problem z OpenGL w GeForce 5200 FX
Po zainstalowaniu gry jej uruchomienie powstrzymywane jest komunikatem "this application requires driver support for OpenGL 1.3 or higher". Wiem, źe karta kiepska (dla pełności informacji podaję źe od Asusa) ale nowej na razie nie będzie. Sterowniki mam od Nvidii najnowsze tzn 77.72 które dają podobno wsparcie dla OpenGL 2.0.
Czy mam szansę na przejscie tej przeszkody?
Czy mam szansę na przejscie tej przeszkody?
Odpowiedzi: 5
Riva Tuner : zakładka Open GL/Compatibility– ustawienie :OpenGL version string override
zmieniasz na wersje z twojej karty , ja przy mojej ustawilem na 1.5 bo takie ta karta obsluguje :D i po bulu :), aha a stery mam 77.77
przed zmiana OpenGL na 1.5 mialem ten sam problem :)
Domyslnie jest ustawione na no override
RivaTuner wersja v 2.0.15.7 :)
Ps. problem moze tez rozwiazuje patch v1.1
zmieniasz na wersje z twojej karty , ja przy mojej ustawilem na 1.5 bo takie ta karta obsluguje :D i po bulu :), aha a stery mam 77.77
przed zmiana OpenGL na 1.5 mialem ten sam problem :)
Domyslnie jest ustawione na no override
RivaTuner wersja v 2.0.15.7 :)
Ps. problem moze tez rozwiazuje patch v1.1
na mojej poprezedniej grafie dzialala na 100% ledwo ledwo lae jednak GF fx 5200 ultima prolink
stery zawsze wgrywalem ostanie – czyli te z przed 3 miesiecy
stery zawsze wgrywalem ostanie – czyli te z przed 3 miesiecy
Gra będzie działała ,zainstaluj 66.77 WHQL lub 71.81 WHQL.
Ta karta moźe mieć problemy z najnowszymi sterownikami.
Ta karta moźe mieć problemy z najnowszymi sterownikami.
Dziękuję Rebe za szybką odpowiedź. Ale za wiele mi nie pomogłeś. Podskórnie to ja teź czuję ze trzeba coś zmienić. Ale zmiana sterownika na jaki? starszy? Czyli metoda prob i błędów aź trafię? Zakładam wariant źe karta nie obsłuźy mi gry (chodzi konkretnie o Chronicles of Riddick)ale póki co szukam pomocy.
Mam nadzieję źe podpowiedź Rebego nie bedzie ostatnią.
Pozdrawiam
Mam nadzieję źe podpowiedź Rebego nie bedzie ostatnią.
Pozdrawiam
Takie karty, wg specyfikacji, winny wspierać OGL 1.4.
Czasem się trafia tak, źe OGL nie chce przy jakiejś wersji driverów działać, ale wystarcza w takim wypadku zmiana wersji sterownika – co i w Twoim wypadku wydaje się być rozsądne.
PS.
Co sterownik wspiera, a co karta daje to dwie róźne sprawy.
Czasem się trafia tak, źe OGL nie chce przy jakiejś wersji driverów działać, ale wystarcza w takim wypadku zmiana wersji sterownika – co i w Twoim wypadku wydaje się być rozsądne.
PS.
Co sterownik wspiera, a co karta daje to dwie róźne sprawy.
Strona 1 / 1