Problem z Pamięcią Ram.
Mój problem polega na tym, źe miałem 512 mb ram w dwóch kościach po 256. Dzisiaj wsadziłem 3 kość 256, w biosie ją wykrywa natomiast Windows wciąź pokazuje 512? Dodam jeszcze, ze podczas próby włączenia zresetował się 2 razy w chwili gdy powninien pokazać się czarny ekran z napisem windows. Odpaliłem zatem w trybie awaryjnym – poszło. Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz i teraz juź Win chodzi normalnie z tym, źe nie wykrywa pamięci. CO to moze być??? Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 13
NO tak. I jak to zwykle z komputerami bywa. Powkładałem w róźnych kombinacjach. Pokąbinowałem z satwieniami. I jak wróciłem to pierwotnej wersjii to zaczeło działać. Ach te komputery...
Kamien99:Kingston z Elixirem działają razem na starych slotach. Slot moźliwe, ze jest brudny. Ale w Biosie wykrywa pamiec. Z winem są problemy.
Przeczytałem, źe BIOS wykrywa, ale to wcale nei oznacza, źe system teź musi.
Co do timingów zaś – bodaj MarcinX robił swego czasu "wykład" – sięgnij do archiwum i poczytaj. Zwrot kluczowy to "timingi" własnie.
Rebe:Ukey:Polecam .
Tia.......... odtłuszczenie tego banku, przedmuchanie spręźonym powietrzem itp.
Albowiem jako w księgach zapisano nieuźywane organy ulegają zanikowi, a takiź sprzet kurze i inne brudy łapie.
Dopiero gdy te operacje nie pomogą trzeba będzie sie dokladniej bankiem zająć i ew. na karb jegu uwalenia winę złoźyć.
Te slowa to maja pewien podkontekst :wink: , ale nic juz przywyklem do takiego czegos.
O co chodzi z tymi timingami??? Weź jakoś dokładniej napisz.
To sa ustawienia z jakimi maja pracowac pamieci ram. Czasami z takiego czegos jak ram mozna uzyskac niezlego kopa w grach itp. na benchmark.pl Kiedys czytalem co to jest dokladnie i jak to ustawiac. Niestety na ruznych MOBO inaczej sie to ustawia itd...
Kingston z Elixirem działają razem na starych slotach. Slot moźliwe, ze jest brudny. Ale w Biosie wykrywa pamiec. Z winem są problemy.
A przy starcie kompa wykrywa te 768 MB. A jaki to windows :?: Stare windowsy czyli do 2000 maja problemy z 512 ramu (czasami)
Kingston z Elixirem działają razem na starych slotach. Slot moźliwe, ze jest brudny. Ale w Biosie wykrywa pamiec. Z winem są problemy.
O co chodzi z tymi timingami??? Weź jakoś dokładniej napisz.
Trochę nieprzemyślanie kupiłeś nową kość Kingstona, moźna było dobrać podobną kość Elixyra, ale cóź. W biosie masz zapewne opcje do zmiany Timingów pamięci (CAS# Latency, RAS# to CAS# Delay, RAS# Precharge, Cycle Time), spróbuj ustawić bardzo luźne timingi np. 3–4–4–8. Byćmoźe to pomoźe, jak nie to w sklepie moźe ci wymienią na Elixyra.
Ukey:Polecam .
Tia.......... odtłuszczenie tego banku, przedmuchanie spręźonym powietrzem itp.
Albowiem jako w księgach zapisano nieuźywane organy ulegają zanikowi, a takiź sprzet kurze i inne brudy łapie.
Dopiero gdy te operacje nie pomogą trzeba będzie sie dokladniej bankiem zająć i ew. na karb jegu uwalenia winę złoźyć.
Moźliwe źe płyta nie obsłuźy 3 banków obsadzonych modułami pamięci,to jest zawsze loteria.
Uszkodzony bank.
Sprawdz specyfikacje płyty.
Problem zasilania pamięci.
Bios aktualizować do najnowszego.
Lub nic nie zrobisz i zamień wszystko na moduł 512.
Uszkodzony bank.
Sprawdz specyfikacje płyty.
Problem zasilania pamięci.
Bios aktualizować do najnowszego.
Lub nic nie zrobisz i zamień wszystko na moduł 512.
Que??? O kurde. A ja dzisiaj kupiłem Kingstona i myślałem, źe kupiłem dobrą pamieć???
No wlasnie Kingostone kiedys taka firma a teraz .. Szkoda kasy w sklepie mowia ze to juz podzedna firma. Polecam porzyczenie od kogos innej pamieci i sprawdzenie jak to bedzie dzialac.
Są to 3 kości 256 DDr 400. 2 Kości są Elixira a jedna Kingstona. Wsadziłem jeszcze raz i dalej nic. Chyba coś z płytą głowną jest nie tak. Tzn z tym slotem któego do tej pory nie uźywałem. Jak wsadziełm nową kośc w slot spradzony i jedną w ten któego nie uźywałem to się teź win nie odpalił.
A jak wsadziłem 2 kości w tym tą nową w stare sloty to działa.
A jak wsadziłem 2 kości w tym tą nową w stare sloty to działa.
Kości wsadzone pojedynczo nie sprawiają problemów :?:
Czy są to DDR400, DDR333, DDR266 :?:
Wszystkie są takie same (parametry, producent, model) :?:
Czy są to DDR400, DDR333, DDR266 :?:
Wszystkie są takie same (parametry, producent, model) :?:
Wyjmij i raz jeszcze osadź tę kość.
Strona 1 / 1