Problem z otwieraniem czesci stron www .

Witam.

Chodz temat wygladac moze prosto, problem wydaje mi sie byc bardziej zlozony. W glebi duszy jednak mam nadzieje, ze jakis spec od sieci rozwiaze go "jednym postem".

Mam w domu dwa komputery. Jeden, nazwijmy go glownym, jest podlaczony na stale do sieci poprzez modem kablowy. Z tego komputera, poprzez udosteopnione polaczenie i druga karte, korzysta z sieci drugi komputer, laptop. Polaczenie to jest bezprzewodowe.

Na glownym komoputerze zainstalowane sa i pracuja 24/7 uslugi serwera http, ftp, zdalnej administracji.

Caly problem polega na tym, ze na obu komputerach w normalnym trybie pracy, nie o twieraja sie pewne strony. Zamiast wywolywanych stron pokazuje sie komunikat wlasnego serwera http 404, a kiedy wylacze serwer komunikat informuje mnie, ze odnalezienie podanej strony bylo niemozliwe. (taka strona jest np. www.statcounter.com – kiedy wprowadze adres strony bez www, strona otwiera sie, ale z bledami). Inna ciekawostka jest to, ze czesto na stronach nie pokazuja sie banery. Zamiast reklam mam wlasny komunikat 404. Kiedy jednak podlacze laptopa do kabla sieciowego bezpostednio, strony otwieraja sie prawidlowo. Nie wiem, czy ma to znacznie, ale DHCP przypisuje mu jednak inne IP niz komputerowi glownemu. Uruchamialem tez komoputer glowny bez uslug , bez firewalla, bez antywirusa i jest tak samo. W trybie awaryjnym z obsluga sieci podobnie.

Pomocy ;–)

Pozdrawiam,

Odpowiedzi: 8

Prosze bardzo.
Pozdrawiam rowniez.
EL NINO
Dodano
31.05.2005 22:04:39
Tak tez zrobilem. Bede usuwal tylko wpisy tych stron, na ktore chce sie dostac.

Dzieki El Nino i pozdrawiam,
woyteg
Dodano
31.05.2005 21:34:18
woyteg:
Teraz pytanie, ktory program tego dokonal? Czyzby nowy SpyWare M$?
Calkiem mozliwe, chociaz ja nie posiadam tego programu a posiadam rowniez plik HOSTS z blokada strony www.statcounter.com :wink: .

Jesli cenisz sobie bezpieczenstwo, nie zamieniaj swojej "rozszerzonej" wersji pliku na standardowa. Wykasuj tylko ten wpis lub te wpisy ktore Ci przeszkadzaja. Wiekszosc z tego co pewnie znajduje sie u Ciebie, to strony na ktorych mozesz cos zlapac.
Ale oczywiscie zrobisz jak zechcesz.
EL NINO
Dodano
31.05.2005 21:31:25
woyteg:
Teraz pytanie, ktory program tego dokonal? Czyzby nowy SpyWare M$?
Calkiem mozliwe, chociaz ja nie posiadam tego programu a posiadam rowniez plik HOSTS z blokada strony www.statcounter.com :wink: .

Jesli cenisz sobie bezpieczenstwo, nie zamieniaj swojej "rozszerzonej" wersji pliku na standardowa. Wykasuj tylko ten wpis lub te wpisy ktore Ci przeszkadzaja. Wiekszosc z tego co pewnie znajduje sie u Ciebie, to strony na ktorych mozesz cos zlapac.
Ale oczywiscie zrobisz jak zechcesz.
EL NINO
Dodano
31.05.2005 21:31:25
El nino:

Juz to robilem i nic tam nie znalazlem, jednak cos mnie tknelo, zeby sprawdZic to jeszcze raz. Co sie okazalo. Wcvzesniej, nie znajac lokalizacji hosts uzylem funkcji wyszukaj i prawdopodobnie znalazlem jakas kopie tego pliku, nie wiem co to bylo, jednak wygladalo dla mnie zupelnie normalnie. Teraz, dzieki El Dziecko, recznie wlazlem w plik i owy plik hosts (ktory wiadomo za co odpowiada) mial zapakowane z 1000 adresow ze zwrotka na 127.0.0.1. Oryginalny plik hosts zostal zamieniony na hosts.bak. Teraz pytanie, ktory program tego dokonal? Czyzby nowy SpyWare M$?
woyteg
Dodano
31.05.2005 21:09:07
Wyszukaj sobie w folderze systemowym (\%systemroot%\system32\drivers\etc\) plik HOSTS i sprawdz czy nie masz dodanego adresu www.statcounter.com
Jesli jest to oczywiscie wykasuj. Standardowy plik HOSTS posiada wylacznie wpis localhosta.

Tak jest standardowo:
# Copyright (c) 1998 Microsoft Corp.
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP stack for Windows98
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
# For example:
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

127.0.0.1 localhost

Poza tym strony ktore otwieraja Ci sie z bledami, lub ktore sie nie otwieraja – potestuj tym pingiem i sprawdz rowniez poziom sygnalu.
EL NINO
Dodano
31.05.2005 21:02:31
Witaj El Nino,

Dzieki za szybka idpowiedz. Problem jednak chyba nie tkwi w wielkosci przesylanych pakietow. Kiedy pinguje jeden z adresow, z ktorym mam problem, wyglada to tak, jakbym pingowal siebie: 127.0.0.1

woyteg
Dodano
31.05.2005 19:13:26
woyteg:
W glebi duszy jednak mam nadzieje, ze jakis spec od sieci rozwiaze go "jednym postem".
*** tam a nie spec :P –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=35420
EL NINO
Dodano
31.05.2005 12:00:35
woyteg
Dodano:
31.05.2005 10:36:14
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1