problem z pamięcią
witam
kupiłem pamięc do komputera 256 mb ddr PC3200 i komputer zaraz po włączeniu ciągle mi się restartuje, mam w miarę nową płyte główna Asus K8U–X i mam juź zamontowaną identyczną pamięć tylko innej firmy...myślalem ze moźe dlatego coś te dwie kości ze sobą nie współgrają, ale nawet jak wyciągnełem starą kość to restarty nie ustały.
Myslalem ze kość pamięci jest walnięta, ale u mojego brata na komputerze działa bez zarzutu (ma płytę główną Asus A7V8X–X).
Proszę o pomoc.
kupiłem pamięc do komputera 256 mb ddr PC3200 i komputer zaraz po włączeniu ciągle mi się restartuje, mam w miarę nową płyte główna Asus K8U–X i mam juź zamontowaną identyczną pamięć tylko innej firmy...myślalem ze moźe dlatego coś te dwie kości ze sobą nie współgrają, ale nawet jak wyciągnełem starą kość to restarty nie ustały.
Myslalem ze kość pamięci jest walnięta, ale u mojego brata na komputerze działa bez zarzutu (ma płytę główną Asus A7V8X–X).
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 7
mozesz spróbowac zrobic tak jak mówisz kosci teej samej firmy powinny sie juz nie gryzc,bo gdzies musi byc konflikt moze maja rózne cls?moze nie potrafią sie zgrać,ja uzywałem kosci dwóch róznych firm ,nadal tak robie,ale z doswiadczenia wiem ze pamieci to delikatna sprawa i ciezko je dobrać,byl taki przypadek ze po włozenieu kosci do banku płyta nigdy juz nie odpaliła,ale spróbuj zdobyc kosc tej samej firmy ,sklep powinien sie zgodzic.A jak nie to ją sprzedaj jest nowa wezmiesz za nia jak za nowa kosc
kość pamieci jest firmy Elixir, mam u siebie druga kość goodram i zarówno jak mam dwie kości włozone czy sam elixir to nastepuja restarty ( zaraz po uruchumieniu systemu ), zostawiam sam goodram i jest wszystko ok...
zastanawiam się czy nie wymienic tej kosci na inna kosc firmy goodram, gwarancje mam ale nie wiem czy mi uznaja w takim wypadku...
aha nic nie było podkręcane w moim kompie, procesor chodzi na ustawieniach fabrycznych...
zastanawiam się czy nie wymienic tej kosci na inna kosc firmy goodram, gwarancje mam ale nie wiem czy mi uznaja w takim wypadku...
aha nic nie było podkręcane w moim kompie, procesor chodzi na ustawieniach fabrycznych...
gigu22:
Weź jeszcze raz sprawdź u brata, ale obydwie z Twojego kompa włóź. No i napisz jakiej firmy te kości.
Jak to wygląda, gdy pojedyńczo wkładasz?
podsumujmy testy niczego nie wykazały pamiec jest obslugiwana przez Twoja płyte główną,i rozumiem ze spzet nie jest podkrecany,znaczy sie procek jest na fabrycznych ustawieniach,i fsb tez?poszperam gdzies moze znajde powiazanie ale narazie nie mam pomyslu,od czego masz te restarty,ja tam mialem po podkreceniu...
tak, ten typ pamięci jest obsługiwany przez moja płytę główną, zrobiłem test w memtestem na brata komputerze na tej pamięci i nie było źadnych błędów...podłaczałem ta pamięc do kaźdego portu i to samo...ciągłe restarty –.o
tak jak mówił Ucho sprawdź pamięci programem do ich testowania ,i spróbuj wkładać tą nową pamięć do kazdego z banków,sprawdź teź czy na pewno ta pamięć jest obsługiwana przez twoją płyte główną,są takie kości które pasują tylko do konkretnych chipsetów.
To, źe u twego brata jest OK, to nie znaczy, źe rzeczywiście jest OK. Sprawdź najpierw memtestem, albo golgmemory na pojedynczo wsadzonych kościach i zobacz.
Strona 1 / 1