Problem z pamięcia RAM
mam pewien problem a mianowicie przeszło rok temu składałem komputer płyta główna MSI
procek athlon 2500 z rdzeniem bartona
pamięci kingston 256 Mb 400 Mhz i właśnie z tymi pamięciami jest problem.
Nie da się normalnie na kompie pracować bo non stop sie zawiesza lub resetuje. Dopiero w momencie jak częstotliwość pamięci zmienię na 333MHz to wszystko działa. Dziwi mnie to tym bardziej ze przez rok było cacy a teraz kaplica.
Czy kto wie co sie zdieje i jak moźna to doprowadzić do normalności?
procek athlon 2500 z rdzeniem bartona
pamięci kingston 256 Mb 400 Mhz i właśnie z tymi pamięciami jest problem.
Nie da się normalnie na kompie pracować bo non stop sie zawiesza lub resetuje. Dopiero w momencie jak częstotliwość pamięci zmienię na 333MHz to wszystko działa. Dziwi mnie to tym bardziej ze przez rok było cacy a teraz kaplica.
Czy kto wie co sie zdieje i jak moźna to doprowadzić do normalności?
Odpowiedzi: 17
Czytałem uwaźnie i nie umiem wytłumaczyć dlaczego z partii 50 sztuk ddrów czasmi9 działa poprawnie na jednym modelu tylko 5 sztuk a reszta działa na drugim tej samej firmy chociaz i tak z 70% nie chce działać poprawnie na płycie innego producenta i dlaczego występują jakiś konflikty sprzętowe.
Wygląda na to źe te kości nie lubią tej płyty i kropka wystarczy podmienić na inne działające, jak nie w sklepie to w końcu sprawa handlowa i jak się nie umie zagadać do sklepowego to nic nie poradze. to zawsze moźna pogadać z kolegą u którego były testy.
Z regóły kości pamięci a zwłaszcze Kingstone maja jakąś zdaje się dłuźszą gwarancję u producenta niź w serwisie czy hurtowni.Pozatym kingston kontra noname ? chyba kaźdy by sie zamienił... no moźe kwestia 20 – 30 zł rozwiąźe sprawe np w jakimś komisie czy szrociarni
Wygląda na to źe te kości nie lubią tej płyty i kropka wystarczy podmienić na inne działające, jak nie w sklepie to w końcu sprawa handlowa i jak się nie umie zagadać do sklepowego to nic nie poradze. to zawsze moźna pogadać z kolegą u którego były testy.
Z regóły kości pamięci a zwłaszcze Kingstone maja jakąś zdaje się dłuźszą gwarancję u producenta niź w serwisie czy hurtowni.Pozatym kingston kontra noname ? chyba kaźdy by sie zamienił... no moźe kwestia 20 – 30 zł rozwiąźe sprawe np w jakimś komisie czy szrociarni
pancerowany:Rozwiązanie problemu :]
Idź do sklepu podmień pamięci i po kłopocie
To sklepach tak sobie podmieniają RAM bez mrugnięcia okiem?
Poza tym proponuje w skupieniu jeszcze raz przeczytać temat, – dla ułatwienia chciaźby to:
weba::
moj ram u kumpla działa bezproblemowo na 400 mhz
pamięci od kumpla teź u mnie działają na 400 mhz
Rozwiązanie problemu :]
Myślę źe nawet nie będziesz musiał dopłacać za podmiankę moźna wrzucić no neimy bo prrzy MSI to i tak nie ma róźnicy
Good Luck
Myślę źe nawet nie będziesz musiał dopłacać za podmiankę moźna wrzucić no neimy bo prrzy MSI to i tak nie ma róźnicy
Good Luck
MSI w instrukcjach do swoich płyt podaje rekomendowane typy modułów RAM 400 MHz.Zobacz czy twoja płyta obsługuje bez źadnych warunków 400MHz i czy jest tam taki RAM...miałem teź ten problem ze swoją płytą KT4AV i zjazd do 333MHz pomógł...RAM 512MB 3200/400 Kingston.
msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=456
Tu masz dane na temat płyty..
msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=456
Tu masz dane na temat płyty..
Zasilacz nie wyrabia przy tych Kingstonach? Podaj napięcia.
weba:
Nie da się normalnie na kompie pracować bo non stop sie zawiesza lub resetuje.
Te "zwiechy" i resety pewnie gdzies w logach zapisane. Całkiem moźliwe źe zapoznanie się z nimi zmieni kierunek poszukiwania rozwiązania i okaźe się źe to wcale nie o RAM ...biega.
Hmmm jeźeli lipny to zastanawia mnie to dlaczego u kupla działa bezproblemowo :|
Najwidoczniej trafił Ci się jakiś lipny egzemplarz.
niemiałem moźliwości wcześniej sprawdzić pamiecie ale wygląda to tak:
teraz to juź nie wiem co grane
Pamięci są identyczne a dokładnie
Kingson KVR400X64C3A/256
teraz to juź nie wiem co grane
Pamięci są identyczne a dokładnie
Kingson KVR400X64C3A/256
Przetestuj tą pamięć na innej płycie jeszcze. Płyta jest na KT 400 i chipset ten obsługuje co prawda DDR 400 ale to róźnie bywało.
MSI KT4AV
No jak sie zresetował to na pewno coś jest nie tak. A co to za płyta wogóle?
No i jest problem przetestowałem Memtestem na 333 i nie znalzazłozadnego błędu.
przestawiłem na 400 mhz i po 5 minutach testu komp sie zresetował wiec nie wiem czy jakiś błąd się pokazał czy nie.
przestawiłem na 400 mhz i po 5 minutach testu komp sie zresetował wiec nie wiem czy jakiś błąd się pokazał czy nie.
Przetestuj tą pamięć Memtestem czy czymś takim i zobacz czy nie ma błędów przy taktowaniu na magistrali 333, potem zapuść na 400.
Witam
Barton chodzi na FSB166 (mobilny – 133), więc jesli to ten pierwszy, zostaw tak jak jest bo najlepiej jak CPU i RAM działają synchronicznie.
Barton chodzi na FSB166 (mobilny – 133), więc jesli to ten pierwszy, zostaw tak jak jest bo najlepiej jak CPU i RAM działają synchronicznie.
Configure SDRAM Timing by SPD
SDRAM Frequency 333MHz
SDRAM CAS# Latency AUTO
Row Precharge time AUTO
RAS Pulse Wigth AUTO
RAS to CAS Delay AUTO
Write Recovery Cycle AUTO
Bank Interleave 4–WAY
DDR400 tWRT Timing 3T
SDRAM Burst Lenght 4QW
SDRAM 1T Command DISABLE
Fast Command NORMAL
Fast R–2–R Turnaround DISABLE
Takie właśnie mam ustwienia w biosie a pamięć na 333 bo jedynie teraz nie wiesza sie komp i nie resetuje
jak masz ustawiony Timing??
Strona 1 / 1