, bo czasem jak odlaczylem i podlaczylem kabel IDE to dzialal jakby lepiej ale podlaczalem HDD na roznych kablach, i na IDE1 oraz IDE2 - sprawdzalem tez na dwoch roznych HDD.
Myslalem ze moze pamiec, bo plyta taktuje na 100MHz, a pamiec mialem chyba 133, ale wkladalem tez mniejsza 64MB na 100MHz i to samo.
Myslalem ze moze grafika na plycie (jakas zintergrowana) bo jak dzialal na niej to wieszal sie tez pozniej podczas pracy - tak nagle bez powodu.
Wlozylem karte AGP i odpalanie jest wciaz dziwne,ale juz mi sie nie wiesza podczas pracy - jak np zapuszcze jakis tester ktory zapisuje/czyta pamiec, dane z dysku, bada procek itp (wg testu wszystko OK!!)
Bios nie ma opcji wylaczenia grafiki tak calkowicie, ale z tak AGP dziala jakby lepiej.
Nie wiem co to moze byc. Dodam ze jak sie zawiesza to tak nagle i bez niebieskich ekranow itp. poprostu zwiecha i koniec.
Myslem o wgraniu na nowo biosu ale nie moge znalezc do tej plyty, jedyne co znalazlem to jakies aktualizacje biosu
Pomoze ktos?? czy poprostu wyrzucic??  wiecie to juz stary sprzet ale przydal by sie "swiezym" do zabawy:)

Odpowiedzi: 1

Kondensatory obejrzyj, choć raczej na jakąś uszkodzoną ścieżkę - która łapie po rozgrzaniu - to wygląda.
Rebe
Dodano
12.01.2007 07:58:39
  • jangcy 12.01.2007 16:25:08

<DIV>Dzieki</DIV> <DIV>Sprawdze, ale tam taka miniaturyzacja ze raczej nic nie zauwaze, Tez myslalem nad tym ze moze rozgrzanie ma znaczenie.</DIV> <DIV>Niektore kondensatory maja jakby wybrzuszona gore (rozepchana) ale widzialem ze w innych plytach tez tak jest, moze to taki typ:)</DIV>

jangcy
Dodano:
12.01.2007 00:34:43
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1