Problem z otrzymaniem adresu z DHCP
Konfiguracja sieci: internet z kablówki przez modem podłączony do huba, DHCP, kaźdy nowy komputer otrzymuje swój adres IP z kablówki
Problem: komputer nie był włączany przez dłuźszy okres(ok. miesiąca) przez ten czas nikt nie dotknął się do niego, po włączeniu i podłączeniu do sieci nie chce komunikować się z serwerem DHCP (nie otrzymuje adresu) wcześniej wszystko było ok. Rozmawiałem z ludźmi z kablówki, ale oni mówią, źe go nie widzą i problem leźy po mojej stronie. Inne komputery w mojej sieci współpracują z DHCP normalnie.
Co robiłem:
1. ręcznie odnawiałem adres
2. wyłączyłem antywirusa i firewalla i jeszcze raz odnowiłem adresy
3. serwisy DHCP i DNS są włączone
4. ustawiłem adres statyczny działa, ale nie moźe tak zostać
5. przeinstalowałem kartę sieciową, chciałem teź protokół TCP/IP(moźe mi ktoś powie jak to zrobić w XP?)
6. wstawiłem drugą kartę sieciową (myślałem źe moźe na serwerze zblokowało maca)
7. kabel i port na hubie są sprawne
Moźe ktoś wie co moźna z tym zrobić jeszcze: jakieś łatki albo coś w tym stylu. Wcześniej miałem taką samą sytuacje: zrobiłem wszystko jak wyźej + przeinstalowanie systemu na nakładkę ... nic nie dało(tylko pogorszyło padły inne rzeczy). Dopiero po postawienie sytemu od nowa, zaczęło działać ale teraz to ostateczność.
Problem: komputer nie był włączany przez dłuźszy okres(ok. miesiąca) przez ten czas nikt nie dotknął się do niego, po włączeniu i podłączeniu do sieci nie chce komunikować się z serwerem DHCP (nie otrzymuje adresu) wcześniej wszystko było ok. Rozmawiałem z ludźmi z kablówki, ale oni mówią, źe go nie widzą i problem leźy po mojej stronie. Inne komputery w mojej sieci współpracują z DHCP normalnie.
Co robiłem:
1. ręcznie odnawiałem adres
2. wyłączyłem antywirusa i firewalla i jeszcze raz odnowiłem adresy
3. serwisy DHCP i DNS są włączone
4. ustawiłem adres statyczny działa, ale nie moźe tak zostać
5. przeinstalowałem kartę sieciową, chciałem teź protokół TCP/IP(moźe mi ktoś powie jak to zrobić w XP?)
6. wstawiłem drugą kartę sieciową (myślałem źe moźe na serwerze zblokowało maca)
7. kabel i port na hubie są sprawne
Moźe ktoś wie co moźna z tym zrobić jeszcze: jakieś łatki albo coś w tym stylu. Wcześniej miałem taką samą sytuacje: zrobiłem wszystko jak wyźej + przeinstalowanie systemu na nakładkę ... nic nie dało(tylko pogorszyło padły inne rzeczy). Dopiero po postawienie sytemu od nowa, zaczęło działać ale teraz to ostateczność.
Odpowiedzi: 6
Providera 'męczyłem', a kiedy mu powiedziałem, źe na stałym adresie działa pielielnie się obruszył, źe w źadnym przypadku nie powinienem nadawać statycznego adresu. Cały czas mi mówił, źe problem leźy po mojej stronie (skupiał się na problemach spzetowych). Nie wiem czy nie potrafił poradzić, czy naprawdę nie mógł, czy zwyczajnie nie chciało się mu grzebać w problemie. W kaźdym razie po zainstalowaniu systemu od zera wszystko było ok teraz nie mam czasu, aby tracić cały dzeiń na postawienie systemu i doprowadzenia komputera do stanu uźywalności.
Rejest sprawdzałem i nie ma tej wartości.
Rejest sprawdzałem i nie ma tej wartości.
Jesli widnieja tylko takie ostrzezenia i tylko taki adres dostajesz na karcie, trzeba "molestowac" providera i wytlumaczyc mu co jest grane, lacznie z tym, ze po wpisaniu adresu recznie, wszystko gra. Byc moze to u nich serwer DHCP "zapomnial" o Twojej karcie.
Jest jeszcze jedno rozwiazanie, ale powiazane z przyznawanym adresem 0.0.0.0 i zle usunietym antyvirem Nortona. Na wszelki wypadek podam abys sprawdzil:
– klucz
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesDHCP
klikasz dwukrotnie na DependOnService (Typ REG_MULTI_SZ)
usuwasz wpis SYMTDI z okna Dane wartości.
Jest jeszcze jedno rozwiazanie, ale powiazane z przyznawanym adresem 0.0.0.0 i zle usunietym antyvirem Nortona. Na wszelki wypadek podam abys sprawdzil:
– klucz
HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesDHCP
klikasz dwukrotnie na DependOnService (Typ REG_MULTI_SZ)
usuwasz wpis SYMTDI z okna Dane wartości.
nie ma błędów ... są jedynie ostrzźenia DHCP, źe nadaje adres 169.254. ... dla mac'a,
a co do linka ... są spełnine wszystkie warunki
a co do linka ... są spełnine wszystkie warunki
Przeczytaj i zastosuj: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;822123
Update–
sprawdz w podgladzie zdarzen czy nie wystepuje taki blad:
Error 7003 – DHCP service failed to start because dependency service SYMTDI will not start
Update–
sprawdz w podgladzie zdarzen czy nie wystepuje taki blad:
Error 7003 – DHCP service failed to start because dependency service SYMTDI will not start
raz taki a raz taki ... nie sprawdzałem od czego to zaleźy
W takim razie jaki ma adres ? 169.254.xxx.xxx czy tez 0.0.0.0 ?Franco:nie otrzymuje adresu
Strona 1 / 1